Corona zorgt voor minder complimentjes
Ruim één op de vijf werknemers krijgt minder complimenten over de werkprestaties in vergelijking met voor de coronacrisis. De oorzaak?
Je hebt mensen die uit de lucht komen vallen als er gepraat wordt over het functioneringsgesprek, en je hebt er die er smalend over doen. Zelden hoor je verhalen over hoe inspirerend zo’n gesprek kan zijn. Dat hoort het nochtans wel te zijn.
Waarom draait dit jaarlijkse gesprek dan zo vaak uit op een sisser? Omdat de verwachtingen meestal te hoog liggen. In zo’n gesprek zet een baas op een rijtje wat hij of zij van jou verwacht en hoe je het gedaan hebt, om je vervolgens een dikke pluim te geven. Maar een goede baas doet dat het hele jaar door, waardoor er meestal weinig nieuws te vertellen valt tijdens zo’n gesprek.
Een motiverend functioneringsgesprek: met feedback die wél werkt
Een functioneringsgesprek werkt in twee richtingen: ook de werknemer moet in alle openheid kunnen praten over problemen op de werkvloer. Maar dat houdt natuurlijk risico’s in, want de woorden die je zegt kunnen later tegen je gebruikt worden.
Extra: Hoe bereid je een functioneringsgesprek voor?
Lees ook: Tips voor een zinvol functioneringsgesprek
(dt/em) - Bron: Intermediair
11 oktober 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Ruim één op de vijf werknemers krijgt minder complimenten over de werkprestaties in vergelijking met voor de coronacrisis. De oorzaak?
Iedereen heeft af en toe nood aan bevestiging en op de werkvloer is dat niet anders. Hoe weet je of je goed bezig bent, ook al zegt je baas dat niet expliciet?
Meer dan 1 Vlaming op 5 (21%) kreeg het afgelopen jaar geen enkele keer een beoordelings- of functioneringsgesprek, zo blijkt uit een onderzoek van Protime bij meer dan 1.000 Vlamingen.
Niets zo erg dan je werk goed doen, maar toch niet opgemerkt worden door je baas. Met deze tips zorg je ervoor dat je baas niet om je heen kan.
Jouw functioneringsgesprek in het verschiet? Geen paniek. Wij leggen het je uit!
Zijn functioneringsgesprekken in jouw organisatie een verplicht nummer of leiden ze tot een constructief en motiverend gesprek? Enkele tips ...
Er bestaat positieve feedback, negatieve of een combi ervan. Deze laatste krijgen werkenden het meest, zo blijkt uit onderzoek van Jobat en de KU Leuven.
De meeste werknemers stellen hun baas uiteindelijk voor een voldongen feit: ze hebben een nieuwe job gevonden en vertrekken. Maar het kan ook anders!
Je kan er je werk aangenamer mee maken, dus je komt maar beter goed voorbereid voor de dag...