Wat houdt de Belg langer aan het werk?
Eén Belg op de twintig wil werken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een studie van Trendhuis en het Europees Sociaal Fonds bij 4.000 Belgen . Kan dat beter?
Krin De Jonge is 74 jaar en werkt deeltijds bij Securitas als bewakingsagent. "De hele dag thuiszitten, is niets voor mij. Na mijn pensioen zocht ik iets om me bezig te houden. Dat heb ik hier gevonden. Securitas heeft veel shifts van korte duur, een uur of vijf. De meeste mensen vinden dat niet zo leuk. Ze doen liever langere shifts. Voor mij zijn die jobs van een paar uur perfect. En ik blijf er lichamelijk en geestelijk gezond door."
Krin werkt al zeven jaar bij Securitas volgens dat regime. Momenteel werkt hij tussen de 50 en 70 procent. "In de toekomst wil ik wat afbouwen, maar nu gaat het nog prima."
Hij is niet de enige gepensioneerde die bij de bewakingsfirma aan de slag is. Het aandeel 'oudere' werknemers bij Securitas ligt sowieso redelijk hoog. "30 procent van onze 5.200 medewerkers zijn 50-plussers", zegt hr-manager Ann Buysse. "We werven die heel bewust aan omdat die mensen meer levenservaring hebben. In deze lijn van werk heb je vaak diplomatiek talent nodig. En dan komt ervaring van pas. De tijd van de kleerkasten aan de deur is voorbij. We willen dat onze medewerkers in dialoog kunnen gaan en dat ze de nodige maturiteit aan de dag weten te leggen."
Securitas verwacht van zijn gepensioneerde werknemers verder exact hetzelfde als van de andere collega's: flexibiliteit, klantvriendelijkheid en een alerte ingesteldheid.
Voor Krin is zijn job een carrièreswitch van 180 graden. Voor zijn pensioen heeft hij er een lange carrière in sales en marketing opzitten. "Ik ben marketingdirecteur voor de Benelux geweest, maar mijn werk heeft me ook in Japen, Korea en Taiwan gebracht. Je raadt nooit voor welk product dat was: zelfklevende tape voor luiers. Dan is deze job inderdaad helemaal iets anders (lacht)."
De laatste jaren van zijn carrière was Krin zelfstandig consulent, onder andere voor de Europese Unie in ontwikkelingslanden.
Twee jaar nadat hij met pensioen was, is hij zichzelf gaan voorstellen bij Securitas. Of ze geen gepensioneerde mensen wilden aannemen die nog deeltijds willen werken?
"Mijn eerste job was van maandag tot vrijdag, van 17 tot 23 uur: pakketten screenen. Nu doe ik vooral receptiewerk, meestal 's avonds. Het loon is mooi meegenomen, al word je als gepensioneerde wel zwaar belast. Ik hoor de regering voortdurend zeggen dat ze mensen langer wil laten werken. Wel, dan zou ze dat best financieel een stuk aantrekkelijker maken."
(wv) – Foto: (bd)
22 juli 2015Eén Belg op de twintig wil werken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een studie van Trendhuis en het Europees Sociaal Fonds bij 4.000 Belgen . Kan dat beter?
Na acht jaar zei Sigrid Van Rompaey haar job als zelfstandig projectontwikkelaar vaarwel. Het was tijd om haar passie voor interieurvormgeving na te jagen.
Luc Sneppe (51) uit Houthalen werkte 29 jaar voor Ford Genk. Na de sluiting raakte hij vlot aan een nieuwe baan als orderpicker bij Nike, als uitzendkracht.
Robin Jehaes had tot vorig jaar een kaderfunctie bij Telenet. Tegenwoordig staat hij achter de toonbank van Demo-Spel.
Langer werken in de huidige arbeidsomstandigheden is volgens de socialistische metaalvakbond ABVV Metaal een onmogelijke zaak voor arbeiders.
We vroegen aan Amber (40) uit Oostakker hoeveel zij verdient…
Eléonore en Louise vertellen over het Young Graduate traject bij Beobank: “Het is perfect voor wie goesting heeft om nieuwe dingen te proberen.”
De meeste werknemers zijn niet langer gebonden aan een werkplek, en dus werken steeds meer mensen van thuis uit.
Zomaar op je leidinggevende afstappen en loonsverhoging vragen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral voor vrouwen. Hoe komt dat?