Opslag vragen in crisistijd: (on)gepast?
Een minderheid (12 procent) van de HR-managers vindt het ongepast om momenteel een loonsverhoging te vragen gezien de huidige economische toestand.
Promotie maken is financieel het aantrekkelijkst in opkomende economieën zoals China of Brazilië. Daar krijgen bedienden respectievelijk 35 procent en 27 procent opslag. Dit blijkt uit een recente studie van het adviesbureau Hay Group in zestig landen.
Uit dezelfde studie blijkt ook dat er vooral voor lagere functies wereldwijd grote loonverschillen bestaan. “Naarmate het functieniveau toeneemt, worden de inkomensverschillen wereldwijd steeds kleiner”, zegt Walter Janssens.
In mature markten, zoals België, verdienen hogere kaderleden ongeveer 3 à 3,5 keer zoveel als werknemers in uitvoerende administratieve functies. Hogere leidinggevenden in China verdienen negentien keer meer dan hun uitvoerend personeel. Jaar na jaar wordt het loonverschil tussen de Belgische senior manager en zijn Chinese evenknie echter kleiner.
In 2013 verdiende een hoger kaderlid in China 75 procent van het loon van zijn Belgische collega, terwijl de Belgische uitvoerende bediende nog altijd 8 keer meer verdiende dan wat hij of zij in China zou krijgen. “Een grote loonkloof tussen landen voor lagere functies en een kleine voor hogere functies”, vat Walter Janssens de studie samen.
In het IMF rapport dat deze maand gepubliceerd werd, stond te lezen dat de Belgische economie een te lage productiviteitsstijging laat optekenen en een gebrek aan innovatie vertoont.
“In België moeten we het echt hebben van de menselijke competenties om die broodnodige innovatie te realiseren. Die zouden we ook financieel meer moeten stimuleren. Indien bedrijven de automatische loonsverhogingen door anciënniteit zouden kunnen beperken en het vrijgekomen budget gebruiken voor hogere promotieopslagen, dan moedigen we medewerkers ook financieel aan om hun competenties maximaal in te zetten.”
Eerder onderzoek van Hay Group toonde aan dat de Belgische lonen erg diensttijdgebonden zijn. “Hierdoor worden mensen ‘beloond’ om dezelfde functie te blijven uitoefenen, terwijl we hen net zouden moeten aanzetten om een hogere functie na te streven”, besluit Walter Janssens.
(wv)
7 april 2014Een minderheid (12 procent) van de HR-managers vindt het ongepast om momenteel een loonsverhoging te vragen gezien de huidige economische toestand.
Opslag of promotie krijgen is nooit gemakkelijk, en zeker niet in crisistijd. Het is iets dat jij wil, en je baas (meestal) niet. Hoe lukt het wel?
Wil je kans maken op die promotie, dan kom je best zo verzorgd mogelijk voor de dag. Want ja, uiterlijk is belangrijk in het bedrijfsleven.
Je bent er helemaal klaar voor om eindelijk die loonsverhoging aan je baas te vragen. Maar wat gaat er door je baas heen wanneer je de bewuste vraag stelt?
‘Opgelet! De toekenning van een loonsverhoging via de betaling van een kostenvergoeding komt neer op sociale fraude’, waarschuwt advocaat Stijn Demeestere.
Meer dan de helft (57 procent) van de Belgische werknemers krijgt onvoldoende promotiekansen bij de huidige werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van SD Worx.
Werknemers werken harder wanneer ze een loonsverhoging krijgen die gepresenteerd wordt als een geschenk. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard.
Uit een Britse studie blijkt dat promotie krijgen niet alleen goed is voor je banksaldo, ook je hart ondervindt er voordelen van.
Een vergadering leiden is niet altijd evident... We geven je graag wat goede raad mee om efficiënt vergaderingen te leiden.