Sollicitatiekit
Vorige

1 van 6

Volgende
Volgend artikel:

In 4 stappen naar een perfect CV

8 tips om met een handicap jouw droomjob te vinden

Droomjob met een beperking
Solliciteren is niet altijd gemakkelijk. Je wilt indruk maken, het beste van jezelf laten zien. Kortom: stresserend. Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie leeft 15% van de bevolking met een handicap. Deze mensen komen voor nog meer uitdagingen te staan. De zoektocht naar een passende job is moeilijker voor hen. Met deze 8 tips kan je als persoon met een beperking aan de slag om de job van je leven te vinden.

1. Ken je rechten

Voor je begint met surfen en zoeken naar leuke vacatures, kan je best eerst je rechten checken. In België zijn mensen met een handicap beschermd door een wet. Die zegt dat je mag en kan toetreden op de arbeidsmarkt. En dat bedrijven toegankelijk en open moeten zijn.

Tegenwoordig is inclusiviteit een vast begrip op de werkvloer. Je mag er dus van uitgaan dat de meeste werkgevers je dezelfde kans geven als sollicitanten zonder een beperking.

2. Bepaal je behoeften

Wat voor werk doe je graag? En nog belangrijker: wat kan je? Een antwoord op deze vragen brengt je een stap dichter bij een passende job. Is je handicap fysiek of mentaal? Iemand met mobiliteitsproblemen gaat minder snel als bouwvakker aan de slag. Maar misschien werkt dat net wel voor iemand met een depressie?

3. Zoek naar flexibele jobs

Ga je door het leven met een beperking? Dan komen daar vaak veel dokters- en ziekenhuisafspraken bij kijken. Je kan dus best zoeken naar een job met veel mogelijkheden. Mensen die worstelen met hun mentale gezondheid hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig voor zichzelf. Gelukkig zijn de meeste bedrijven mee met deze trend en bieden ze een flexibel rooster aan.

Flexibel(er) werken: 9 juridische mogelijkheden

4. Zoek naar inclusieve werkgevers

Sommige leidinggevenden hechten enorm veel belang aan inclusiviteit op de werkvloer. En dat is alleen maar positief voor jou. In sommige bedrijfsstrategieën is dit zelfs een vast onderdeel. Geen zin om in een groot bedrijf te werken? Dat hoeft ook niet. Ook kleine, lokale bedrijven schenken steeds meer aandacht aan dit onderwerp.

Extra: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?

5. Verklaar gaten in je cv

Mensen met een handicap hebben vaak grotere gaten in hun cv. De meest voorkomende oorzaak is gezondheidsproblemen. Het is mogelijk dat je potentiële werkgever hier een probleem van maakt. Wees gewoon eerlijk en verklaar waarom je een bepaalde tijd werkloos was. Details zijn niet nodig.

Heb je in deze periode een zekere vaardigheid ontwikkeld of iets nieuws geleerd? Vermeld dat zeker ook. Zo kom je leergierig over.

Word gevonden door werkgevers! Plaats nu je CV op Jobat

6. Vraag hulp

Er bestaan verschillende organisaties die mensen met een beperking ondersteunen in de zoektocht naar werk. Ze hebben vaak connecties met inclusieve bedrijven. Niet per se op zoek naar werk maar wel interesse in carrièreadvies? Ook daarvoor kan je bij hen terecht.

7. Beklemtoon wat je wél kan

Natuurlijk zijn er heel wat dingen die je misschien minder goed kan dan iemand anders. Maar er zijn vast ook dingen die je net beter kan. Focus op het positieve. Vertel over prestaties uit het verleden. Maak indruk met feiten.

Confidence is key! Laat een indruk achter die blijft nazinderen. Leg uit wat je al bereikt hebt in het leven. Vergeet je handicap voor een paar minuten. Zelfvertrouwen tilt je sollicitatie naar een hoger niveau.

8. Vraag alleen het broodnodige

Een handicap hebben staat niet per se gelijk aan hulp nodig hebben. Vraag daarom enkel naar faciliteiten die je écht nodig hebt en die relevant zijn voor de job. Als je solliciteert voor een bureaujob, kan je dat perfect vanuit je rolstoel doen.

Go for happy! Ontdek duizenden jobs op Jobat.be en vind net die job die 100% bij je past!
Mijn Jobat banner

(sv/em) - Bron: Career Addict

31 oktober 2022
Anderen bekeken ook