Kun je na een dure opleiding via het werk zomaar vertrekken?
Een opleiding via het werk kan je carrière een boost geven. Maar wat als je hierna van werkgever verandert? Moet je die opleidingskosten dan terugbetalen?
Om een nieuwe job te zoeken, moet je zeker niet wachten tot je opzegtermijn voorbij is. Het is zelfs makkelijker als je wordt ontslagen om ‘open en bloot’ aan het solliciteren te slaan. Je moet immers niets meer verbergen voor je huidige werkgever, aangezien die al weet dat je weggaat.
Als je wordt ontslagen om economische redenen, dan moet je dit zeker niet verzwijgen tijdens je sollicitaties. Maar leg er ook niet te veel de nadruk op, want de kans bestaat dat je boosheid of frustratie steeds naar boven komen drijven.
Ontslag gekregen: hoe moet het nu verder? (E-gids)
Als je beschaamd of gefrustreerd bent na je ontslag lonkt de verleiding hard om als een dief in de nacht te vertrekken. Toch is het verstandiger én leuker om officieel afscheid te nemen van je collega’s. Je kan je job best op een goede manier vaarwel zeggen, zodat je dat hoofdstuk definitief kan afsluiten en niet met allerlei negatieve gevoelens achterblijft.
Lees ook: Neem afscheid in stijl
Het is ook aan te raden om juridisch advies in te winnen, want niet elk ontslag verloopt volgens de regels. Een jurist kan bijvoorbeeld nagaan of je terecht (op staande voet) bent ontslagen, of de beëindigingsovereenkomst aan de wet voldoet en of de werkgever je wel MAG ontslaan. Er gelden namelijk andere regels bij zwangerschap, ziekte ...
CHECK: Het ene ontslag is het andere niet
Neem na ontslag de tijd om eens goed over jezelf na te denken. Wie ben je, wat heb je reeds bereikt in het leven en waar zie je jezelf over vijf jaar? Zo ontdek je misschien zaken waar je aanvankelijk niet aan gedacht had, maar die je toch heel graag wilt. Wie weet wordt dat ontslag uiteindelijk nog een zegen.
Na ontslag sluipt het gevaar erin om verbitterd te geraken. Je bent gekwetst en vooral boos omdat het ontslag volgens jou misschien wel erg onverwacht kwam en tegelijkertijd ook onterecht was. Stap echter toch beter uit die slachtofferrol en kijk vooruit. Focus op de kwaliteiten en de vaardigheden die je wél hebt.
Je wil natuurlijk zo snel mogelijk een nieuwe job, maar dat betekent niet dat je op de eerste de beste aanbieding moet ‘springen’. Geef jezelf wat tijd om na te denken over wat je nu echt wilt en wees gerust, vooral in het begin, kieskeurig. Want het heeft geen zin om meteen een nieuwe job te hebben, om er na een maand alweer de brui aan te geven omdat het toch jouw ding niet blijkt te zijn.
Geloof het of niet, maar een ontslag is absoluut het einde van de wereld niet. Neem meteen na je ontslag daarom even de tijd om gewoon ‘niets’ te doen, om te relaxen. Eindelijk tijd om overdag gewoon eens een boek te lezen, of te gaan shoppen. Of om een last minute naar de zon te boeken! Wedden dat je nadien des te meer gedreven en ‘in vrede met jezelf’ op zoek kan naar dé job van je leven.
Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
(nm) – Bron: Intermediair.nl
12 augustus 2019Een opleiding via het werk kan je carrière een boost geven. Maar wat als je hierna van werkgever verandert? Moet je die opleidingskosten dan terugbetalen?
Wat als je als werknemer uit principe geen mondmasker tegen corona wil dragen? Kun je hiervoor ontslagen worden?
Je bent niet meer gelukkig in je huidige job en denkt eraan om andere oorden op te zoeken. Maar zou je dat wel doen?
Bedrijven die tijdens de coronacrisis mensen moeten ontslaan, doen dat steeds vaker via een digitaal platform. Maar mag dat wel?
Jaarlijks trekken heel wat medewerkers terug naar hun vorige baas, al dan niet door de grote poort. Maar is het ook een goed idee?
We loodsen je door de verschillende soorten ontslag...
In tijden van crisis kan een bedrijf overgaan tot een collectief ontslag. Wat betekent dit voor jou als werknemer en wat zijn je rechten?
Nogal wat mensen delen regelmatig hun ongezouten mening via sociale media. Kunnen ongepaste berichten op sociale netwerken leiden tot een ontslag?
Hoera, je hebt een jobaanbod op zak! Maar voordat je ‘ja’ zegt en je handtekening plaatst, heb je alsnog enkele belangrijke vragen te stellen.