Publiek-private samenwerking kost aannemer extra werk én geld
Overheden gunnen hun bouwopdrachten steeds vaker via publiek-private samenwerking (PPS). Maar voor aannemers is dit niet zonder gevolgen!
Jan De Nul Group heeft er een contract lopen voor grondwerken. Enig minpunt: de site bevindt zich in het midden van het oerwoud, 100 kilometer verwijderd van de dichtstbijzijnde stad en is slechts bereikbaar na een boottocht van 6 uur.
Het transport van 140 machines, elk tussen de 40 en de 120 ton zwaar, naar die locatie is een huzarenstuk op zich. “Daarvoor gebruiken we schepen met een laadklep die je het best kan vergelijken met de tuigen waarmee de Amerikanen de kust van Normandië bestormd hebben”, legt Dirk Van Rompaey van Jan De Nul Group uit.
Voor de werknemers ter plaatse, in totaal zo’n 800 waarvan 400 van Jan De Nul, wordt er de komende zes maanden een dorp uit de grond gestampt. Alles wordt voorzien: elektriciteit, water, voedsel, internet, ontspanning, slaapplaatsen, zelfs een landingsplaats voor een helikopter.
(wv)
1 februari 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Overheden gunnen hun bouwopdrachten steeds vaker via publiek-private samenwerking (PPS). Maar voor aannemers is dit niet zonder gevolgen!
De salarisenquête 2008 van KVIV (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging) toont aan dat burgerlijk ingenieurs inzake loon meestal beter af zijn dan bio-ingenieurs.
Terwijl de meeste aannemers met een extern studiebureau samenwerken, richtte baggeraar Jan De Nul daar een eigen dienst voor op. De meerwaarde?
Heb jij een vlotte babbel? En ben je goed met cijfers? Dan heb je alles in huis om het te maken als verkoper. Maar welk loon mag je dan verwachten?
Beantwoord jij ’s avonds ook vaak nog werkmails? Of werk je in het weekend soms door om een deadline te halen? Je bent zeker niet alleen.
Voor heel wat werknemers is hybride werken het beste wat hen ooit kon overkomen... Wat zeggen de cijfers precies?
Nooit eerder waren er zo weinig schoolverlaters op zoek naar werk. Na een jaar is slechts 5,5% van hen nog werkzoekend, het laagste percentage ooit.
Natuurlijk mag je niet liegen in je cv. Wees eerlijk in wat je er vertelt. Maar jezelf tekortdoen, is al evenmin een goed idee.