Aanvullende vakantie: een vergiftigd geschenk?
Onvoldoende vakantierechten opgebouwd? Hoe kom je toch in aanmerking voor aanvullende vakantiedagen?
Als algemene regel kent onze wet voltijdse werknemers jaarlijks 20 vakantiedagen toe. De rechten hiervoor bouw je op tijdens je vakantiedienstjaar. Pas in het volgende kalenderjaar, het zogeheten ´vakantiejaar´, mag je je verlofdagen effectief opnemen. Of je de volle pot krijgt of slechts een deel, hangt af van het aantal dagen dat je het jaar voordien presteerde.
Betekent deze regel dan dat je het eerste jaar dat je (terug) werkt niet met verlof kan gaan? Nee, want sinds juli 2012 is er vanuit Europa een verlossende maatregel actief: de aanvullende vakantie.
Start je een voltijdse baan, biedt dit systeem je alsnog de kans om tijdens je vakantiedienstjaar 20 verlofdagen op te nemen. Na een eerste gewerkte periode van drie maanden, heb je recht op een week aanvullende vakantie. Nadien bouw je per gepresteerde maand twee verlofdagen op. Je werkgever betaalt tijdens je afwezigheid je normale loon uit, maar zal dit het jaar daarop aftrekken van je dubbel vakantiegeld. Of je al dan niet gebruik maakt van je aanvullende vakantie, beslis je zelf.
Schoolverlaters genieten daarnaast van het voordelige systeem van de jeugdvakantie. Ook dit geef recht op 20 verlofdagen, waarop je van de RVA een jeugdvakantie-uitkering ontvangt. Je kan je jeugdvakantie niet combineren met een aanvullende vakantie, maar kiest voor een van de twee.
Je moet aan volgende 4 voorwaarden voldoen:
Voor werknemers ouder dan 50 jaar bestaat een gelijkaardige regeling: de seniorvakantie. Wanneer ze na een periode van inactiviteit het werk hervatten, krijgen ze eveneens vier weken vakantie, uitbetaald door de RVA.
Je hoeft geen ambtenaar te zijn om aanspraak te maken op extra vakantiedagen. Met een beetje geluk weet ook jij er enkele dagen bij te snoepen.
Afhankelijk van je arbeidsreglement en de sector waarin je werkt, zijn dit de kansmakers:
Verlang je meer vrije tijd dan waar je wettelijk gezien recht op hebt, rest er nog de optie van het 'verlof zonder wedde'. Toch is dit niet zo vrijblijvend als je misschien zou hopen. Aangezien er geen wettelijke regeling rond bestaat, hangt alles af van de goodwill van je overste. Slaag je erin hem/haar te overtuigen je onbetaald verlof te verlenen, bespreek dan duidelijk de voorwaarden en leg ze vast op papier. Vergeet ook niet dat je tijdens een periode van onbetaald verlof geen sociale rechten opbouwt.
Lees ook... Onbetaald verlof nemen: wat zijn de gevolgen?
Een werkgever kan besluiten een collectieve verlofperiode in te voeren. Dit is het geval in bepaalde sectoren zoals het onderwijs en de bouwsector, maar kan mits overleg ook binnen een bedrijf worden bepaald. Een periode van collectief verlof moet steeds zijn vastgelegd in de cao of het arbeidsreglement, en dit ten laatste op 31 december van het vakantiedienstjaar.
Extra: De voordelen van collectief verlof
De meerderheid van de Belgische werknemers mag zijn verlofperiode echter zelf kiezen. Je dient dan onderling met je baas en collega´s overeen te komen en bovenal goede afspraken te maken.
Ook hier gelden enkele spelregels:
En vóór je vertrekt... Vergeet je out-of-office niet!
(pm)
2 augustus 2020Onvoldoende vakantierechten opgebouwd? Hoe kom je toch in aanmerking voor aanvullende vakantiedagen?
Ik heb dit jaar niet al mijn vakantiedagen opgenomen... Wat nu? Wij vertellen je hoe de vork precies in de steel zit.
Vroeger was het zo dat je enkel recht had op vakantie als je het jaar voordien gewerkt had. Nu heeft iedereen recht op vakantie.
België kent ieder jaar tien officiële feestdagen. Werknemers krijgen dan wel hun gebruikelijke loon uitbetaald. Wat zijn de regels?
Deeltijds werken maakt opmars. Alsmaar meer werknemers beslissen ervoor hun fulltime job in te ruilen voor een parttime job. Wat zijn de gevolgen?
Hoe zou jij je loon samenstellen, wat kies je? De keuze staat je vrij. Meer vakantie, een auto, multimedia, een sportabonnement of nog iets anders?
De Belgische zelfstandige neemt gemiddeld 19 dagen vakantie per jaar. Amper een kwart neemt evenveel vakantie als werknemers.
Moest de overheid ons ineens 10 dagen extra vakantie opleggen, zouden we waarschijnlijk een gat in de lucht springen. In Japan niet.
Het gebeurt wel vaker dat collega's op een zelfde moment vakantie willen nemen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om extra werkdruk op te vangen.