Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?
Platforms als ChatGPT en Google Gemini geven diverse sectoren en jobs een nieuwe invulling. Maar hoe ga jij zelf het best om met AI in jouw job?
Van doorgedreven data-analyse en de automatisering van bepaalde, repetitieve taken tot de introductie van een chatbot of het creëren van content: voor heel wat werknemers kan Artificiële Intelligentie een bijzonder daadkrachtig hulpmiddel zijn.
Vooral generatieve AI wordt steeds vaker geïmplementeerd op de werkvloer, denk maar aan het produceren van tekst (bv. via Chat GPT) of een afbeelding (bv. via Dall-E). 1 op de 3 Belgische werknemers (32%) maakt er dan ook gretig gebruik van.
Lees ook: De voor- én nadelen van ‘mixed reality’ op de werkvloer
Hoewel het een relatief nieuwe technologie is, blijkt het toch niet per se de jongere generatie te zijn die ermee aan de slag gaat. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt namelijk dat vooral veertigers en vijftigers deze nieuwe digitale tools maar al te graag omarmen.
1 op de 5 ondervraagde 43- tot 58-jarigen (20%) gebruikt het zelfs meerdere keren per dag, bijna evenveel als de 59-plussers (18%). Jongere werknemers daarentegen gebruiken het - voorlopig - nog wat minder (9%), al gebruiken ze het wel meerdere keren per week.
Ontdek: Hoe maak jij je onvervangbaar in het AI-tijdperk?
Dat generatieve AI effectief kan zorgen voor meer productiviteit op de werkvloer, wordt bij deze ook bewezen: 33% van de ondervraagde werknemers geeft aan dat ze hierdoor 1 tot 2 uur tijdwinst maken per week. Voor 29% is dat zelfs 3 tot 4 uur per week.
Met een gemiddeld percentage van 4,75 werkuren per week, mag je AI dus gerust een bijzonder efficiënt hulpmiddel noemen - of zelfs een digitale collega.
Extra: Hoe kan je ChatGPT, Bard en AI het best gebruiken?
(fd)
12 november 2024Platforms als ChatGPT en Google Gemini geven diverse sectoren en jobs een nieuwe invulling. Maar hoe ga jij zelf het best om met AI in jouw job?
Welke sector gebruikt ChatGPT het meest? En vooral: waarvoor?
Technostress is een absolute boosdoener op veel werkvloeren voor werkgevers en -nemers die niet weten hoe ze ermee moeten omgaan...
Door de snelle opkomst van AI lopen veel jobs het risico te verdwijnen. Althans, dat beweren doemdenkers. Maar de realiteit is complexer...
Na de Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) is er nu ook Mixed Reality (MR)! Wat betekent het en wat kan het voor jou betekenen op de werkvloer?
De bedrijfswereld bekijkt de mogelijkheden van artificiële intelligentie of AI. Maar het klassieke sollicitatiegesprek blijft een menselijke kwestie.
De integratie van artificiële intelligentie op de werkvloer is nu al een feit, ook op de HR-afdeling.
Bedrijven maken voor hun sollicitatieprocedures steeds vaker gebruik van artificial intelligence (AI). Enkele tips voor het tijdperk van mens en machine.
ChatGPT bracht bij zijn lancering een kleine aardschok teweeg. Intussen is ook Bard op het toneel verschenen. Maar wat kan je er nu mee?