Topsport combineren met je werk: hoe doe je dat?
Topsport combineren met je werk. Hoe gaat dat? We vroegen het aan enkele toppers, elk in hun tak van sport.
We kennen ze allemaal: de vroege vogels die voor het werk al een uur zijn gaan joggen. Ze komen al fluitend het kantoor binnengewandeld, en kunnen maar niet zwijgen over hoeveel deugd zo’n ochtendsessie doet.
Maar niet iedereen raakt ’s morgens op tijd uit bed. En dat is ook niet erg. Want ’s avonds sporten – na de werkuren – heeft evenveel voor- en nadelen als een work-out in de vroege uurtjes.
1. Je hebt meer energie. Als je een stresserende job hebt, zowel fysiek als mentaal, heb je waarschijnlijk ’s avonds geen zin meer om naar de sportschool te gaan. Als je ’s morgens gaat joggen of zwemmen, heb je nog geen energie verbruikt en ga je ook dubbel zo hard genieten van een stevige work-out.
2. Wil je een paar kilo’s kwijt? Dan sport je best vóór het werk, want ’s morgens verbrand je het meeste vet. Je lichaam valt altijd eerst de suikers aan, pas daarna het vet. Maar aangezien je ’s morgens nog niet veel suikers hebt gegeten, kan het lichaam tijdens een ochtendtraining dus meteen het vet aanpakken.
3. Je krijgt een psychologische boost. ’s Morgens sporten, zuivert de geest en geeft je positieve energie zodat je er de hele dag kunt invliegen.
13 tips: Zo word je een ochtendmens
4. Je loopt meer kans op een blessure. ’s Nachts zwellen je wervelschijven op met water, waardoor ze luchtiger en buigzamer worden. De kans op een hernia is dus groter! Zeker als je oefeningen doet die belastend zijn voor de rug, zoals squats of roeibewegingen. Een goede opwarming is dus écht noodzakelijk. Het duurt ongeveer een uur voor de wervelschijven zich hersteld hebben van de nacht. Je staat dus maar beter extra vroeg op.
5. Je bent beter voorbereid op een stevige work-out als je niet té laat begint aan je training. Je zenuwstelsel is nog actief en je hebt meer voeding binnen dan ’s morgens. Dat zorgt ervoor dat je langer en intensiever kunt sporten dan ’s morgens, waardoor je ook meer calorieën verbrandt tijdens en na de sessie.
Zeg eens... Ga jij nog sporten na je werk?
6. Die langere en intensievere trainingen hebben trouwens ook fysieke en sociale voordelen. Je hebt geen haast, waardoor je beter kunt opwarmen en net iets meer rusttijden kunt inlassen. Daarnaast heb je meer tijd om te ontladen en kun je nog snel even een praatje maken met de andere lopers in het bos, of de late zwemmers in het zwembad.
7. Doe je het liefst explosieve krachtoefeningen? Dan doe je dat best ’s avonds. Het duurt even voor je lichaam na een heerlijke nachtrust helemaal op gang komt, dus ’s avonds ga je ook sneller resultaten zien.
8. Het kan je slaap grondig verstoren. Tijdens het sporten maak je cortisol aan, een stof die je bloeddruk en alertheid verhoogt. Dat kan een negatief effect hebben op je slaap. Als je ’s avonds sport, schiet je cortisolniveau de hoogte in, en dat is juist het moment waarop het zou moeten dalen. Als je een slechte slaper bent, is een avondtraining dus niet zo’n geen goed idee.
CHECK: Samen met je collega's sporten... ja of neen?
(dt/em) - Bron: Levo
Topsport combineren met je werk. Hoe gaat dat? We vroegen het aan enkele toppers, elk in hun tak van sport.
Een ochtendroutine is de manier om je dag actief te starten en het nog leuk te maken ook. Een beetje inspiratie nodig?
Wat denk je ervan om samen met je collega’s te sporten tijdens de werkuren, al dan niet virtueel? Te mooi om waar te zijn? Niet per se!
Een kind dat graag en veel sport: de meeste ouders zouden ervoor tekenen. Ook al brengt zo’n competitiesporter heel wat praktisch geregel met zich mee ...
Ga je tijdens je lunchpauze lopen of fietsen? In Scandinavië krijg je daarvoor extra vrije tijd. Hoe meer je sport, hoe meer verlofdagen je krijgt.
Meer en meer bedrijven zoeken naar manieren om hun personeel aan het bewegen te krijgen en verplichten het zelfs. Een goeie zet of een stap te ver?
In alle opzichten een grote dame voor de Belgische sport en basketbal in het bijzonder: dat is Ann Wauters. Tegelijk is ze ook een inspirator voor velen.
De overheid beveelt aan om 10.000 stappen per dag te zetten. Als je nu denkt: “amai, dat is veel!”, dan heb je gelijk. Toch is het best mogelijk.
In 2017 rookte nog iets meer dan een kwart van de Belgische werknemers, wat ‘slechts’ 2,6% minder is in vergelijking met 2011. “Vooral in de bouw- en transportsector is er nog werk aan de winkel…”