De 15 meest memorabele sollicitatieblunders
CareerBuilder vroeg aan 2.201 personeelsmanagers en hr-professionals welke opvallende sollicitatieblunders zij ooit al hadden meegemaakt ...
Senior managers sommen een paar van de grootste blunders op die ze sollicitanten tijdens een sollicitatiegesprek hebben horen maken.
“Sommige van die fouten had iedereen kunnen overkomen, maar de meeste missers hadden kunnen vermeden worden als de sollicitant zich beter had voorbereid en beter had opgelet”, vertelt Frédérique Bruggeman, Managing Director van het rekruteringsbedrijf Robert Half Belux.
Fouten bij sollicitatiegesprekken komen voor, maar je kunt de kans erop wel tot een minimum beperken.
Het spreekt eigenlijk vanzelf: stel je vaardigheden niet mooier voor dan ze zijn. Niet in je cv, niet in je begeleidende brief en niet tijdens het sollicitatiegesprek. Ook al kan dit tijdens het screenen niet opgemerkt worden, de kans is groot dat je uiteindelijk toch door de mand valt.
“Verzamel informatie over je mogelijke werkgever. Belangrijk: doe dat voordat je je begeleidende brief aanpast en vóór het sollicitatiegesprek. Lees aandachtig de onderdelen ‘Over ons’ en ‘Nieuws’ van de website van het bedrijf, bekijk berichten op sociale media en kijk wat er over het bedrijf de laatste tijd in de pers is verschenen. Met al deze achtergrondinformatie ben je beter in staat de vragen van de interviewer te beantwoorden, zelf intelligente vragen te stellen en fouten tijdens het gesprek tot een minimum te beperken”, vertelt Frédérique Bruggeman, Managing Director van het rekruteringsbedrijf Robert Half Belux.
Zorg dat je vóór het sollicitatiegesprek goed hebt geoefend. Vooral als je pas bent afgestudeerd of al een tijdje niet meer hebt gewerkt. Doe een rollenspel met vrienden of gezinsleden die je realistische feedback en tips kunnen geven.
De eerste indruk is belangrijk. “Aanwervingsmanagers krijgen al snel een beeld van een sollicitant door hoe die zich presenteert, van het keurige kapsel tot de gepoetste en passende schoenen, en alles daartussenin. Als je niet weet wat je moet aantrekken, kies dan voorzichtigheidshalve voor formele kledij”, raadt Frédérique Bruggeman van het rekruteringsbedrijf Robert Half Belux aan.
Bereid je de avond of ochtend vóór het gesprek goed voor. Zorg dat je het adres hebt, ga na hoe je er komt en trek extra reistijd uit. Zorg dat je ongeveer 10 minuten vóór de afspraak aanwezig bent en ga naar het toilet om je haar, je tanden, je make-up (voor vrouwen) en je rits te controleren. Maar net zoals je niet te laat mag komen, zo moet je ook niet te vroeg verschijnen, anders kun je té gretig overkomen. Haal een paar keer diep adem, praat jezelf moed in en loop zelfverzekerd naar binnen.
Ook al heb je tijdens het sollicitatiegesprek maar met één persoon te maken, anderen letten ook op hoe je overkomt en wat je doet. Wees daarom vriendelijk en respectvol tegen iedereen die je in het bedrijf tegenkomt. Houd je dus aan de zakelijke etiquette en neem de tijd om je voor te bereiden. En als je dan toch nog een fout maakt, hoeft alles nog niet verloren te zijn. De manier waarop je je redt uit lastige situaties tijdens het sollicitatiegesprek kan indruk maken op de aanwervingsmanager, zodat je de job misschien alsnog krijgt.
(mr)
2 maart 2020CareerBuilder vroeg aan 2.201 personeelsmanagers en hr-professionals welke opvallende sollicitatieblunders zij ooit al hadden meegemaakt ...
Je bent niet zoals alle anderen, dus ook je (creatief) cv springt uit de band. Dat kan zeker geen kwaad, maar pas wel op met té creatieve vondsten.
Met ons stappenplan zie je zeker niets over het hoofd...
Aanvaardde je ooit al eens een jobvoorstel terwijl je daar eigenlijk een slecht gevoel bij had? Meestal blijkt dat buikgevoel juist te zijn.
Een sollicitatiegesprek is zenuwslopend. Je mag nog zo goed voorbereid zijn, soms neemt de stress het over en zeg je dingen die je kansen helemaal verknallen.
Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Nu kan je jezelf persoonlijk gaan bewijzen. Maar opgelet, tijdens een sollicitatie kan er wel wat mislopen ...
Een sollicitatiegesprek staat bol van vragen waarop je grof zóu kunnen antwoorden, al doe je dat beter niet.
Een goede voorbereiding is cruciaal bij een sollicitatiegesprek, maar hoe begin je daar in godsnaam aan? Onze gouden tip: kruip in de huid van de recruiter.
Boomers, Gen X, millennials en Gen Z: hoe krijg je alle vier de generaties op één lijn?