10 trends in werken anno 2024
Onze werkritmes en -ruimtes zijn over de jaren heen flink door elkaar geschud. Welke werktrends komen er in 2024 nog op ons af?
"Laat hem iets artistieks doen", zeiden de mensen van het PMS. Ze bedoelden eigenlijk: "Hij kan niets". De kunsthumaniora was hoe dan ook een bevrijding. Plots had ik wel goede punten. Ik tekende heel graag, maar koos uiteindelijk voor het toneel. Je in je eentje kunnen terugtrekken, heeft zijn charme. Graficus lijkt me een te eenzaam beroep. In het theater werk je altijd samen. Ik vrees ook dat het minder evident is om in het illustratiewereldje je eigen weg te vinden.
Ik heb thuis een Wall of Fame met werk van mijn favoriete tekenaars zoals Ever Meulen, Joost Swarte en Joke Van Leeuwen. Uren kan ik daar naar staren. Dan probeer ik de technieken die ze gebruikten te analyseren. Op de fantasie van die mensen staat geen limiet. De portretten van Jean-Jacques Sempé en Peter Van Straaten zijn zo grappig en zo juist. Hoe graag ik ook sketches zou willen maken op basis van hun tekeningen, het zou nooit werken. Met één oogopslag doorgrond je het karakter van hun figuren. Met acteurs kan je dat nooit bereiken.
Ben ik bij een fictiereeks betrokken, dan ben ik de eerste om de storyboards uit te tekenen. Ook aan de decorbouwers van De Andy Show liet ik tekeningen zien. Zo kan ik het best uitleggen wat ik wil. Eerst speelde ik zelfs met het idee om de affiche van mijn voorstelling Achterklap zelf te maken, maar uiteindelijk leek het me toch verstandiger een professional de opdracht te geven: Erik Kriek. Die man te mogen ontmoeten alleen al was goud waard. Na hem schetsjes te hebben voorgelegd, slaagde hij erin precies dat wat ik in mijn hoofd had op papier te toveren.
Als ik in mijn oude schetsboeken blader, zeg ik soms tegen mezelf: "Had je toen op je tanden gebeten, dan had je hier misschien carrière in kunnen maken". Al zou ik zeker nooit zo'n eigenzinnig talent als een Gal zijn geworden. En voor strips had ik nooit het nodige métier kunnen kweken. Daar komt nog bij dat ik niet handig genoeg ben met de computer. Wat ik produceer, is ambachtelijk geknutsel. Geef mij een zwarte stift en een wit blad, en ik zie wel waar ik uit kom.
(pvd)
22 oktober 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Onze werkritmes en -ruimtes zijn over de jaren heen flink door elkaar geschud. Welke werktrends komen er in 2024 nog op ons af?
Waar in België krijg je gemiddeld het hoogste loon naar werk? In Brussel, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas. En hoe zit dat in Vlaanderen? Een overzicht…
Vroeger deed je je job gewoon graag. Vandaag word je geacht om passie te hebben in je werk.
Een stapje hogerop is altijd goed nieuws, toch? Het is inderdaad een hele eer. Maar misschien is het niet voor iedereen weggelegd. En ook niet op elk moment.
Werken in een ploegensysteem is dé oplossing voor zij die zich niet kunnen vinden in een 9-to-5-job. Ook voor je gezinsorganisatie kan het een zegening zijn...
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.
Even nood aan verandering van omgeving? Steeds meer mensen vertrekken op workation om werken met vakantie te combineren. Wij delen alvast zes tips om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken!
We vroegen een 23-jarige verhuizer naar zijn jobinhoud en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...