Solliciteren als transgender: Kate vertelt …
Kate heeft een indrukwekkend studieparcours en groot interessegebied, toch zijn deze vaak niet het overheersende gespreksonderwerp, omdat ze transgender is.
Jonge en minder jonge vrouwen krijgen om de haverklap vragen over wanneer het nageslacht er zit aan te komen. Vaak zijn ze niet kwetsend bedoeld, maar het is niet altijd fijn om je te moeten verantwoorden. Mannen daarentegen krijgen hier veel minder mee te maken. Ook omdat veel mensen er nog steeds van uitgaan dat mannen er een kind zomaar even kunnen bijnemen en hun leven verder leven. Vrouwen daarentegen krijgen er opeens een veel grotere zorg bij die hun leven ingrijpend verandert, toch?
En voor een man ben jij een tactloze bullebak. Het lijkt dat iemand een compliment geeft, maar onderhuids worden de kwaliteiten van vrouwen in twijfel getrokken.
Soms is het misschien wel degelijk nodig, maar het kan ook bedreigend overkomen om als man iets te ostentatief hulp aan te bieden aan een vrouw. “Zal het wel lukken?”, “Stuur je dit nog even naar mij door als het af is.” Niet echt bevorderlijk voor het zelfvertrouwen.
Vrouwen worden nog te vaak gezien als hulpeloze wezens, die moeten worden gestuurd door de sterke, zelfzekere mannen. Bovendien zullen zulke opmerkingen het zelfvertrouwen al helemaal geen goed doen. Het kan zeker het geval zijn dat iemand, man of vrouw, zich onzekerder opstelt dan nodig. Dat op een juiste manier overbrengen is dan het enige wat kan helpen.
Dan laat je je eens niet doen, is het weer niet goed. Het verkleinwoord ‘katje’ heeft ook iets kinderlijks. Beeld je eens in dat je een strenge, kordate man een ‘leeuwtje’ zou noemen.
Een compliment kan leuk zijn, maar een beetje originaliteit is wel gewenst. Bovendien kan een overload aan mooie woorden ook zorgen voor een intimiderend gevoel, iets waar je in tijden van #metoo beter voor oplet. Stel je voor hoe een man zou reageren als die te horen krijgt: “Die zwarte broek past echt heel goed bij de kleur van je ogen.”
Het maakt niet uit welke functie ze bekleden, vrouwen worden geacht in te staan voor de netheid op het werk, net zoals thuis trouwens. Die mannen hebben het al druk genoeg!
(roept luid) “Maar ik ben kalm!”
Heel wat opmerkingen zijn goed bedoeld. Het is niet altijd makkelijk om de sfeer erin te houden in muffe kantoren, en dan kan wat stereotiepe humor helpen. Toch moet je er steeds over waken of het niet te veel wordt en of iedereen zich er goed bij voelt.
(mr)
19 juli 2018Kate heeft een indrukwekkend studieparcours en groot interessegebied, toch zijn deze vaak niet het overheersende gespreksonderwerp, omdat ze transgender is.
Bijna de helft van de vrouwen kwam al in aanraking met seksisme op het werk. Op welke manier? En wat kan er tegen gedaan worden? Jobat zocht het uit ...
#metoo veranderde de manier waarop men keek naar ongewenst gedrag op de werkvloer. Wanneer komt grensoverschrijdend gedrag het meest voor?
Ongewenst seksueel gedrag op het werk is elke vorm van verbaal, niet-verbaal of lichamelijk gedrag van seksuele aard waarvan degene die zich er schuldig aan maakt, weet of zou moeten weten dat het afbreuk doet aan de waardigheid van vrouwen en mannen op het werk.
Diversiteit en winst gaan hand in hand. Dat is de conclusie van Mercer, een organisatie die de effecten van gendergelijkheid binnen bedrijven onderzoekt.
De van tijd tot tijd toch wel warme zomerdagen brengen regelmatig de airco-reflex op gang, maar is het ook een seksistische reflex?
"Stage doen in een gezelschap van alleen maar vrouwen? Dat is een gegeven waar veel van mijn mannelijke medestudenten jaloers op zouden zijn."
In vele organisaties blijft de kost van een gebrek aan zelfvertrouwen of assertiviteit ongezien. Wat kan je doen om je faalangst te overwinnen?
In de bouwsector is haast elke job een knelpuntberoep. En daar zijn er recent nog twee nieuwe bijgekomen: de rioollegger en de bodemonderzoeker.