De 7 zwaarste zomerberoepen
Binnen zitten omdat je moet werken, het kan plezanter. Toch mag je van geluk spreken. Sommige mensen moeten immers in de blakende zon zwaar werk verrichten.
Het is bloedheet, dus we zetten de airco op. Logisch, we denken er amper bij na. Toch wordt hier volgens sommigen genderongelijkheid mee gecreëerd. Hoe?
Radhika Sanghani, de vrouw die de kwestie aankaart, beschrijft een gemiddelde dag bij haar op kantoor en zegt dat de meeste vrouwelijke collega’s dik ingepakt zijn, terwijl haar mannelijke collega’s in een t-shirt rondlopen. “Welkom in het kantoorleven, waar vrouwen dagelijks een gevecht voeren om de airconditioning en mannen zelfs geen idee hebben dat er een probleem is.”
Ze beweert dat mannen op kantoor hun droomtemperatuur mogen instellen, terwijl vrouwen zitten te bibberen.
Toen ze haar frustraties op Twitter uitte, kreeg ze al snel bijval van andere aircogedupeerden. Van vrouwen die hun jas als deken gebruikten tot mannen die zeggen dat ze zich te pletter zweten als ze vrouwen de airco laten instellen.
Verder wijst ze ook op de mogelijke fysieke klachten die van te koude airco kunnen komen. Mensen in een te koude omgevingen zitten vaker voorover gebukt en voelen spanningen in hun schouders. Iets dat kan leiden tot rugklachten. Het kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk en moeizamere ademhaling. Ze waarschuwt dat de situatie echt gevaarlijk kan zijn voor mensen die gemakkelijk ziek worden of een chronische aandoening hebben. Werkgevers wijst ze erop dat personeel dat het koud heeft, gemakkelijker fouten maakt en mind productief is.
Sanghani dweept zelfs met wetenschappelijk onderzoek dat haar beschuldigingen staaft. Zo zouden airco’s ontwikkeld worden met de gemiddelde mannelijke lichaamstemperatuur in gedachten. Waardoor de meeste moderne kantoren zijn uitgerust met verkoelingselementen die gebaseerd zijn op de lichaamstemperatuur van een 40-jarige man. Een probleem, want de comfortabele werktemperatuur van mannen ligt zo’n 4 graden lager dan die van vrouwen.
Dr. Boris Kingma van het Medisch Centrum van de Universiteit van Maastricht legt uit: “De huidige standaarden voor de warmte-instellingen van een gebouw zijn gebaseerd op de gemiddelde man. Dit overschat het metabolisme van vrouwen met zo’n 20 tot 30 procent.” Hij voegt daar nog aan toe dat hij geen specifieke kamertemperatuur aanraadt, maar enkel wijst op het feit dat er een metabolismeverschil is tussen mannen en vrouwen. “Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je de binnentemperaturen instelt.”
Een onderzoek van de universiteit van Utah legt dan weer uit dat vrouwen gemiddeld misschien een hogere lichaamstemperatuur hebben, maar wel steeds koudere handen hebben dan mannen. Ze wijten dit aan het feit dat vrouwen gemiddeld meer lichaamsvet hebben. Hoewel dat helpt bij het bijhouden van warmte, is het geen hulp bij het genereren ervan. Spieren daarentegen, waar mannen gemiddeld meer van hebben, doen dat wel.
Alan Hedge, professor aan Cornell’s Human Factors and Ergonomics Laboratory, draagt zijn steentje bij aan de bewering dat een te koude omgeving de productiviteit verlaagt. “Temperatuur is zeker een sleutelelement dat bijdraagt tot de prestaties van werknemers. De resultaten van ons onderzoek suggereren dat een verhoging van de temperatuur tot een comfortabelere thermische zone, de werkgever zo’n 1,8 euro per werknemer/uur uitspaart.”
Hoewel de mannelijke collega’s het misschien inderdaad sneller te warm hebben dan de vrouwelijke collega’s, raden we toch aan om gewoon te vragen of de airco iets minder hard mag in plaats van Twitter er bij te betrekken. Werkt waarschijnlijk efficiënter.
(sjv) – Bron : The Telegraph
25 juli 2018Binnen zitten omdat je moet werken, het kan plezanter. Toch mag je van geluk spreken. Sommige mensen moeten immers in de blakende zon zwaar werk verrichten.
In de huidige zomertemperaturen verlangt een mens naar verfrissing. Toch doet een galerijmedewerkster haar beklag over een te koude werkplek.
Merk je dat je door de warmte lui en sloom wordt, waardoor alles veel meer tijd in beslag neemt? Hierbij alvast 5 nuttige en verfrissende tips...
Op het werk ontstaan al eens discussies over de kantoortemperatuur. Maar wat is nu de ideale temperatuur om in te werken?
Door de airco op het werk ben ik voortdurend verkouden. Kan ik mijn werkgever verplichten om de airco uit te schakelen?
Met de zomer in aantocht kan je eindelijk dat goede voornemen voor dit jaar in de praktijk brengen: naar het werk fietsen. De pro's en contra's.
Enkele tips om minder te werken en toch beter te leven. Hoe doe je dat precies?
Voortaan kunnen werknemers uit de privésector hun (voltijdse) baan uitoefenen op vier dagen in plaats van vijf. Wat komt erbij kijken?
“Lees het verhaal van Mahmoud”