Betonstop is geen aanwervingsstop
Wat betekent de betonstop voor de jobs in de bouwsector? Is het nog verstandig om te kiezen voor een carrière in deze branche?
Stadsbader, met hoofdzetel in Harelbeke, werd in 1946 opgericht door Desiré Stadsbader. Een amateur wielrenner, maar vooral een ondernemer in hart en nieren. Vandaag stelt zijn bedrijf maar liefst 1.000 mensen tewerk. Matthias Van Damme die allerlei bouwprojecten aanstuurt, vertelt hoe het bedrijf in de beginjaren vooral actief was in wegenwerken, maar met de tijd zich steeds meer is gaan diversifiëren.
“Al gauw werden we ook aangesproken voor het bouwen van tankstations en parkings die in de nabijheid van die wegen gelegen waren. Toen we in 2014 een ander bouwbedrijf overnamen, kwam onze groei helemaal op gang. De opdrachten om kwaliteitsvolle overheidsgebouwen en residentiële wooncomplexen op te leveren, namen gestadig toe.”
Matthias verklaart de opgang en het succes voor een flink deel aan hun onafhankelijkheid: “Dat we binnen Stadsbader niet afhankelijk zijn van onderaannemers en daardoor de coördinatie van de deelfacetten van een bouwproject in eigen handen kunnen houden, is een sterk punt. Vanaf de eerst spadesteek tot de oplevering van het gebouw houden wij de touwtjes in handen.”
Stadsbader profileert zich niet alleen als een multidisciplinair bouwbedrijf dat voor een geïntegreerde aanpak gaat. Het is ook een onderneming die innovatie hoog in het vaandel draagt. “Wij beschikken over asfaltcentrales waarin we asfalt produceren die we voor onze wegenbouwprojecten gebruiken. Interessant om weten is dat we asfaltgranulaat recycleren en asfaltmengsels opwarmen volgens een concept dat minder CO2 produceert.”
Al haalt hij nog voorbeelden aan van hun duurzame benadering. “In onze betoncentrales recycleren wij beton. Je zou ervan staan te kijken hoe je, na een zorgvuldige breek- en/of zeefprocedure, gebruikt beton kan transformeren tot een hoog kwalitatieve basisgrondstof die daarenboven milieuvriendelijk is.”
In april nam Stadsbader deel aan Technology Night. Een initiatief van KU Leuven om de impact van technologie op (bouw)bedrijven in de kijker te plaatsen. “Onze sector is helemaal niet blijven stilstaan. Ook wij zetten in op hightech. Ik denk aan de drones die we gebruiken om terreinen op te meten. Wat een vooruitgang. We hoeven niet langer landmeters uit te sturen die ter plaatse allerlei metingen op het terrein doen. Met drones kan je die metingen veel nauwkeuriger en efficiënter uitvoeren.”
Ook begrippen zoals augmented reality (AR) en artificial intelligence hebben hun intrede in de bouwsector en bij Stadsbader gedaan. “Dankzij AR kunnen we aan de hand van computergegenereerde afbeeldingen een ontwerp van een gebouw in de realiteit projecteren. Ook al staat het gebouw er nog niet, toch kan je je een haast perfect realistisch beeld van de ruimte vormen.” Waar is de tijd dat een maquette als een hoogstaand visualiseringsinstrument werd beschouwd? The times they are a-changin...
Over de impact van hightech binnen de bouw kan Matthias Van Damme nog een tijdje doorgaan. Maar welke impact heeft de hightech wave op de profielen?
“Wij zoeken een brede waaier van profielen. Van projectleiders, calculatoren, tekenaars tot diverse technische en commerciële profielen. Belangrijk om weten is dat je bij ons met een hands-on mentaliteit, gezond verstand en een flinke portie gedrevenheid ver kan geraken. Ik durf haast te zeggen dat je attitude en drive doorslaggevender zijn dan je diploma.”
Hoe staat het trouwens met de vertegenwoordiging van vrouwen in de bouw? “Laat daar geen misverstanden over bestaan. Wij verwelkomen vrouwen zowel op onze werven als binnendiensten. Vrouwelijke werfleiders, chauffeurs en machinisten zijn dan ook geen uitzondering bij ons.”
En tenslotte: wat trekt Matthias zelf zo aan om voor een bouwbedrijf te werken? “Ik hou van de team spirit. Bij ons is er geen plaats voor ‘cavaliers seuls’. De sterkste resultaten boek je nu eenmaal samen.”
Wil je aan de slag in de bouwsector, dan komen deze eigenschappen absoluut van pas:
(nd)
18 juli 2016Wat betekent de betonstop voor de jobs in de bouwsector? Is het nog verstandig om te kiezen voor een carrière in deze branche?
Terrazzo is sinds een aantal jaren helemaal terug. Wie er professioneel en creatief mee bezig is, is vaak een twijfelaar tussen bouw, ambacht en kunst.
BIM, de afkorting van Building Information Modelling, is een relatief nieuwe techniek in de bouwsector, waarbij de plannen eerst in 3D zorgvuldig worden uitgetekend.
“De arbeidsmarkt staat in brand”, zo stelde VDAB-topman Fons Leroy. In het geval van de bouwsector doen we daar nog een schepje bovenop: die is ontploft.
Daar gaat de alarmbel! Het aantal ingenieurs dat afstudeert met specialisatie in de bouw, daalt dramatisch. Maar wat blijkt in Limburg?
Je bent jong, studeert en wilt wat bijverdienen. Maar wat als je ziek wordt tijdens je vakantiewerk? Heb je dan recht op gewaarborgd loon?
Ben je een (startende) boekhouder, benieuwd of je salaris wel marktconform is? Ziehier een overzicht van de lonen per accountant profiel...
Ruim 1 medewerker op 20 heeft in ons land af te rekenen met pestgedrag. Maar hoe zit dat in een sector als de bouw?
Wanneer draagt airconditioning bij aan onze gezondheid, en wanneer niet?