Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

9 tips om evenwichtig en gezond te lunchen zonder moeite

gezonde lunch
Een evenwichtige en gezonde lunch geeft je tonnen energie. Met deze tips verval je niet in het eeuwige ‘smoske’ uit de broodjeszaak, maar maak je thuis makkelijk en snel een heerlijke maaltijd die je meteen doet verlangen naar ’s middags.

1. Volkorenbrood

Eet je graag een boterham tijdens de lunch? Kies dan voor volkorenbrood. Het geeft je lichaam meer voedingsstoffen, waardoor je in de namiddag minder snel een dipje krijgt. Ook als je liever een wrap of een pastasalade op je bord hebt, kies je best voor een volkoren variant.

2. Gezond en lekker beleg

Haal je meestal een broodje omdat je zelf weinig inspiratie hebt? Wat dacht je van een banaan, gegrilde groenten of notenpasta? Dat is niet alleen lekker maar ook heel gezond. Ook eieren, mozzarella, vis en gebakken kip- of kalkoenfilet zorgen voor een evenwichtige en gezonde maaltijd. Eet je toch liever tonijn- of kipsalade? Maak die dan zelf. Zo kies je zelf hoeveel saus en zout je gebruikt.

3. Smeer ‘m, met mate

Een laagje boter doet brood heel wat minder droog smaken, maar gezond is het niet. Gebruik daarom zachte margarine of minarine. Dat bevat minder verzadigde vetzuren en meer vitamine A en D. Smeer ook niet te enthousiast: een mespunt is meer dan genoeg.

4. It’s a wrap

Sta je erop om ’s middags voldoende groenten te eten? Een wrap is ideaal! Die kun je immers vullen met rauwkost, maar eveneens met gegrilde groenten. Wie zijn of haar collega’s ’s middags echt wil imponeren, kiest voor een groententortilla. Dat zijn verse tortilla’s die voor 45% uit groenten bestaan. Ze bevatten minder bloem en calorieën en meer groenten en vezels.

5. Een simpele salade

Om je energielevel op peil te houden, heeft je lichaam verse groenten nodig. Maak ’s avonds of ’s ochtends een salade boordevol groenten. Beperk je niet tot sla, tomaat en komkommer, maar kies ook eens voor broccoli, courgette of prei. Let wel dat je niet te veel mayonaise of vinaigrette gebruikt, want dan gaat het effect van de groenten hélemaal verloren. Een gekookt eitje, gerookte zalm of mager vlees maakt het helemaal af.

6. Een kommetje soep

Niks zo verkwikkend als een hete kom soep. Zeker in het najaar en de winter. Of wat dacht je van een lekkere maaltijdsoep? Met volkorenpasta, peulvruchten, kikkererwten en linzen kun je je boterhammen een keer helemaal links laten liggen en krijg je wél genoeg vitaminen binnen.

7. Een vakjeslunchbox

Een simpele truc als je uit huis luncht: een vakjeslunchbox. Die verplicht je bijna om een gevarieerde lunch mee te nemen. In het ene vakje doe je een boterham, in het andere een stuk fruit. En dan is er nog plek voor stukjes groenten en een handvol noten.

8. Verrassende combinaties

Als een laagje hummus niet genoeg smaak geeft, leg dan nog een paar gegrilde paprikastukjes op je boterham. Of wat dacht je van mozzarella met komkommerschijfjes?

9. Een gezond dessertje

Geen lunch zonder dessert? Dan hoef je niet meteen naar chocomousse of rijstpap te grijpen. Een fruitsalade of wat yoghurt met frambozen of appel zijn even lekker, en een stuk gezonder.

(dt/em)

8 oktober 2020
Anderen bekeken ook