Heb ik recht op outplacement?
Je job verliezen is geen pretje, maar outplacement is er om je te helpen, op allerlei vlakken. Wanneer heb je er recht op? En wat houdt het in?
In februari meldde Federgon al dat het aantal werkzoekenden in outplacement met 30 à 40 procent was toegenomen. Ook Cevora, het opleidingsorgaan voor bedienden van paritair comité 218, noteert nu een stijging.
Van de 1.100 ontslagen bedienden die via Cevora outplacement volgen, is negen op tien ouder dan 45. Voor deze groep zijn werkgevers verplicht een jaar outplacement aan te bieden. Opvallend is dat er dit jaar veel meer leden van het midden- en hoger kader in outplacement terechtkomen. “Veel deelnemers hebben sowieso al iets van ‘moet ik hier nu echt naartoe?’. Voor kaderleden is het vaak nog moeilijker om in groep hun verhaal te doen”, zegt Alja Leus van Cevora.
Maar niet elke ontslagen werknemer vindt even vlot de weg naar outplacement. Eveline Meyfroot (39) was dertien jaar aan de slag op de personeelsdienst van een vloerenproducent, toen ze in april onverwacht haar ontslag kreeg. Na wat surfen op het internet ontdekte Eveline dat ze in aanmerking kwam voor outplacement. “Mijn werkgever had me daar niets over verteld. Binnenkort loop het programma voor me af. Dat is jammer, want je ervaring delen met lotgenoten doet deugd.”
Een veel gehoorde kritiek is dat outplacement niet meer dan een druppel op een hete plaat is. “Het imago dat outplacement een vergeetput is, is toch aan het verdwijnen”, meent Leus. “Het is een tool om werkzoekenden snel opnieuw aan werk te helpen. En daar slagen we redelijk goed in.”
6 oktober 2009Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je job verliezen is geen pretje, maar outplacement is er om je te helpen, op allerlei vlakken. Wanneer heb je er recht op? En wat houdt het in?
Outplacement is een begeleiding die bij je ontslag aangeboden wordt door een gespecialiseerde dienstverlener. Vroeger was dit op kosten van je werkgever ...
Door de verschillende stelsels van regelgeving Outplacement die er momenteel bestaan kom je met deze vraag in een complex kluwen terecht.
Ons bedrijf herstructureert en ik krijg een outplacementbegeleiding. Maar eigenlijk wil ik die niet volgen. Wat zijn de consequenties?
In alle opzichten een grote dame voor de Belgische sport en basketbal in het bijzonder: dat is Ann Wauters. Tegelijk is ze ook een inspirator voor velen.
Nooit eerder waren er zo weinig schoolverlaters op zoek naar werk. Na een jaar is slechts 5,5% van hen nog werkzoekend, het laagste percentage ooit.
Dankzij het begrotingsakkoord wordt het aantal flexi-jobs serieus uitgebreid en kun je als student langer bijwerken. Dit zijn de concrete veranderingen.
Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?
An werkt voor de dienst Verbouwpremies bij Wonen in Vlaanderen