Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1068

Volgende
Volgend artikel:

Jongeren op de werkvloer: wat zijn de misverstanden over Gen Z?

8 manieren hoe je zelf je werkdag kan verpesten

Of je een goede of slechte werkdag hebt, hangt niet af van je collega’s of klanten. Je hebt het voor een groot deel zelf in de hand.

Onze eigen mindset bepaalt of we ons amuseren op kantoor, of liever zo snel mogelijk naar huis gaan. Het is maar hoe je zelf je werk bekijkt. Het glas kan half vol of half leeg zijn.

1. Te snel oordelen over collega's en klanten

Als een collega of een klant zich irritant gedraagt, wees je er dan allereerst van bewust dat daar misschien een hele goede reden voor bestaat. Misschien is de persoon in kwestie van nature bot, boos of onaardig. Of het kan ook zijn dat je klant zijn lievelingshond net gestorven is, je collega verschrikkelijke hoofdpijn heeft of er net iemand gebeld heeft met slecht nieuws. Kortom, de kans is groot dat je niet op de hoogte bent van het volledige verhaal. Pas dus op met te snel te oordelen over iemand anders gedrag.

2. Feedback persoonlijk nemen

Feedback kan ongelooflijk deugd doen of het kan je dag grondig verpesten. Ongeacht je job of sector, je krijgt sowieso op gepaste en ongepaste tijdstippen feedback. Deze momenten zijn ontzettend leerrijk, voor beide partijen.

Maar we nemen feedback vaak ongelooflijk snel persoonlijk op en schieten snel in de verdediging. Dat is een volledig foute reactie. Je aangevallen voelen heeft geen zin, aangezien feedback louter draait om jouw werk en niet om wie jij bent. Zodra je die scheiding maakt, zelf afstand kan nemen van je werk en het probleem kan onderzoeken, ga je beter om met feedback.

We hebben de neiging om onmiddellijk te reageren na feedback. Meestal nemen emoties dan de overhand en handel je impulsief. Door vijf minuten te wachten en je woorden te laten bezinken, reageer je rustiger en rationeler op feedback.

3. Te veel tijd verspillen aan vergaderingen

Vergaderen geeft status. Maar heb je er ooit al eens bij stilgestaan dat je door al die vergaderingen misschien overuren moet doen omdat je ander werk blijft liggen?

Hoe meer tijd je vrijmaakt voor een vergadering, hoe meer tijd je verspilt. Natuurlijk zijn niet alle zaken snel te bespreken, maar efficiënt vergaderen en enkel naar vergaderingen gaan als je er écht nodig bent, kan al ettelijke uren per week uitsparen.

4. Stressen over je hoeveelheid werk

Het lichaam kan vrijwel alles aan. Het is de geest die training nodig heeft. Focus je je op de hele berg werk die voor je ligt, dan is de kans groot dat je stilvalt. Werk daarentegen stap per stap, en doe één taak tegelijk en op een gegeven moment is die berg ineens verdwenen.

5. Medelijden hebben met jezelf

Bedenk even dat de meerderheid van de mensen op deze planeet het niet makkelijk heeft. Oorlog, ziekte, honger, … Allemaal problemen die een groot deel van de wereldbevolking raken. Hoe zou je eigen leven eruitzien zonder (warm) water, een wasmachine en een koelkast?

Dat stelt je ‘problemen’ in perspectief. Wat ook kan helpen: maak een lijstje met dingen waarvoor je dankbaar bent. We hebben het over het algemeen ontzettend goed hier, dus met zo'n lijstje besef je misschien wel hoe gek het is om medelijden te hebben met jezelf.

6. Jezelf met anderen vergelijken

Dat is heel menselijk, maar je leven zitten te vergelijken met anderen is een recept om ongelukkig te worden. Denk ook niet dat al je vrienden op Facebook een perfect leven hebben, al lijkt dat misschien zo. Veel mensen gebruiken sociale netwerksites als Facebook om zichzelf met anderen te vergelijken, door bijvoorbeeld obsessief naar de foto's van hun ogenschijnlijk perfecte vakanties te kijken.

Het gras is altijd groener aan de overkant ... en dit zijn toch alleen de foto's waarvan je vrienden hebben besloten dat ze online gepubliceerd mogen worden. Misschien zijn ze achter de schermen wel veel minder gelukkig dan jij.

7. Roddelen

Roddelen. Niemand houdt ervan, maar bijna iedereen doet het. Roddelen is altijd een gevaar, zeker op de werkvloer. Iets dat begint als een onschuldig gesprekje aan de koffieautomaat, kan in geen tijd uitgroeien tot een rel waarbij er koppen rollen. Het gevaarlijke van roddelen is dat je vaak niet weet of de persoon aan wie je de roddels vertelt, wel te vertrouwen is. In veel gevallen lekken dit soort verhalen namelijk juist uit via de persoon aan wie je de roddels verteld hebt.

8. De perfectionist uithangen

Perfectionisme is een belangrijke oorzaak van stress. Het is een mechanisme dat we als kind al ontwikkelden om kritiek van anderen te voorkomen. Als je perfect bent, heeft niemand iets op je aan te merken.

Maar je bent natuurlijk niet perfect, niemand is dat. Als je jezelf onmogelijke doelen stelt, garandeer je daarmee alleen maar dat je op een teleurstelling afstevent.

(mr) - Bron: Intermediair.nl 

13 november 2019
Anderen bekeken ook