Aangeboden door mycsn

Afwisseling troef in jobs in de zorg

Werken in de zorg staat voor een grote diversiteit aan jobs. Maar ook binnen een bepaalde job heb je vaak veel afwisseling. “Geen enkele werkdag is dezelfde”, klinkt het. Carrièremogelijkheden zijn er voldoende, ook voor zij-instromers uit een andere sector. Dat blijkt uit de verhalen die werden verteld tijdens het rondetafelgesprek ‘Werken in de zorg’. Armonea, CM, FOD Justitie, FPC Antwerpen en FPC Gent waren van de partij.

In de woonzorgcentra van Armonea wordt sterk ingezet op interne mobiliteit. Talent & development manager Els Rombouts geeft een voorbeeld: "Medewerkers kunnen binnen Armonea een intern studietraject tot zorgkundige volgen, waarbij ze hun loon behouden. Bovendien is verdere promotie tot verpleegkundige ook een optie. Deze programma's worden echt gewaardeerd. We geven onze mensen de kans om te groeien, zich bij te scholen, en hun talenten volop te benutten. Bij Armonea geloven we in de kracht en het potentieel van onze medewerkers, en we streven ernaar om hun groei te ondersteunen. Er zijn ontelbare mogelijkheden tot interne mobiliteit en kansen voor ontwikkeling. We hebben collega’s die hier begonnen in de schoonmaak en doorgroeiden tot adjunct-directeur. Of verpleegkundigen die uiteindelijk Chief Operating Officer (COO) werden."  

Ruimte voor interne mobiliteit

De mentale impact van een leven in de gevangenis is niet te onderschatten. FOD Justitie heeft een team van artsen, verpleegkundigen en in enkele gevangenissen ook psychologen voor eerstelijnszorg aan de gedetineerden. Daarnaast zorgen multidisciplinaire zorgequipes voor de behandeling van geïnterneerden en gedetineerden met een psychiatrische kwetsbaarheid. Binnen dit kader is er ruimte voor interne mobiliteit. “Sommigen groeien verticaal door tot het niveau van coördinator of directeur”, zegt Hanne Beeuwsaert, regionaal coördinator psychiatrische zorg. Horizontale mobiliteit is er ook: bij justitie worden graduaat verpleegkundigen en opvoeders gelijkgeschakeld met bachelors, zowel qua loon als qua uitoefening van hun functie. “We zien ook veel collega’s die dezelfde job blijven doen, maar bijvoorbeeld wel veranderen van focus in patiëntendoelgroep of van doelgroep.”

 “Een andere afdeling met andere patiënten, of een volledig andere job: interne doorstroming is bij ons sterk ingeburgerd”, vertelt Femke Van de Voorde, verantwoordelijke personeelszaken bij FPC Antwerpen-Gent. “Medewerkers die een opleiding tot zorgkundige volgen, kunnen op school vrijstellingen krijgen. Doen ze hun stage hier, dan is er geen loonverlies. Ook bij ons worden graduaat en bachelor verpleegkundigen gelijkgesteld qua loon en takenpakket.”

Opleidingen volgen is inherent aan de job van adviserend arts, vertelt Christophe Heylbroeck. Hij is zelf ook adviserend arts  en expert bij CM. “Maar je kan je opleidingsbudget ook besteden om bepaalde andere expertises te ontwikkelen. Als adviserend arts zit je bij CM aan het stuur van je eigen ontwikkeling. Horizontale en verticale mobiliteit zijn hier heel gewoon.”

Kennisoverdracht on the job

“Voor zij-instromers die kiezen voor FOD Justitie wordt de nodige training on the job voorzien”, geeft Hanne Beeuwsaert aan. “ Met een goede zorgende basishouding is veel mogelijk. De kennis dragen we wel over op de werkvloer. Voor sommige jobs is een specifiek diploma vereist. Zo hebben we verschillende leerkrachten die nu uitstekende opvoeders zijn.” En bepaalde diploma’s kan je ook behalen als je al aan de slag bent, vertelt paramedisch coördinator Eleen Dedapper. “Algemeen verpleegkundigen kunnen on the job begeleiding krijgen om binnen de zorgteams als psychiatrisch verpleegkundige aan de slag te gaan en vice versa.”

 “Onze sector kent verschillende erkende beroepen, maar toch moedigen we zij-instromers met diverse achtergronden aan om de stap te zetten”, zegt Els Rombouts. “Als je toe bent aan een nieuwe uitdaging, helpen we je om door te groeien binnen Armonea, met groei- en omscholingstrajecten. Zo kan je jouw eigen carrière vormgeven. De verhalen van onze medewerkers zijn daarvan het beste bewijs. We zien bijvoorbeeld veel mensen uit de banksector die zich omschoolden tot zorgkundige. Er is ook het verhaal van een elektricien die de passie voor de zorg ontdekte en verpleegkundige wilde worden. Hij startte een traject en vandaag is hij Head Care.”

“Wij doen bewust een beroep op zij-instromers waarvan we overtuigd zijn dat ze iets kunnen bijdragen”, zegt Femke Van de Voorde. “Zo voelen we dat onze huidige verpleegkundigen en therapeutisch assistenten nood hebben aan meer tijd voor het therapeutische werk met onze patiënten. Ons antwoord hierop is de nieuwe functie woon- en leefgroepbegeleider. Deze groep bestaat uit zij-instromers die ondersteuning kunnen bieden door enkele taken over te nemen.”

Diverse populatie

“Dat geen enkele werkdag dezelfde is, is iets wat wij haast kunnen garanderen”, zegt Hanne Beeuwsaert. “Onze populatie is heel divers.”

Ook bij Armonea zorgt onder meer de diverse populatie van bewoners voor veel afwisseling, beaamt Els Rombouts. “Denk maar aan mensen met jongdementie of dementie, of bewoners met uiteenlopende gezondheidsproblematieken. We stimuleren onze medewerkers om mee te werken aan nieuwe initiatieven en diverse projecten. Dat zorgt voor nog meer variatie. Maar het is ook de diepere betekenis die velen aantrekt om bij ons te werken. Ik denk aan een aangrijpend verhaal waarbij een head care ervoor zorgde dat een bewoonster, die op sterven lag, na veertig jaar herenigd werd met haar zoon. 'Daarom ben ik zo gepassioneerd door werken in de ouderenzorg,' vertelde ze me."

“Onze job is zeer divers”, zegt Christophe Heylbroeck ronduit. “Wij zien leden, staan in contact met externe partners en andere artsen. Het administratieve luik van ons werk is erg afwisselend. We begeleiden en adviseren onze leden, bijvoorbeeld bij ongevallen of werkhervatting. Onze job is zo gevarieerd dat iedereen er zich wel in terugvindt.”

Valkuil

“Sommige nieuwe medewerkers zijn zeer gedreven en willen echt het verschil maken, en dat kan een valkuil zijn”, weet Kim Goethals, zorgmanager sociotherapie bij FPC Antwerpen. “Aangezien onze patiënten complexe zorgnoden hebben, is het niet altijd mogelijk om grote stappen te zetten. Gelukkig zijn er dagelijks kleine succesjes, kleine stapjes vooruit in het traject van patiënten. Daaruit halen onze mensen wel voldoening.”

Dankbaarheid kan bijvoorbeeld voor die voldoening zorgen. Een fijn woordje van een patiënt die het FPC verlaat. Of een kaartje van een lid van CM dat weer perspectief heeft dankzij de interventies van de adviserend arts.

“In onze teams is plaats voor meer dan zorgprofessionals alleen”, zegt Eleen Dedapper. “Allemaal samen gaan we voor een holistische benadering. Verder organiseren we opleidingen niet alleen lokaal, maar ook centraal voor het hele land. Zo komen veel ideeën en ervaringen samen. Ook bieden we medewerkers de kans om vanuit hun eigen expertise zelf opleidingen te organiseren. Die autonomie werkt heel productief.”

"Kennisdeling is een integraal onderdeel van onze werkcultuur," merkt Els Rombouts op. "We doen dit op verschillende manieren, zoals via opleidingen en intervisies, ook tussen verschillende woonzorgcentra. Met meer dan 80 woonzorgcentra en assistentiewoningen hebben we veel mogelijkheden om van elkaar te leren. Onze interne communicatie-app stelt al onze medewerkers in staat om leuke ideeën en inspiratie te delen. Dat kan ook via ons maandelijks videonieuws."

“Doordat je voor elk lid maatwerk levert en met de ondersteuning van ons interdisciplinair team, groeien je kennis en de kwaliteit van je beslissingen”, ondervindt Christophe Heylbroeck het effect van autonomie. En naarmate de ervaring toeneemt, kan de jobinhoud ook evolueren. “Mensen die al langer actief zijn, vragen we om hun kennis te delen met nieuwe medewerkers”, zegt Femke Van de Voorde. “We merken bij die anciens ook interesse om te coachen of om in te zetten op projectwerk. Ze zien dat als een vorm van erkenning.”

Voor wie nog twijfelt over een job in de zorg, heeft Hanne Beeuwsaert een duidelijke boodschap: “Waag de sprong. De meesten die dat doen, zijn achteraf heel tevreden.”

Lees hier alle ‘Werken in de Zorg’-artikels in deze reeks!

    Voeg je CV toe
    Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'Jobat.be' jobs meteen in je mailbox.