Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 188

Volgende
Volgend artikel:

Wordt bijverdienen het nieuwe normaal?

8x het gat in de markt: succes verzekerd!

Slimme jongens (of meisjes) die erin slagen een populaire app te ontwikkelen voor Google Glass kunnen gouden zaken doen.
Goed doordacht een eigen zaak opstarten, loont. Bijna 70% van de starters in ons land overleeft de eerste 5 jaar. En als je een gat in de markt vindt, dan scoor je pas helemaal.
Google Glass
Slimme jongens (of meisjes) die erin slagen een populaire app te ontwikkelen voor Google Glass kunnen gouden zaken doen.

“In 2012 werden er in België 72.643 nieuwe ondernemingen opgestart”, vertelt Sanderijn Vanleenhove, woordvoerster van UNIZO. “Dat zijn er 1.731 of 2,33% minder dan in 2011, wat een recordjaar was. Ten opzichte van 2005 nam het aantal starters toe met 27,5%. De reden voor de daling van het aantal starters ligt uiteraard in de aanhoudende economisch onzekere tijden die wegen op het vertrouwen van zowel starters, ondernemers als consumenten.”

Ook werklozen kunnen ondernemer worden

Maar bijna 70% van de starters in ons land overleeft de eerste 5 jaar, en dat is – ondanks alle doemberichten over de economische crisis - heel goed nieuws. “Concreet betekent dit dat van de 68.692 opgestarte bedrijven in 2008 er begin 2013 nog 47.960 actief zijn”, aldus Sanderijn Vanleenhove. UNIZO heeft met ‘Ondernemen werkt’ zelfs een begeleidingstraject voor werkzoekenden die ondernemer willen worden. Dit traject van 1 jaar start bij de VDAB, die vervolgens doorverwijst naar een adviseur ondernemerschap die een traject op maat uitstippelt.

8x het gat in de markt

1. 3D-printing

3D-printing zal een hoge vlucht nemen. En wie er van bij het begin bij is, heeft een serieus voordeel. Computers, poeder en een laser volstaan. Tandprotheses, machineonderdelen, juwelen, kledij en accessoires. Quasi alles kan gemaakt worden. Vooral voor complexe producten in een klein volume zijn met 3D-printing goede zaken te doen. Vlaanderen heeft de eerste digitale fabrieken ter wereld. Weg met de band, duur transport, hoge energiekosten en het afval.

Een laserprinter print 3D-objecten, laagje boven laagje. In chocolade, titanium, plastic, suiker, noem maar op. De technologie is baanbrekend, want in theorie kunnen op die manier zelfs huizen in beton worden ‘geprint’.

2. Naaiatelier

Naaien is weer in. De oude stoffenwinkels doen weer goede zaken, en nieuwe rijzen als paddenstoelen uit de grond. Ook naaiateliers en lesgeefster doen gouden zaken. Zeker als je er een creatieve of moderne twist aan geeft.

Zoals Caroline Delaere bijvoorbeeld, deze 23-jarige dame startte in februari met een naaiatelier in Gentbrugge. Ze geeft ook op zondag workshops, en op donderdagavond kan je er langsgaan voor ‘Stich after work’ van 20u tot 22u.

3. Apps voor pc in kledij

Iedereen is op zoek naar the big next thing voor nà de smartphone. Wie daar in slaagt, wordt op slag miljonair. Bijvoorbeeld contactlenzen die het weer kunnen voorspellen of je Facebook-feed afleveren. Of worden het 3D-brilglazen, horloges of nog iets anders?

Google zet alvast in op de Augmented Reality-bril. Eerst aangekondigd voor eind dit jaar, werd de lancering nu echter uitgesteld naar 2014. Google Glass wordt een futuristische bril met de functionaliteiten van een Android-smartphone. De meeste specificaties van Google Glass zijn al bekend: een camera van 5 megapixel, Wifi, Bluetooth en 16 GB opslagruimte. Een van de opmerkelijkste apps voor de bril is MyGlass. Die maakt het mogelijk een foto te maken door met je ogen te knipperen.

Slimme jongens (of meisjes) die erin slagen een populaire app te ontwikkelen voor Google Glass kunnen gouden zaken doen. Ontwikkelaars kunnen de Google-bril voor 1.500 dollar aanschaffen, maar mogen hem van Google niet doorverkopen.

4. Online onderwijs

Het internet zal enkel maar populairder worden en bijscholing is duur. Dat creëert mogelijkheden voor bedrijven die goedkoop opleidingen of trainingen geven via het internet. Gevestigde spelers zoals Kaplan zijn alvast op hun hoede voor succesvolle start-ups.

5. Technologische snufjes voor onze gezondheid

Je BMI, vetpercentage, calorieverbruik … Je kan tegenwoordig alles meten. Je moet zelfs niet meer naar de dokter om je lichaam te monitoren. Zulke paramaters zullen steeds meer in producten ingebouwd worden met behulp van apps.

6. Webshop

Iedereen zoekt zich suf op het net om superdeals te doen. Gepersonaliseerde T-shirts of kaartjes, designmeubels, printen van foto’s, … Met het juiste business model kan je met een webshop goed geld verdienen. Zomaar in het wilde weg een webshop beginnen, is echter geen goed idee. Er zijn velen die ervan dromen, maar het is niet iedereen gegeven er meer dan een bijberoep van te maken.

7. Virtuele data rooms

Virtuele data rooms laten mensen en bedrijven toe massaal veel documenten op te slaan in de cloud. Zoals het heel populaire Dropbox. Maar heel wat bedrijven hebben nood aan cloud-oplossingen op maat. Denk maar aan het eenvoudigste: werknemers (verkopers of andere) moeten met hun laptop, smartphone of tablet vanop verschillende plaatsen aan de server van het werk kunnen. Als consultant voor cloud-oplossingen liggen de klanten voor het rapen. Of voor wie groots denkt: waarom geen eigen data room opstarten?

8. Horeca

Niet de gewone cafés en restaurants. Ze zijn dan wel een van de populairste startersactiviteiten in ons land (1.438 alleen al in 2012). Na 5 jaar heeft de helft van de eet- en drinkgelegenheden er al de brui aangegeven. Dat blijkt uit de UNIZO Startersatlas 2013.

Maar de verschaffers van accommodatie in de horeca doen het dan weer wel zeer goed. Met een overlevingspercentage na 5 jaar van 82% zitten ze in de top 3. Ook weg- en waterbouw (overlevingspercentage van 81%) en agro-industrie (83,2%) doen het nog goed na 5 jaar, maar dat zijn grote bedrijven die je niet op zomaar even snel start.

Zeker geen gat in de markt, zijn de sectoren die na 5 jaar slecht scoren qua overlevingspercentage. Dat zijn handelsbemiddeling (51,1% overlevingspercentage), vervoer en logistiek (54,1%), detailhandel (59,2%) en IT (59,4%).

(mr) 

26 april 2013
Anderen bekeken ook