Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 523

Volgende
Volgend artikel:

Zij-instromer in het onderwijs: pak je anciënniteit mee!

ADHD? Kies dan een van volgende beroepen

ADHD Kies dan een van volgende beroepen
De één is enorm empathisch, de ander een creatief wonderkind. Iemand anders kan dan weer uitzonderlijk goed visualiseren. Iedereen heeft z’n talenten. En die zet je best maximaal in op de werkvloer. Ook je ADHD kan een meerwaarde zijn als je weet hoe je je capaciteiten extra in de verf zet. We lijsten enkele beroepen op waarin ADHD’ers uitblinken!

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Hoewel de stoornis bij iedereen anders tot uiting komt, zijn er wel een aantal typerende symptomen, zoals impulsief gedrag, concentratieproblemen en rusteloosheid.

Helaas worden de positieve kwaliteiten die gepaard gaan met ADHD niet altijd evenveel belicht. Zo hebben heel wat ADHD’ers een uitmuntend empathisch vermogen, zijn ze een kei in out-of-the-box denken en kunnen ze zich vol passie en enthousiasme storten op een opdracht die hen interesseert.

ADHD-vriendelijke beroepen zetten de spotlight op deze unieke talenten. Ben je op zoek naar een job? In deze sectoren ben je als ADHD’er gegarandeerd een aanwinst!

ADHD op de werkvloer: hoe ga je ermee om?

Agent, ambulancier, brandweerman of -vrouw

Een job bij de hulpdiensten? Adrenaline, adrenaline en nog eens adrenaline. Heel wat ADHD’ers hebben veel prikkels nodig en blinken uit als ze de rush door hun aderen voelen stromen. Ze kunnen goed overweg met een overdosis aan indrukken en blijven dan ook verrassend rustig in crisissituaties.

Bovendien is in de hulpverlening geen enkele dag hetzelfde – met andere woorden: weinig risico op verveling – en geeft de spanning dat er elk moment iets kan gebeuren veel energie.

Interesse in een job als ambulancier? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

Artiest, designer, fotograaf

Ook de creatieve sector is een interessante piste voor mensen met ADHD. Waarom? Ten eerste: omdat muziek en kunst ideale uitlaatkleppen kunnen zijn. Vooral ADD’ers – een subtype van de stoornis, waarbij er zelden of nooit sprake is van hyperactiviteit – kunnen volledig opgaan in hun creativiteit. Hun hyperfocus is een superpower. Ten tweede: omdat deze sector uiterst geschikt is voor freelancers.

Wie ADHD heeft, ervaart vaak moeilijkheden met gezag en autoriteit. En dat matcht niet altijd met de gemiddelde bedrijfsstructuur. Botert het niet met bazen of leidinggevenden? Dan is het misschien wel een goed idee om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Zin om als freelancer te werken? Dit zijn de voor- en nadelen

Vertegenwoordiger, woordvoerder, journalist

Een micro onder hun neus geduwd krijgen? Een grote groep mensen toespreken? Of contacten leggen met onbekenden? De meeste mensen met ADHD hebben er geen enkel probleem mee. Meer zelfs: ADHD’ers floreren in sociale jobs, omdat het hun empathisch vermogen sterk naar voren brengt. Ze lezen de emoties van hun gesprekspartner, weken boeiende verhalen los en zien verbanden waar anderen nooit bij zouden stilstaan.

Wil jij als vertegenwoordiger aan de slag? Bekijk dan zeker de volgende vacatures…

Glazenwasser, elektricien, tuinaanlegger

Met de handen bezig zijn, dat klinkt aantrekkelijk voor menig ADHD’er. Actieve beroepen geven namelijk veel bewegingsvrijheid. Bovendien ga je van opdracht naar opdracht, waardoor je voortdurend wisselt van omgeving. Gevolg? Je komt telkens weer in aanraking met nieuwe prikkels en indrukken. Dat houdt niet alleen je geest scherp, maar dwingt je ook om strakke deadlines te respecteren.

Heel wat ADHD’ers ervaren namelijk ‘tijdblindheid’: ze vinden het moeilijk om vooruit te werken wanneer een deadline ver in de toekomst ligt en verliezen snel de tijd uit het oog. Ze springen daarom liever van de ene korte deadline naar de volgende en scoren beter in een functie met kleinere projecten. Een job waarbij je maandenlang voor dezelfde klant werkt? Die laat je beter links liggen.

Dé ideale job voor iemand met ADHD? Dat is voor iedereen anders. Want ook je interesses, studies en skills spelen natuurlijk mee. Ga dus vooral op zoek naar een job die je graag doet. Als je daar zelfstandigheid, afwisseling en een dosis spanning bovenop krijgt, des te beter.

Focus op je kwaliteiten – je oplossingsgerichtheid, spontaniteit, enthousiasme en ruimdenkende mentaliteit – en haal die nadrukkelijk aan tijdens het sollicitatieproces. Ooit vind je gegarandeerd de job waarin je helemaal jezelf kan zijn!

CHECK: De kracht van neurodiversiteit
Job-alert: jobs op maat in jouw mail

(ZINNIG) – Bron: Positieflevenmetadhd / Adhd-praktijk / Intermediair

6 september 2024
  • Jobs voor Vertegenwoordiger
Anderen bekeken ook