Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
ADHD komt niet alleen voor bij kinderen. Gemiddeld 4,5 procent van de volwassenen heeft dagelijks te maken met de gevolgen van ADHD. Die gevolgen zijn ook merkbaar op het werk. Helaas bestaat er nog een taboe over dit thema. Wie het heeft, durft zich niet te outen, wie er als collega of leidinggevende mee te maken krijgt, spreekt het niet graag uit.
ADHD kent verschillende gezichten. Vaak zijn er heel wat gemeenschappelijke symptomen, maar er zijn net zoveel verschillen. Als collega of werkgever is het niet altijd even gemakkelijk om iemand met ADHD te herkennen. Men denkt bij het horen van het letterwoord vooral aan hyperactiviteit en druk gedrag. Maar de voornaamste problemen bij volwassenen met een diagnose ADHD gaan over plannen, organiseren, concentratie en volgehouden aandacht.
In de huidige werkomgeving neemt de werkdruk toe. Deadlines worden strakker en men eist meer veelzijdigheid, ook onder druk van de toenemende digitalisering. Dit alles vereist dus betere planning en organisatie, en dat is net een terrein waar mensen met ADHD het vaak moeilijk hebben.
Velen herkennen wellicht de toestroom aan ‘ping’-geluidjes van e-mails en smartphones. Ik ben absoluut gewonnen voor de voordelen van een smartphone en tablet, maar uit onderzoek blijkt dat iedereen hierdoor wordt afgeleid. Elke melding haalt ons twee minuten uit onze concentratie. Mensen met een aandachtsstoornis zijn hier nog gevoeliger voor en hebben meer problemen om zich opnieuw te richten op de initiële taak. Er is dus een groot probleem met het volhouden van de aandacht bij datgene waarmee men bezig is.
Is een omgeving zonder prikkels en afwisseling dan de oplossing? Nee, lang niet altijd. Veel werknemers met ADHD geven aan dat repetitieve functies met weinig afwisseling hen niet liggen. We zien wel dat bijvoorbeeld jobs met crisisinterventies veel personen met ADHD goed afgaan. ADHD hebben hoeft dus lang niet altijd een nadeel te zijn. Maar we mogen niet veralgemenen, want bij personen met ADHD zijn er net zoveel karakters en persoonlijkheden als bij andere mensen en dus moeten we ook voor hen op zoek naar een job die bij de persoon in kwestie past.
Zelfkennis en zelfaanvaarding zijn altijd twee belangrijke voorwaarden en uitgangspunten voor het vinden van een geschikte job, maar zeker als je een diagnose ADHD hebt. Daarom legt centrum ZitStil steeds de nadruk op training en psycho-educatie na het verkrijgen van de diagnose ADHD. Nadien kun je nog overstappen naar het trainen van specifieke vaardigheden zoals plannen en organiseren, agendabeheer, …
Dat sollicitanten en recruiters worstelen met vragen over ADHD is normaal. Maar er kan aan gewerkt worden en het hoeft geen eeuwige struikelblok te zijn op de arbeidsmarkt.
Een groter probleem van de laatste jaren vind ik de stijgende schooluitval in België. In de cijfers van 2014 viel België terug van de tiende naar de twintigste plaats in Europa. In 2014 verlieten 12 procent van de jongeren de school zonder diploma. België is een van de weinige landen waar men een stijgende trend vaststelt.
Wij merken vanuit onze praktijkervaring dat personen met aandachtsstoornissen tot de grootste risicogroepen behoren. Zij komen dikwijls terecht in een carrousel van korte interim-opdrachten en werkloosheid. Dit is een circuit waar men zeer moeilijk weer uit geraakt. Een diploma van het middelbaar onderwijs is dus absoluut essentieel. Dit is een issue waar centrum ZitStil in 2015 op inzet. We werken aan oplossingen en preventie om vroegtijdige schooluitval te voorkomen.
(wv) - Meer info: www.zitstil.be
12 mei 2015Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Lijkt jouw kantoor soms ook op een tuin van zoemende apparaten en roezemoezende collega’s? Schakel eens een zingende vogel in om het lawaai tegen te gaan.
Stress op de werkvloer rukt op, en bijna 1 op 10 werknemers kampt met een burn-out. Gelukkig wil de meerderheid van de bedrijven daar iets aan doen.
De Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) moedigt onze samenleving aan om meer te doen met de kwaliteiten van mensen met autisme. Enkele tips ...
Wie zijn emoties onder controle kan houden en rustig kan blijven onder druk heeft meestal een groot streepje voor op de werkvloer. Maar hoe doe je dat?
Een nieuw jaar… een hoger loon? Dankzij de automatische loonindexatie krijgen heel wat werknemers vanaf januari maandelijks een hoger bedrag.
Bij een psychiatrische crisis is een ziekenhuisopname niet altijd de beste oplossing voor de patiënt. Het Mobiel Crisisteam van het UPC KU Leuven maakt hier een verschil. Crisisconsulenten als Ingrid, Pieter en Mirte helpen mensen aan huis een crisis te boven komen
Mensen die kiezen voor een ngo, doen dat meestal niet voor het geld. Maar idealisme betaalt de rekeningen natuurlijk niet…
Tijdens de ‘Dag van de De Lijn chauffeurs’ op 20 november zet De Lijn Sven en alle andere chauffeurs graag in de kijker.