Hoe verloopt een geslaagd sollicitatiegesprek?
Ben jij iemand die tijdens het sollicitatiegesprek de teugels in de hand kan houden? Dan heb jij wellicht meer kans op een geslaagd sollicitatiegesprek.
Na twee keer rinkelen neem je op. Wat er dan volgt, gebeurt in een vingerknip. Zonder te beseffen wat er juist is gebeurd, leg je de telefoon neer. Je hebt de job niet. ‘We zijn voor de andere kandidaat gegaan’. Je staat op de tweede plaats. Of de derde. Maakt niet uit. Enkel de eerste krijgt de job.
Is er een magische formule om zoiets te verwerken? Neen. Maar we kunnen wel enkele tips geven om er sterker uit te komen.
Wees maar zeker, je bent over je toeren als je wordt afgewezen. Duw die gevoelens niet weg. Erken wat je voelt. Wees niet bang om een aantal minuten te rouwen. Als het echt je droomjob was, dan zal je je vooral droevig, boos en gefrustreerd voelen. Zorg ervoor dat die gevoelens eruit kunnen.
Het is ook belangrijk om je in deze fase goed te verzorgen. Doe eens een dag wat je écht graag doet. Ga naar de sauna of de bioscoop. En doe vooral iets met vrienden of familie.
Nadat je de kans hebt gehad om je emoties een plaats te geven, is het tijd het negatieve om te buigen naar iets positiefs. En daarvoor moet je de details weten. Plaats jezelf in de situatie van het bedrijf en probeer te achterhalen wat de voor- en nadelen zijn van jou aan te werven. Denk na over verschillende dingen:
Eerlijke vrienden en kennissen kunnen je ook goede feedback geven.
Je hebt het proces geanalyseerd en je hebt besloten dat je zeer gemotiveerd bent. En dat je gebrek aan ervaring of vaardigheden ruimschoots gecompenseerd wordt met je passie voor deze rol. En dat je dus in contact moet blijven met deze organisatie.
Stuur tijdig een bedankje aan de organisatie en neem contact op met je gesprekspartner. Veel mensen vragen waarom ze de job niet hebben gekregen. Vraag dat niet. Leg in de plaats daarvan uit welke te ontwikkelen vaardigheden je tijdens het proces hebt geïdentificeerd. En vraag om advies over wat je nog kan doen om je te verbeteren. Zodat je in de toekomst echt waardevol kan zijn in je droomjob.
Door dit te doen kom je over als een teamplayer, iemand die bereid is om bij te leren en iemand die van een afwijzing een leermoment maakt. En zo blijft de organisatie je op een positieve manier herinneren. Iets wat in de toekomst haar vruchten zou kunnen afwerpen.
Blijf op de hoogte van de organisatie en blijf in contact met de mensen die je daar hebt leren kennen. Maar overdrijf zeker niet. Niemand wil een stalker, dat spreekt voor zich.
Vergeet ook niet dat verschillende werkgevers in dezelfde sector vaak gelijkaardige kansen bieden. Je hebt de kans gehad om na te denken over je vaardigheden. Je hebt goede feedback gekregen. Je weet dat je gedreven bent. Dit maakt je een waardevolle kandidaat voor heel wat andere werkgevers.
(sdc)
1 december 2014Ben jij iemand die tijdens het sollicitatiegesprek de teugels in de hand kan houden? Dan heb jij wellicht meer kans op een geslaagd sollicitatiegesprek.
Welke rekruteerder durft te beweren nog nooit een sollicitant gegoogeld te hebben om meer over hem te weten te komen? Maar mag dit wel?
Weinig dingen zijn pijnlijker dan een afwijzing. Velen reageren bijzonder slecht op een 'nee'. Het is beter om even stil te staan bij je (gepaste) reactie.
Een op drie sollicitanten doet amper moeite een motivatiebrief bij z'n cv te sturen. Of dat verstandig is? Hoe belangrijk een motivatiebrief nog is?
Uit een studie van Jobbird, waarin ergernissen van sollicitanten werden nagegaan, blijkt dat werkzoekenden zich het meest storen aan algemene afwijzingen.
In goede economische tijden steekt het niet zo nauw: elke sollicitant vindt dan wel gepast werk. In crisistijden zoals nu maken soms kleine dingen het verschil.
Wil je echt je droomjob binnenhalen, dan moet je het creatief aanpakken. Deze 10 strategieën helpen je om potentiële werkgevers te verrassen.
Nachtarbeid is in principe verboden. Concreet mogen werknemers die onder de arbeidsduurreglementering vallen niet werken tussen 20u en 6u.
Vanaf 2024 gelden een aantal nieuwe regels die te maken hebben met het opnemen van je vakantiedagen...