Agressieve baas leidt tot echtscheiding
Bazen die medewerkers vernederen, richten veel schade aan. De stress die ze veroorzaken, heeft een invloed op het huwelijk van hun werknemers.
Agressie op het werk houdt niet alleen het uitdelen van een klap in, ook (seksuele) intimidatie, lichamelijk geweld en pesten vallen hieronder. Uit cijfers van de Nederlandse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat 24 procent of zo’n 1,7 miljoen Nederlandse werknemers al een zekere vorm van agressie heeft ervaren.
Agressie op de werkvloer kan zowel intern als extern voorkomen. Interne agressie houdt in dat collega’s of leidinggevenden agressief gedrag vertonen. Bij externe agressie blijken klanten, passagiers, leerlingen of patiënten de boosdoeners.
Werknemers die vaak met agressie worden geconfronteerd, kunnen hieraan gezondheidsklachten, zoals een burn-out, overhouden. Daarnaast is er ook sprake van meer verzuim wanneer agressie toeneemt.
Slachtoffers van agressie hebben bovendien meer de neiging om van job te veranderen en hun werktevredenheid ligt algemeen ook lager. Daardoor is agressie op de werkvloer niet alleen nadelig voor de betrokken werknemer, maar ook voor bedrijven zelf.
In bepaalde sectoren is de kans op agressieve toestanden groter dan in andere. Vooral bij politie en justitie, in de gezondheids- en welzijnszorg, in het voortgezet onderwijs, in supermarkten en in andere sectoren waar er veel contact is met klanten komt agressie regelmatig voor. Daarnaast maken vrouwen, jongeren, laaggeschoolden, werknemers die parttime werken of nachtwerk doen algemeen meer kans om slachtoffer te worden van agressie.
Dat frustraties op het werk wel eens serieus uit de hand durven lopen, blijkt uit het volgende filmpje:
(nm) – Bronnen: Mens-en-samenleving.infonu.nl & Deondernemer.nl
2 augustus 2012Bazen die medewerkers vernederen, richten veel schade aan. De stress die ze veroorzaken, heeft een invloed op het huwelijk van hun werknemers.
Pesterijen op het werk zijn volgens de wet onterecht en terugkerend gedrag dat buiten of binnen de onderneming of instelling voorkomt.
Vrouwen worden agressiever tegenover andere vrouwen wanneer ze de aandacht van een man proberen te trekken.
“Gebruik de ik-vorm als je spreekt. Het maakt je uitspraken geloofwaardiger en jezelf sympathieker” (Carola Van Dijk, psychologe)
Lichamelijk geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk zijn de voorbije jaren fors toegenomen in Vlaanderen, vooral in de zorgsector en het onderwijs.
Een hoge werkdruk en stress zorgen er af en toe voor dat sommigen uit de bocht gaan en beginnen schelden. Hoe jij dan moet reageren? Jobat geeft 3 tips!
Misschien is ook jouw werkgever met je gezondheid en welzijn begaan, en wil hij je een bedrijfsfiets cadeau doen? Dat kan!
Een computer en een internetverbinding zijn deze dagen even onmisbaar als een wasmachine of een ijskast. Je bedrijf kan er bovendien aan meebetalen.
Bij lange na niet iedereen heeft recht op evenveel vakantie in België, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas...