Werkplek
Vorige

1 van 667

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

80% van oud kantoormeubilair kan herbruikt worden

”Van oude ladeblokken maken we ‘lockers’, versleten tafels smukken we op en geven we een nieuwe vorm.” (Anne Lenaerts, NNOF)
Goed nieuws voor bedrijven die van plan zijn om hun inboedel te vervangen. NNOF uit Vilvoorde verwerkt bestaand kantoormeubilair tot nieuwe producten. Het is goedkoper dan nieuw meubilair en beter voor het milieu.
NNOF
”Van oude ladeblokken maken we ‘lockers’, versleten tafels smukken we op en geven we een nieuwe vorm.” (Anne Lenaerts, NNOF)

NNOF staat voor Nearly New Office Facilities. Het bedrijf is gelegen in Vilvoorde en biedt allerlei diensten aan die bedrijven de mogelijkheid bieden om duurzamer met hun kantoormeubilair om te gaan. Volgens communicatiemanager Anne Lenaerts is het bedrijf het resultaat van een groep van kmo’s die zichzelf op milieuvlak ernstig in vraag hebben gesteld.

“Op basis van de ecologische voet-berekening werd intern een verduurzaming doorgevoerd. Ook werd samen met een aantal partnerbedrijven en -instanties een dienstverlening ontwikkeld waardoor bedrijfsklanten veel duurzamer met hun kantoormeubilair kunnen omgaan”, aldus Lenaerts.

Volgens Lenaerts zijn de resultaten van NNOF erg hoopgevend. “Er is 70 procent minder afval van kantoormeubilair. Scholen en vzw’s krijgen gratis gerecupereerd kantoormeubilair en het levert veelbelovende toekomstperspectieven op voor een zestal bedrijven.”

Hergebruiken

NNOF gaat aan de slag met onder andere oude kantoormeubelen. Deze worden ecologisch verwerkt tot nieuwe producten. “Waar vroeger het oud kantoormeubilair werd weggesmeten, wordt nu gekeken of het kan verwerkt worden tot een nieuw product”, zegt Anne Lenaerts.

“We hadden onlangs een klant met verschillende oude tafels in L-vorm. Hij wou die wegdoen en nieuwe rechthoekige tafels kopen waarmee hij één lange tafel kon vormen. Wij hebben zijn L-vormige tafels herwerkt tot kleine rechthoekige tafels die, als je ze naast elkaar zet, één geheel vormen.”

Anne Lenaerts heeft het ook over ‘opsmukoperaties’. “Voor een andere klant zijn we aan de slag gegaan met oude ladeblokken. Die hebben we verwerkt tot lockers.”

Verhuisdienst

Volgens Lenaerts is ook het financiële plaatje een belangrijke drijfveer om oud bedrijfsmeubilair te herwerken. “Het is gemiddeld zo’n 30 procent goedkoper dan de aankoop van een volledig nieuwe inboedel.”

Toch beginnen meer en meer bedrijven ook het ecologische aspect te zien. “Van een oud kantoormeubel kunnen we 70 tot 80 procent opnieuw gebruiken. Daardoor hebben we dit jaar onze afvalberg sterk gereduceerd tot 120.000 kilogram”, aldus Anne Lenaerts.

Het NNOF-verhaal kan volgens haar een voorbeeld zijn voor andere bedrijven. ”Ik denk dat deze manier van werken aantoont dat je als bedrijf met een traditionele dienstverlening ook een weg kan vinden in de maatschappij van de toekomst.”

Toekomst

In 2013 was NNOF actief op 3.000 locaties. In 2014 is dit verdubbeld. “Dit jaar telden we meer dan 6.000 locaties. Het aantal bedrijven dat interesse heeft in de duurzame verwerking van oud meubilair zit duidelijk in de lift.”

Anne Lenaerts hoopt dat die trend zich voortzet. ”Hoe meer bedrijven zich bezighouden met ecologisch ondernemen, hoe sneller de afvalberg slinkt, hoe beter voor het milieu.”

(wv) 

12 september 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook