Afgestudeerd tijdens crisis maakt gelukkiger

De Amerikaanse onderzoekster Emily Bianchi beweert alvast één voordeel te hebben gevonden voor jongeren die afgestudeerd zijn tijdens de economische crisis. Zij blijken namelijk gelukkiger te zijn met hun job dan mensen die afgestudeerd zijn in betere economische tijden. "Wanneer je hebt ervaren hoe moeilijk het is om een goede job te vinden, apprecieer je je huidige job steeds meer."
#

De economische crisis treft nog steeds veel jonge pas afgestudeerden. Ze vinden geen werk of aanvaarden werk onder hun niveau. Wetenschappelijk onderzoek wijst eveneens uit dat een slechte economie ook langdurige negatieve gevolgen heeft voor starters. Zo verdienen zij gedurende twee decennia minder dan hun voorgangers en belanden ze ondanks hun hoger diploma in minder prestigieuze banen.

Ondanks deze nadelen ging onderzoekster Emily Bianchi toch na of er ook een positieve kant zit aan afstuderen in slechte economische tijden. Hiervoor analyseerde ze de gegevens uit twee grote Amerikaanse overheidsenquêtes van duizenden afgestudeerden over vier decennia. Ze onderzocht of iemands jobtevredenheid beïnvloed wordt door de economische omstandigheden waarin men de carrière start.

Meer tevreden

Uit beide surveys blijkt dat mensen die afgestudeerd zijn tijdens een economische recessie, meer tevreden zijn met hun baan dan diegenen die afgestudeerd zijn in betere economische tijden. Dat effect bleef ook overeind na controle van hun inkomen, industrie, beroep, leeftijd, geslacht en werkervaring.

Je carrière starten wanneer banen schaars zijn, zorgt ervoor dat je meer tevreden bent, aldus Bianchi. "Wat me het meest verbaasde over deze bevindingen is hoe lang deze effecten voelbaar zijn. Zelfs jaren na het krijgen van hun diploma zijn mensen die afgestudeerd zijn in een recessie gelukkiger met hun job. Ook wanneer de markt terug stabiliseert en er terug meer jobs vrijkomen."

Reden?

Hoe dit komt? Al jaren hebben psychologen aangetoond dat ons geluk afhangt van de vergelijkingen die we maken. Zo zijn afgestudeerde universiteitsstudenten die hun zinnen hebben gezet op de hoogste lonen, in het algemeen minder tevreden met hun baan. Ook onderhandelaars die aan de onderhandelingstafel de lat hoog leggen en een betere deal krijgen, voelen zich vaak minder tevreden.

Psycholoog Barry Schwartz benadrukt in 'The Paradox of Choice' dat mensen die het goed doen zich vaak slechter voelen. Wanneer je zoekt naar de perfecte job is het gemakkelijker om teleurgesteld te geraken of spijt te krijgen, dan wanneer je gewoon zoekt naar een job die goed genoeg is.

Verwachtingen

In een onderzoek herbekeken ervaren beoordelaars de gelaatsuitdrukkingen van medaillewinnaars op de Olympische Spelen. Ironisch genoeg bleken de bronzen medaillewinnaars gelukkiger te zijn dan de zilveren medaillewinnaars. Volgens de onderzoekers vergelijkt diegene die een bronzen medaille wint zich met atleten die geen plaatsje op het podium hebben kunnen bemachtigen. De zilveren medaillewinnaar vergelijkt zich echter met de atleet die een gouden medaille heeft gewonnen en voelt zich dus vaak slechter.

Onze verwachtingen spelen bijgevolg een grote rol. Bianchi toont aan dat werknemers die starten in rooskleurige tijden, meer kans hebben om ontevreden en onproductief te zijn, en meer geneigd zijn om hun baan op te geven. Er is een grote kloof tussen de hoge verwachtingen die men heeft en de werkelijkheid van de meeste jobs. Wanneer mensen starten met realistische, en dus minder goede verwachtingen, dan blijken ze gelukkiger, meer productiever en geven ze minder snel hun baan. Zij voelen zich dankbaarder voor hun job en zijn minder geneigd om na te denken of ze het nog beter zouden kunnen doen.

(nm) – Bron: LinkedIn.com 

7 januari 2014
Anderen bekeken ook