Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Eerst het goede nieuws: vorig jaar hebben minder Belgische werknemers zich ziek gemeld op het werk dan in 2022. Zij die wel ziek waren, waren dan weer iets minder lang ziek. Vooral de kortdurende ziekteperiodes - minder dan een maand - zijn vorig jaar gedaald (3,24% in 2023 versus 3,45% in 2022).
De algemene daling is groter bij bedienden (-6,58%) dan bij arbeiders (-5,3%). Wanneer we de leeftijden bekijken, merken we op dat het kortverzuim het laagst is bij de 45-54 jarigen (-3,1%). Opvallend detail: het kortverzuim in het Waals gewest ligt met 3,14% opvallend lager dan in Vlaanderen (3,24%) en Brussel (3,25%).
Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten
Het middellange verzuim - tussen 1 maand en 1 jaar - stijgt dan weer van 2,95% naar 3,04%, vooral in Vlaanderen (+ 3,8%). Ondanks de stijging van 10% bij de jongeren jonger dan 30 jaar is deze leeftijdscategorie toch nog het vaakst middellang afwezig op het werk. Vooral bij bedienden is de stijging het grootst.
CHECK: Ken jij deze 4 soorten ziekteverzuim?
Het aantal langdurig zieken (langer dan 1 jaar) is met 3,63% dan weer stabiel, al kan dat cijfer een verkeerd beeld geven van de werkelijkheid.
“De schijnbare stagnatie van lang verzuim is mogelijk optisch bedrog”, legt Bart Teuwen, verzuimexpert bij Mensura, uit. “De aanwas van het middellang verzuim kan op korte termijn het langverzuim alweer versterken. Onderzoek toont aan dat na drie maanden afwezigheid de helft van de arbeidsongeschikte werknemers niet meer terugkeert naar zijn huidige werkgever.”
Extra: Het ziektebriefje blijft van tel
Wie de resultaten van het onderzoek grondig analyseert, merkt ook op dat bepaalde sectoren qua ziekteverzuim hoger scoren dan andere. Vooral beroepscategorieën waarbij je aanwezig moet zijn op de werkvloer - en waar dus weinig tot geen thuiswerk mogelijk is - zijn gevoelig voor ziekteverzuim. Van thuis uit werken heeft dus wel degelijk een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van mensen.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier (E-GIDS)
(fd) - Bron: ‘SD Worx Rapport Ziekteverzuim 2023 in België'
6 maart 2024Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Minder woon-werkverkeer en een flexibelere tijdsplanning. Thuiswerken heeft zo z’n voordelen. Al is er vanzelfsprekend ook een keerzijde van de medaille...
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
De stijging van het ziekteverzuim in ons land zet zich voort. In 2023 waren Belgische medewerkers bijna 10% van de werktijd afwezig door ziekte...
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Het ‘roze verzuim’ duikt vaak op: ziek doorwerken op halve kracht.
Je hebt mensen die graag werken, anderen die liever niet werken en nog anderen die … niet kunnen werken, omdat ze arbeidsongeschikt zijn.
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.
In de meeste kmo’s is het ziektebriefje nog steeds van belang bij afwezigheid door ziekte, zo blijkt.