Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende
Volgend artikel:

Hoe tijdens een sollicitatiegesprek uitleggen dat je ontslagen werd?

8 kleine leugens die rekruteerders vertellen

Sollicitanten durven af en toe leugens uit hun mouw te schudden om rekruteerders te overtuigen van hun kwaliteiten. Maar ook recruiters zijn op hun beurt niet altijd even eerlijk en liegen wel eens om een job aantrekkelijker te maken dan deze werkelijk is. Welke leugens vertellen sommige HR-managers aan kandidaten?
#

1. "We zijn nog steeds niet zeker van het salaris"

Waarom niet? Waar wacht het bedrijf misschien nog op? Als een werkgever van plan is iemand nieuw aan te werven, kan je er maar zeker van zijn dat hiervoor het budget werd geraadpleegd om te zien of het bedrijf zich überhaupt een nieuwe werknemer kan veroorloven. Daarom is het steeds belangrijk om goed te onderhandelen over je toekomstig loon, ook al weet je dat ze wellicht zelf al een bedrag in gedachten hebben.

2. "Wij bieden uitstekende voordelen"

Natuurlijk, net als ieder ander bedrijf. Ga daarom na over welke (extralegale) voordelen ze het precies hebben en of deze vele voordelen eventueel een lager loon in evenwicht brengen. Blijft het bij basisvoordelen of heeft de organisatie wel degelijk extraatjes in petto voor haar werknemers?

3. "We bieden je genoeg hulp en opleiding om aan de slag te gaan"

Wat voor hulp en opleiding bedoelen ze? Betekent dit dat je de eerste week een dik handboek mag doornemen voor je aan de slag kan, of zal je wel degelijk in het begin genoeg training en een mentor krijgen zodat je je job zo goed mogelijk kan uitvoeren? Zoek uit wat ze hiermee bedoelen, want niet iedereen verstaat hetzelfde onder 'opleiding' en 'training'.

4. "Als we nu niet voor jou kiezen, zullen we zeker aan jou denken in de toekomst"

Helaas, om het minder pijnlijk te maken dat ze niet voor jou gekozen hebben, durft deze leugen er wel eens insluipen. Als ze op dat moment niet voor jou kiezen, dan zullen ze dat wellicht in de toekomst ook niet doen. Tenzij jouw profiel niet helemaal aansluit bij deze functie, maar eventueel wel bij een andere functie die binnenkort wél vrijkomt. Informeer daarom steeds goed waarom jij de job niet hebt gekregen of waarom hun oog op iemand anders is gevallen.

5. "We vinden jouw privéleven even belangrijk als je werkleven"

Deze opmerking suggereert dat je eventueel toekomstige werkgever je nooit zal doen overwerken of in het weekend een beroep op jou zal doen. Maar is dat wel zo? Wat wordt er zoal van jou verwacht? Mag je thuiswerken als je kind ziek blijkt te zijn? Moet je je uren registreren, waardoor er nauwlettend in de gaten wordt gehouden hoeveel uren je per dag presteert? Om hun beeld te krijgen van de juiste werk-privébalans is het belangrijk om gerichte vragen te stellen.

6. "We zijn een erg professioneel bedrijf en houden ons niet bezig met drama of schandalen"

In elk bedrijf is er altijd wel ergens wat drama gaande. Recruiters die beweren dat dit niet zo is, liegen. In bedrijven moeten nu eenmaal soms de meest tegengestelde mensen met elkaar samenwerken en daar komen af en toe problemen van.

7. "We nemen snel een beslissing"

Zelfs in de meest ideale situaties is de tijd tussen een sollicitatiegesprek en de échte startdatum vaak een paar weken. 'Snel' is dus een relatief begrip, voor de een gaat het over een paar dagen, de ander bedoelt met snel een aantal weken. Vraag concreet na hoeveel dagen je ongeveer van hen iets zou moeten horen.

8. "Je maakt de meeste kans op deze functie"

Is dat écht zo? Hebben ze al anderen geïnterviewd? Het kan natuurlijk waarheid zijn, maar sommige rekruteerders kunnen dit ook gewoon zeggen om je te flatteren. Hecht niet te veel belang aan de betekenis van deze woorden. Het is best mogelijk dat jij in de eerste positie staat voor deze job, maar het kan evengoed zijn dat jij gewoon de eerste kandidaat bent die ze spreken.

Pas op, voor je als sollicitant verbitterd geraakt en iedere toekomstige rekruteerder begint te wantrouwen, willen we toch benadrukken dat je niet iedereen over dezelfde kam mag scheren. Er zijn wel degelijk genoeg oprechte HR-managers die het wél goed menen met hun kandidaten!

(nm) – Blog.brazencareerist.com 

16 november 2012
Anderen bekeken ook