Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

7 tips voor de perfecte 'op tijd naar school'-routine

op tijd naar school
Voor sommige ouders is de vakantie te kort, voor anderen kan 1 september niet snel genoeg komen. Maar met die terug-naar-schooldagen, komt ook de kind-op-tijd-op-school-krijgenroutine zich weer opdringen. Met deze tips doe je dat met zo weinig mogelijk kleerscheuren...

Tijdens de zomervakantie passen de meeste gezinnen hun routine enorm aan. Uitslapen, minder regels, pyjamadagen, pannenkoeken als ontbijt… Het mag al eens iets losser. Na acht weken de terug-naar-schoolroutine heropstarten, kan dan wel eens heel confronterend zijn. Terug een lunch klaarmaken, de juiste snacks voorzien, “mama, waar zijn mijn sokken?!”, en dat in verschillende staten van ochtendhumeur.

Zijn enkele tips om je ochtendroutine te versoepelen wel welkom? Ontdek onze tips!

1. Bereid zoveel mogelijk de avond ervoor voor

Je ochtend is al half zo stressvol als je de helft van het werk de avond ervoor kan doen.

  • Kleren klaarleggen (Ja, ook schoenen en sokken!). Zo ontdek je ineens of er nog iets last-minute in de was moet.
  • Boekentas nakijken en op de juiste plaats klaar zetten.
  • Moeten er documenten getekend of gelezen worden?
  • Is het geregeld wie de kinderen van school gaat halen?

2. Zet je alarm vroeger

Vooral de eerste weken, als de ochtendroutine er nog niet helemaal ingebakken zit, kan een alarm een halfuurtje (of zelfs maar een kwartiertje) vroeger zetten een groot verschil betekenen. Elke extra minuut slaap is kostbaar, maar je ochtend met stress starten is een vreselijk begin van de dag.

Probeer voor je kinderen wakker te zijn, zodat je jezelf eventjes op plooi kan brengen. Die eerste tas koffie of thee in alle rust drinken, is mooi meegenomen.

Daarna kan je beginnen met het klaarmaken van het ontbijt, de lunch, en de vieruurtjes, als je kinderen dat nog niet zelf doen.

3. Creëer een weekkalender

Niet alleen de school start op 1 september. De extra activiteiten starten vaak diezelfde week op. Muziekles, voetbal, zwemles, tennis, opvangclubs, … Is er een achtste lesuur? Op welke dag moet de sportzak mee naar school? Om een overzicht te houden, kan een weekkalender met de namen van je gezinsleden en hun dagactiviteiten en de start- en einduren wel handig zijn.

Je kan hiervoor een avond uitrekken om samen met je kinderen de planning uit te pluizen en te overlopen. Zo leren ze rekening houden met anderen én leren ze zelfstandig zijn.

4. Ga niet (te veel) in op ‘geklets’

Kinderen kunnen met de gekste vragen op de proppen komen op de meest vreemde momenten. De ochtend voor school heb je niet altijd tijd of geduld om daarop in te gaan.

Het begint met één vraag over waarom kaas in plaats van choco op hun boterham, maar het eindigt met een hele uiteenzetting over waarom de kleuren in de regenboog die bepaalde volgorde hebben en waarom ze hun tanden niet mogen poetsen met een lolly. Praat je niet vast.

Negeren is niet de beste tactiek, maar ga er niet te diep op in. Korte antwoorden en herhaal ondertussen gewoon zachtjes wat de volgende stap op het ochtendprogramma is. Elke vraag of opmerking kan hen al afgeleid hebben van de volgende stap. ‘Zit de brooddoos in je boekentas? Doe je sokken aan…” Deze gebroken-plaattechniek helpt je kind te concentreren op de planning. En hoe stiller jij bent, hoe stiller zij zijn. Meestal toch.

5. Vermijd schermen

Er is één ding dat je kinderen sowieso zal vertragen: tijd voor een scherm. De tv, iPad, smartphone, spelletjesconsole,… Niet enkel tijdsvreters voor kinderen trouwens, ook volwassenen raken er sneller dan verwacht zelf in opgeslokt. Nog even je e-mails en sociale media checken op het toilet? Voor je het weet, ben je tien minuten extra kwijt.

Bewaar extra ‘speeltijd’ en relaxtijd tot na alles klaar is en iedereen in principe gewoon de deur uit kan. Ze zullen alles sneller gedaan willen krijgen om toch nog even te kunnen spelen. Is er nooit tijd over en balen ze er toch van dan kan het een goede regel zijn dat ze een half uur vroeger moeten opstaan als ze nog een half uur tv willen kijken voor ze vertrekken.

6. Kinderen synchroniseren is onbegonnen werk

Heb je meer dan één kind? Dan is het normaal om een gelijkaardige routine te willen stellen voor beiden waar ze zich aan moeten houden.

De realiteit is natuurlijk anders. Elk kind heeft zijn/haar eigen karakter, eigen ritme en eigen activiteiten. Zo zal het ene kind misschien om zes uur ’s morgens al uit bed springen en meteen willen ontbijten, en zal het andere kind eerder willen uitslapen, niet willen eten, en amper op tijd de deur uit te krijgen zijn.

Laat die synchrone planning dus gewoon varen, maar stem hun noden op elkaar af. Terwijl de ene rustig ontbijt, kan de andere nog even slapen en kan jij extra boterhammen smeren voor mee te nemen. Of de ene ontbijt en de andere neemt een douche. Het ene kind heeft speeltijd over en het andere ruilt die extra tijd in voor een kwartier extra slapen. Geven en nemen.

7. Feliciteer je kinderen

Verliep de ochtend vlot? Raakte je op tijd op school? Laat hen weten dat je trots op hen bent en dat ze het goed hebben gedaan. Bedank hen. Laat hen weten dat de ochtend goed is kunnen beginnen doordat ze hun deel goed hebben volbracht.

Een high-five voor gezinsteamwork!

(sjv) - Bron: Huffington Post

4 september 2019
Anderen bekeken ook