Surfen tijdens werkuren voortaan afgetrokken van je loon
Op het werk surfen naar Facebook of computerspelletjes spelen, kan nare gevolgen hebben. Voor die verspilde uren heb je geen recht op loon!
HNW is echter een grondigere wijziging in de organisatie van arbeid. Ze vertrekt vanuit een andere visie op hoe mensen functioneren op het werk. Voortdurende controle maakt plaats voor vertrouwen in de medewerker, die een grotere verantwoordelijkheid krijgt. Controle op aanwezigheid geeft slechts schijnzekerheid. Bij HNW worden duidelijke afspraken gemaakt over verwachte prestaties en de medewerker bepaalt zelf hoe, waar en wanneer dat gebeurt.
In ons eigen land kregen we de voorbije week een sterk staaltje van Het Oude Werken te zien. Een Waalse ambtenaar die een rookpauze wil, moet langs de prikklok. Tijdens de vijf minuten roken, wordt er immers niet gewerkt en hoeft de werkgever dus ook niet te betalen. Bij Colruyt hanteert men eenzelfde filosofie. Elke minuut waarbij niet gewerkt wordt, dient uitgeprikt te worden.
Er valt wat voor te zeggen. Een bedrijf is geen liefdadigheidsinstelling. Ze geeft mensen een vergoeding in ruil voor hun inspanningen. Maar men maakt een fout door hierbij te kijken naar de tijd die iemand werkt. Op het einde van de rit is een organisatie geïnteresseerd in geleverde prestaties, niet in de uren die men op het werk doorbrengt. Werknemers zullen deze filosofie ook omgekeerd toepassen: ‘Ik doe alleen iets voor mijn werk als dit vergoed wordt’. Nochtans zijn vrijwillige inspanningen die niet per se in de taakomschrijving staan de zuurstof van een bedrijf. Ze leveren de broodnodige creativiteit en vernieuwing en zorgen dat alles gesmeerd loopt.
De discussie over de keuze tussen controle en vrijheid vertrekt vanuit twee verschillende mensvisies. Men heeft ze ooit gemakshalve Theorie X en Theorie Y genoemd. Organisaties die vanuit Theorie X denken, nemen aan dat werknemers lui zijn, werk willen vermijden en vooral gemotiveerd zijn door geld.
Organisaties die vanuit Theorie Y denken, geloven dat mensen verantwoordelijkheid willen dragen, creatief zijn en dat geld niet de enige prikkel is. Die visies worden natuurlijk nooit expliciet uitgesproken, maar je kan ze terugvinden in de manier waarop het werk georganiseerd wordt. Die organisatie werkt echter als een self-fulfilling prophecy. Mensen gaan zich precies gedragen zoals je verwacht dat ze zich zullen gedragen. Psychologisch onderzoek laat echter weinig twijfel. Mensen autonomie geven en hun eigen keuzes laten maken, leidt tot grotere arbeidsvreugde, betere samenwerking, en een hogere arbeidsproductiviteit. Afschaffen dus die prikklok.
(fa)
7 oktober 2011Op het werk surfen naar Facebook of computerspelletjes spelen, kan nare gevolgen hebben. Voor die verspilde uren heb je geen recht op loon!
Een 27-jarige Japanse ambtenaar waagde zich tijdens de werkuren aan een bezoekje aan een prostituee en ziet daardoor zijn salaris met een vijfde slinken.
"Als ik wil roken, moet ik langs de prikklok. Mag mijn baas die pauzes zomaar aftrekken van mijn werkuren?"
In sommige bedrijven wordt dit niet getolereerd, in andere is dit niet zo’n groot probleem zolang het werk maar gedaan wordt...
Bedrijven kunnen beslissen om hun werknemers geen toegang te geven tot Facebook. Maar je baas heeft ook iets te zeggen over wat je in je vrije tijd op sociale media doet...
Het Nieuwe Werken (HNW) staat in België nog in zijn kinderschoenen, zo blijkt uit een bevraging van Kluwer bij meer dan 850 bedienden en vrije beroepen.
Als de luchtkwaliteit op je werkplek niet optimaal is, zul je nooit efficiënt kunnen werken. Meer nog: droge en vervuilde lucht kan je zelfs ziek maken!
Ben jij iemand die in één ruk alles afwerkt, of heb je pauze nodig om beter te presteren? Feit is dat je niet zomaar pauze kan nemen wanneer je dat wil...
Wie door vacatures scrollt, komt vaak dezelfde termen tegen. Op het eerste gezicht lijken ze perfect bij jouw profiel te passen… maar is dat ook zo?