Is de bouwsector iets voor jou?
Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Dit profiel staat steevast bovenaan als het om knelpunten gaat. Zo’n werfleider organiseert de activiteiten op één of meerdere bouwwerven en volgt deze dagelijks op. Hij inspecteert de werken en budgetten en stuurt de werkkrachten aan. De vacatures voor werfleider raken moeilijk ingevuld door het structurele tekort aan technisch geschoolden met een bachelor- of een masterdiploma. Voor deze job is ook de nodige ervaring vereist.
Bij arbeidsbemiddelaar VDAB halen ze alvast de piste aan om de vacatures open te stellen voor tso-profielen en assistent-werfleiders, die dan kunnen doorgroeien tot werfleider. Het beroep verschilt overigens weinig van het beroep conducteur bouw, die ook altijd opduikt in de knelpuntlijst.
Interesse in een job als werfleider? Bekijk het huidige vacaturaanbod
Een calculator bouw voert de metingen uit op werven en vertaalt alles in cijfers. Zo zal hij of zij de eenheidskost van elke uitvoeringsfase van het bouwproject bepalen, net als de prijsraming voor de globale uitvoering ervan. Technisch en cijfermatig inzicht zijn absolute vereisten, net als een eerder specifieke opleiding zoals professionele bachelor bouw.
Op zoek naar een job als calculator bouw? Bekijk het huidige vacaturaanbod
De schrijnwerker maakt en plaatst schrijnwerk in hout, metaal, aluminium of kunststof. Op jobniveau maken we het onderscheid tussen de binnenschrijnwerker, de buitenschrijnwerker en de werkplaatsschrijnwerker. Vooral deze laatste twee blijken zware knelpuntberoepen.
Is een job als schrijnwerker iets voor jou? Bekijk het huidige vacaturaanbod
Ook dakwerkers zijn hardnekkige knelpuntberoepen. Zij kampen dan ook met jarenlange wachtlijsten. Zo’n dakdekker bewerkt en plaatst dakbedekkingselementen om gebouwen wind- en regenvrij te maken. In functie daarvan is het ook best een gevaarlijke job. De meeste vacatures zijn er doorgaans voor de dakdekker schuine daken. Maar eveneens knelpunten zijn de dakdekker platte daken, de dakdekker industriële daken of de daktimmerman.
Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod voor dakdekker
Onder dit profiel plaatsen we de technicus studiebureau bouw, een hooggeschoold technisch profiel dat bouwprojecten uitwerkt, stabiliteitsberekeningen uitvoert en de technische processen, bouwmethoden en kosten bestudeert. Dit beroep bevindt zich ook in de sfeer van BIM (building information modeling), waarbij aannemers op één plan werken dat alle technische aspecten bevat. Een BIM-tekenaar tekent zo’n bouw- en uitvoeringsplan dan uit.
Spreekt een job als technicus tekenaar jou aan? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Metselaars zijn bouwers pur sang: muren, gevels en wanden, en ze staan in voor de afdichting en isolatie. De instroom in de opleidingen is laag. Werkgevers vinden moeilijk geschikte kandidaten door de vraag naar meer polyvalentie, taalvereisten en zelfstandigheid in het werk.
Interesse in een job als metselaar? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Geen bouw zonder landmeters. Zij worden ingezet voor het opmeten, afpalen, uitzetten en inrichten van stukken grond, vastgoed en andere objecten. Dit in het kader van eigendomsoverdracht, nieuwbouw, verbouwing of waardenschatting. Ook hier zijn de gezochte profielen – gespecialiseerde ingenieurs en bachelors bouwkunde met optie landmeetkunde – eerder schaars.
Wil jij graag aan de slag als landmeter? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Dit profiel bekleedt dan voornamelijk muren en plafonds met pleister, gipsplaten of kalk. Bijkomende activiteiten van de stukadoor zijn het plaatsen van tussenwanden en isolatiematerialen of het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden. Het is ook een knelpuntberoep door de specifieke (en best zware) arbeidsomstandigheden.
Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod voor stukadoor
(William Visterin)
5 oktober 2022Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Vroeg opstaan, weekends en fysiek zwaar werk: veel jobkandidaten passen ervoor, merken ze in de horeca, zorg en bouw. “Onze sector is zoveel meer.”
Werken in de bouwsector is niet meer zoals 20 jaar geleden. En ook de schaarste aan arbeidskrachten lijkt ongezien. Deze 3 trends maken anno 2022 de dienst uit.
Daar waar de bouwsector met zijn onzekere prijzen en bevoorrading door een turbulente periode gaat, is er inzake jobs één zekerheid: de nood aan mensen.
Maar liefst 16.000 vacatures telt de bouwsector, en dat aantal lijkt zelfs een onderschatting. “Opleiding voor nieuwkomers is cruciaal.”
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Gedetacheerde arbeiders zijn eigen aan de bouwsector. Zij zijn hier (tijdelijk) werkzaam via een buitenlandse firma. Al lijken ze in aantal af te nemen ...
Het aantal leerlingen die een opleiding volgen in het voltijds derdegraads bouwonderwijs daalt. Terwijl er jaarlijks 20.000 extra mensen nodig zijn...
Bedrijfscultuur, goede werkomstandigheden en opleidingsmogelijkheden. Die factoren zijn voor jonge ingenieurs cruciaal bij de keuze van hun (eerste) werkgever.