5 vragen die je moet stellen bij ontslag
Ontslagen worden is geen lachertje. Probeer het niet als een persoonlijk falen te zien en blaas geen bruggen op met je ex-werkgever. Let ook hier op...
Money, money, money. Uiteraard belangrijk, maar alle vragen rond je eventueel toekomstig loon, of vakantiedagen etc., hou je best tot je een aanbieding hebt gekregen. Aangezien een werkgever jou dan effectief wil aannemen, is dan pas het moment aangebroken om te onderhandelen. Niet tijdens het eerste, verkennende gesprek!
Dit soort vragen stel je beter niet, aangezien “waarom”-vragen mensen steeds in een defensieve houding duwen. Ga niet in de aanval met een vraag als “Waarom hebben jullie vorig jaar zoveel mensen ontslagen?”, maar wees minder confronterend door de vraag op een andere manier te stellen. “Ik heb gelezen dat er vorig jaar een herstructurering heeft plaatsgevonden in het bedrijf, hoe kijkt u nu tegenover de toekomstige positie van het bedrijf?”
Als je voldoende research hebt gedaan over je eventuele toekomstige werkgever, dan wéét je wie de concurrenten van het bedrijf zijn. Deze vraag valt bijgevolg te mijden, als je wil overkomen als iemand die zich goed heeft voorbereid. Natuurlijk kan je deze vraag wél stellen als er werkelijk bijna niets over het bedrijf terug te vinden was en je het onmogelijk zelf zou kunnen hebben achterhaald.
Met deze vraag lijk je erg bezorgd over je eigen prestaties. Hou je zelfvertrouwen intact en vermijdt dit onderwerp minstens tot je daadwerkelijk een aanbieding hebt gekregen.
Werk-privébalans is de laatste jaren steeds belangrijker geworden, maar al tijdens een eerste gesprek insinueren dat je je privéleven en een flexibele werkomgeving erg belangrijk vindt, is niet zo’n goed idee. Je toekomstige werkgever krijgt zo misschien de indruk dat je je eigen behoeften en noden belangrijker vindt dan die van het bedrijf.
Natuurlijk is dit een vraag die vele sollicitanten bezighoudt. Maar tijdens een eerste gesprek valt het af te raden om al over thuiswerk te beginnen. Je hebt de job nog niet, maar denkt wel al aan thuiswerken? Zo kom je net iets té zelfverzekerd over.
Pijnlijke vraag. Je wilt als nieuwe meteen een eigen kantoor? Foute ingesteldheid! Je mag het je zeker stilletjes afvragen, maar zeg het nooit luidop. Want bepaalt deze vraag echt of je een job zal aannemen of niet? Stel je prioriteiten op een rijtje.
Met deze vraag komt het over alsof je iets te verbergen hebt. Ga er steeds vanuit dat jouw (toekomstige) werkgever jouw gedrag op sociale media nagaat. Hou het daarom netjes op je sociale profielen: post niets vertrouwelijks of negatiefs over het bedrijf, over jouw collega’s of baas op Facebook, Twitter, etc. Zélfs als je geen ‘vrienden’ bent met je collega’s of baas.
Welke vragen je moet je dan wel stellen? > 7 vragen waarmee je scoort op sollicitatie
Bron: Businessinsider.com
7 mei 2013Ontslagen worden is geen lachertje. Probeer het niet als een persoonlijk falen te zien en blaas geen bruggen op met je ex-werkgever. Let ook hier op...
Luisteren naar je interne kritische stemmetje is de beste manier om helemaal niets gedaan te krijgen. Dat doe je dus beter niet! Wat wél lees je bij Jobat.
Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk te weten komen of de job wel iets voor jou is. Drie vragen kunnen daar al een goede aanwijzing van geven.
Sollicitatiegesprekken zijn een pokerspel. Niet alle vragen zijn even duidelijk en je weet niet precies wat ze aan de andere kant van de tafel te weten willen komen. Wij doen alvast 7 sollicitatieklassiekers uit de doeken & vertellen je hoe je kan antwoorden.
Wie tijdens zijn of haar sollicitatiegesprek ook zélf enkele vragen heeft voor de recruiter van dienst komt erg geïnteresseerd over.
Op een sollicitatiegesprek kunnen lastige vragen je kansen op de job helemaal doen kelderen. Daarom: de 3 moeilijkste vragen op een rij!
Soms hebben HR-managers een aantal vragen in petto waar je in eerste instantie misschien niet aan gedacht had. Bijvoorbeeld deze 8 sollicitatievragen …
Als je dacht dat je al moeilijke sollicitaties gedaan hebt, dan heb je het mis. Bij Google is het pas echt moeilijk om binnen te geraken. Enkele voorbeelden
Ben je iemand die nogal graag praat, overloop dan best eens de volgende vijf tips die kunnen helpen om te zwijgen tijdens belangrijke vergaderingen.