Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 573

Volgende
Volgend artikel:

Stroompanne? Daar komt interventietechnieker Stephen

Aan de slag in chemie en farma: wat moet je kunnen?

Wat moet je kunnen in chemie en farma
“Het zijn vooral technische functies in productieprocessen en onderhoud die bovenaan de vacaturelijst staan.” (Veerle Van Nieuwenhuysen van essenscia vlaanderen)
Sectoren als chemie en farma zitten in de lift. Maar het klinkt velen nogal specifiek in de oren. Wat moet je kunnen, en wat zijn veelgevraagde jobs? Heel wat, zo blijkt. “Wij hebben structureel zowat 1.500 openstaande vacatures.”

1. Welke vooropleiding?

Eerst even een misvatting uit de wereld helpen: je hoeft geen chemie gestudeerd te hebben om in de chemie aan de slag te gaan. “Net zoals je niet noodzakelijk een diploma farmaceutische wetenschappen moet hebben om in de farma te werken”, stelt Veerle Van Nieuwenhuysen, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij vakfederatie essenscia vlaanderen.

De sector kenmerkt zich door een grote spreiding in opleidingsniveau: van werkzoekenden zonder voorkennis tot doctors in de chemie. Dat komt omdat chemie en farma, volgens Van Nieuwenhuysen, typerend een brede waaier aan jobs biedt. “Denk aan functies in productie en onderhoud, in labo en logistiek, maar ook op het vlak van onder meer communicatie, sales, HR, milieu en veiligheid.”

Op zoek naar een job in farma? Bekijk het huidige vacatureaanbod

2. Heb je een opleiding nodig?

Een vooropleiding niet per se, een opleiding meestal wel. “Vergis je niet: de lat bij chemie- en farmabedrijven ligt hoog”, klinkt het.

“Wie bijvoorbeeld start als procesoperator krijgt sowieso eerst een intensieve opleiding op de werkvloer. Afhankelijk van de aard van de installatie en de specifieke bedrijfsactiviteiten kan het zelfs meerdere jaren duren vooraleer je dat proces helemaal onder de knie hebt. Dé procesoperator bestaat dan ook niet: die job is bij elk bedrijf anders en verschilt van installatie tot installatie.”

Meer nog dan het diploma is, volgens Van Nieuwenhuysen, de arbeidsattitude belangrijk. “Je moet over een groot leervermogen beschikken en bereid zijn levenslang bij te leren. En je moet kunnen functioneren binnen een streng gereglementeerde werkomgeving, met strikte regels en procedures op het vlak van hygiëne en veiligheid.”

Lees ook: Waarom verdien je zoveel in chemie en farma?

3. Wat zijn veel gevraagde profielen?

Procesoperatoren, professionele bachelors chemie en elektromechanici met specialisatie in onder meer automatisatie, meet- en regeltechnieken en onderhoudstechnologie. Op masterniveau zijn vooral ingenieursprofielen in trek zoals industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur of bio-ingenieurs.

Veerle-van-nieuwenhuysen

“Bij farma- en biotechbedrijven zijn ook farmaceutische wetenschappers en biotechnologen erg gegeerd”, vult ze aan, naast it- of dataprofielen. “Bedrijven zijn ook meer en meer op zoek naar data-analisten voor de verwerking van big data. Ook robotisatie, artificiële intelligentie en augmented reality winnen in chemie en farma aan belang.”

Ontdek: Wie is meest gevraagd in chemie en farma?

4. En de knelpunten?

De voorbije jaren zijn er bijna 5.000 jobs bijgekomen. Chemie- en farmabedrijven hebben structureel zowat 1.500 openstaande vacatures. Bij vier op de tien bedrijven zijn er vacatures die al langer dan een half jaar openstaan.

“Het zijn vooral technische functies in productieprocessen en onderhoud die bovenaan de vacaturelijst staan: zowat 40 procent van de vacatures is bestemd voor technisch TSO-talent, ongeveer 30 procent voor professionele bachelors. De toekomst is dus aan de technici”, stelt Van Nieuwenhuysen.

Dat laatste blijkt ook uit het recente VDAB-schoolverlatersrapport. “Vooral de gespecialiseerde zevende jaren in het TSO blijken van groot belang voor de chemie- en farmasector. Zij halen al drie jaar op rij het kleinste aandeel werkzoekenden bij de afgestudeerden. Bij opleidingen als chemische procestechnieken, regeltechnieken of industriële onderhoudstechnieken is amper 3 tot 5 procent van de gediplomeerden na een jaar nog op zoek naar werk.”

Ook aan de slag in chemie en farma?

Ontmoet 30 bedrijven uit de sector op het jobevent ‘We Are Chemistry’, woensdag 23 maart 2022 van 17 tot 21.30 uur in BluePoint Antwerpen.

(William Visterin)

21 maart 2022
  • Jobs voor chemie
Anderen bekeken ook