Chemiesector plukt vruchten van duaal leren
Het systeem van duaal leren en werken, dat vorig schooljaar als proefproject werd gelanceerd, heeft in de chemiesector zijn deugdelijkheid al bewezen.
“Chemie, kunststoffen en life sciences zijn overal, geven kleur aan je leven, zijn de toekomst”, zegt Kathleen Art van organisator POM Antwerpen. “Ze zijn meer dan ooit economische speerpuntsectoren voor de hele provincie Antwerpen”, vult gedeputeerde Ludwig Caluwé aan. “Met We Are Chemistry kunnen vooroordelen worden weggehaald en de diversiteit, veelzijdigheid en duurzaamheid van de sector in de kijker worden gezet.”
Dat ontelbare toepassingen voortkomen uit deze vernieuwende sector en de Antwerpse cluster naar veelheid aan producten de meest diverse ter wereld is, blijkt ook uit de deelname van twee nieuwkomers aan het jobevent.
In de eerste plaats Agfa Gevaert uit Mortsel. Het bedrijf met een traditie van 150 jaar wordt vooral geassocieerd met fotografie, maar is veel meer. De Agfa-Gevaert Groep ontwikkelt, produceert en verdeelt analoge en digitale beeldvorming systemen en IT-oplossingen, voornamelijk voor de grafische industrie, de gezondheidssector en voor specifieke industriële toepassingen. Zo produceert het bedrijf bijvoorbeeld een speciale inkt om rechtstreeks op drankflesjes te drukken.
“Als hoofdkwartier van een multinational zetten we mensen in zowel binnen productie, applicatie als R&D. Je kan hier mee een bouwsteen zijn in het hele proces van de ontwikkeling en productie van innovatieve producten die uiteindelijk uitvoering krijgen op grote schaal. Wij zoeken vandaag vooral technische profielen zoals proces-operatoren, laboranten, ingenieurs en IT-profielen. Daarnaast kijken we naar ruimere studieniveaus zoals middelbaar, bachelor, master of PhD”, zegt Anne Saveyn, Director HR HQ/Benelux: “De plant in Mortsel waarrond historisch een dorp is gegroeid, geeft de bijkomende troef dat het bedrijf vlot bereikbaar is, zowel met de fiets als met het openbaar vervoer.”
Oiltanking is dan weer een van 's werelds grootste partners op het gebied van onafhankelijke opslag en overslag voor minerale en chemische producten, gassen en droge bulk, maar enigszins onbekend. In België beschikt het bedrijf over drie terminals waarvan twee in de haven van Antwerpen.
“Oiltanking is sterk ingebed in de chemische en petrochemische sector. De jobs die we in de aanbieding hebben, bieden een mooie aanvulling op de klassieke jobs in de chemische procesindustrie. Oiltanking is een gevarieerde wereld met boeiende jobs voor hands-on operators, technisch en logistiek talent en heel wat andere profielen”, zegt Niels Piette, coördinator recruitment & development.
De voorbije drie jaar zijn er in de sector meer dan 2.500 extra jobs bijgekomen, de sterkste jobgroei in meer dan tien jaar. “De meest recente resultaten van onze jaarlijkse Jobbarometer spreken voor zich. Er waren meer dan 800 openstaande vacatures in Vlaanderen. Acht op de tien bedrijven werft aan, waarbij het in de helft van de gevallen om nieuwe jobs gaat.
Ook opvallend: meer dan de helft van de vacatures (56%) staat open voor pas afgestudeerden zonder specifieke werkervaring. Bedrijven leggen de lat wel alsmaar hoger wat betreft het gevraagde opleidingsniveau. Tweederde van de vacatures is bestemd voor bachelors, masters of doctors”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essencia vlaanderen.
We Are Chemistry vindt plaats op 21 maart in business center BluePoint Antwerpen in Berchem. In totaal nemen tijdens deze zevende editie 18 bedrijven deel: Alcon, Agfa Gevaert, BASF, Covestro, EuroChem Antwerpen, Evonik, Imerys, Indaver, INEOS, Janssen Pharmaceutica, LANXESS, Monsanto, Nippon Shokubai Europe, Oiltanking, Oleon, Soudal, Total en Umicore.
(br) - Foto: Lawrence Schoonbroodt - Inschrijven via www.wearechemistry.be
16 maart 2018Het systeem van duaal leren en werken, dat vorig schooljaar als proefproject werd gelanceerd, heeft in de chemiesector zijn deugdelijkheid al bewezen.
We vroegen aan Tom Devos (28) uit Putte-Kapellen, ingenieur op de R&D afdeling van Agfa-Gevaert, hoeveel hij maandelijks verdient ...
De chemische sector in Limburg springt meteen op de kar voor werkplekleren en start een intensief programma voor duaal leren.
Het initiatief van Talentenfabriek, het job-en opleidingspunt voor de industrie, is intussen al uitgewaaierd naar andere locaties in de provincie.
We vroegen aan een 65-jarige gepensioneerde secretaresse naar haar vroegere job(s) en haar huidig pensioen...
Steeds meer bedrijven leggen een focus op werkgeluk. En dat is maar goed ook. Maar hoe zet je als bedrijf optimaal in op werkgeluk?
Een werkgever die timet hoelang je met een opdracht bezig bent... Het is niet alleen ergerlijk, maar het druist ook in tegen de privacywetgeving.
De arbeidsmarkt schreeuwt om techniekers. We overlopen de technische jobs die het meest gegeerd zijn in industriële beroepen en ambachten.
Veel toekomstige werkgevers screenen het social mediaprofiel van hun sollicitant. Maar de vraag is: mag dat zomaar?