Ziekte
Vorige

1 van 149

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Agressie op het werk: de feiten

Af en toe durven werknemers hun gezond verstand wel eens verliezen, waardoor agressie de bovenhand krijgt. Maar niet alleen collega’s, ook klanten, leerlingen, passagiers of patiënten kunnen hun geduld soms serieus verliezen. Agressie op het werk komt dan ook steeds vaker voor.
#

Agressie op het werk houdt niet alleen het uitdelen van een klap in, ook (seksuele) intimidatie, lichamelijk geweld en pesten vallen hieronder. Uit cijfers van de Nederlandse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat 24 procent of zo’n 1,7 miljoen Nederlandse werknemers al een zekere vorm van agressie heeft ervaren.

Agressie op de werkvloer kan zowel intern als extern voorkomen. Interne agressie houdt in dat collega’s of leidinggevenden agressief gedrag vertonen. Bij externe agressie blijken klanten, passagiers, leerlingen of patiënten de boosdoeners.

Gevolgen?

Werknemers die vaak met agressie worden geconfronteerd, kunnen hieraan gezondheidsklachten, zoals een burn-out, overhouden. Daarnaast is er ook sprake van meer verzuim wanneer agressie toeneemt.

Slachtoffers van agressie hebben bovendien meer de neiging om van job te veranderen en hun werktevredenheid ligt algemeen ook lager. Daardoor is agressie op de werkvloer niet alleen nadelig voor de betrokken werknemer, maar ook voor bedrijven zelf.

Risicogroepen?

In bepaalde sectoren is de kans op agressieve toestanden groter dan in andere. Vooral bij politie en justitie, in de gezondheids- en welzijnszorg, in het voortgezet onderwijs, in supermarkten en in andere sectoren waar er veel contact is met klanten komt agressie regelmatig voor. Daarnaast maken vrouwen, jongeren, laaggeschoolden, werknemers die parttime werken of nachtwerk doen algemeen meer kans om slachtoffer te worden van agressie.

Dat frustraties op het werk wel eens serieus uit de hand durven lopen, blijkt uit het volgende filmpje:

(nm) – Bronnen: Mens-en-samenleving.infonu.nl & Deondernemer.nl 

2 augustus 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook