1 op 5 bereidt sollicitatiegesprek amper voor
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Moet je in een dorpje zijn waarvan je het bestaan niet eens wist? Of in een van de vele kleine straatjes in een grote stad? Vergeet dan zeker het adres van het bedrijf niet. En je smartphone of een kaart. Het ergste wat je kan overkomen, is dat je verdwaald raakt en veel te laat komt binnenstrompelen op je gesprek.
Schrijf ook zeker ergens de naam en het telefoonnummer op van je contactpersoon, zodat je iemand kan verwittigen als het toch fout gaat.
Iets wat je altijd op zak moet hebben: je identiteitskaart. Het gebeurt nog zelden, maar soms durven ze weleens vragen om te bewijzen dat je echt bent wie je zegt te zijn.
Visitekaartjes zijn onmisbaar bij de zoektocht naar een job. Het helpt je bij het netwerken en zo’n kaartje kan snel doorgegeven worden aan anderen. Wat er zeker moet opstaan: je volledige naam, je e-mailadres en je telefoonnummer.
Je bent het misschien gewend om alles te noteren op je computer of je telefoon, maar tijdens een sollicitatiegesprek maak je best gebruik van een ouderwetse pen en een vel papier. Zo kun je nuttige adressen, contactpersonen of andere informatie meteen noteren en maak je een proactieve indruk.
Niet één, maar meerdere kopies van je cv mogen niet in je rugzak ontbreken. Het kan handig zijn om zelf te gebruiken tijdens het gesprek, zeker als je een paar vragen over je verleden voor de kiezen krijgt. Maar ook als er plots meerdere mensen voor je zitten, is het handig om iedereen een exemplaar te kunnen overhandigen.
Met enkele referenties geef je een goede indruk. Vergeet dus zeker niet aan je vorige werkgever, klanten of collega’s een mooie referentie te vragen zodat je ermee kan uitpakken tijdens het gesprek. Belangrijk om te vermelden: wat heb je precies gedaan en hoe kan je toekomstige werkgever hem of haar eenvoudig bereiken.
Het hangt er natuurlijk vanaf voor welke job je solliciteert, maar voor creatieve beroepen is een portfolio onmisbaar. Dat kan een folder zijn, maar evengoed een map of een website. Belangrijk is om je portfolio zo te organiseren dat je makkelijk naar eerdere werken kunt verwijzen tijdens het gesprek.
De laatste vraag die je krijgt, is hoogstwaarschijnlijk: ‘Heb je nog vragen?’ Zorg dat je een lijstje hebt met dingen die je graag nog wilt weten. Dat kan gaan over de volgende stap in het sollicitatieproces, maar evengoed over de bedrijfscultuur. Let wel dat je vragen duidelijk en concreet zijn. Zo laat je zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en dat je echt geïnteresseerd bent in de job.
(dt/em) - Bron: Glassdoor
3 september 2019Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Soms is een sollicitatiegesprek zoals een loterij. Er spelen ook andere factoren naast je competenties mee die je je nauwelijks kan inbeelden ...
Een gebrek aan zelfzekerheid doet veel mensen tijdens het solliciteren de das om. Met deze 7 tips behoort het angstzweet definitief tot het verleden.
Wil je die job? Wel, dan moet je zeker deze 5 vragen grondig voorbereiden. Loopbaancoach Annelies Quaegebeur licht toe.
Het gebeurt meer dan je denkt: ouders die hun kind vergezellen op hun zoektocht naar werk.
Het dragen van de juiste kleding is een belangrijk onderdeel van een sollicitatiegesprek. Daarom: volgende tips van Robin Hendriks (Schulte).
Tijdens een sollicitatie kunnen de zenuwen je zo parten spelen dat je bepaalde essentiële zaken vergeet. Sollicitanten zien vooral dit over het hoofd …
Tijdens het rondetafelgesprek ‘Werken in de zorg’ van Jobat deelden Armonea, CM, FOD Justitie, FPC Antwerpen en FPC Gent hun ervaring uit rond diversiteit in de zorgsector.
Cedric geniet ook na ruim twee decennia nog volop van zijn functie als teammanager in de logistieke site van Colruyt Group in Ollignies.