10 jobs waarin het niet uitmaakt welke kleren je draagt
De kleren maken de man, of vrouw… ook tijdens de werkuren. Maar niet bij elk beroep hoort een universele dresscode of praktisch uniform.
Om 's ochtends tijd uit te sparen is het verstandig om ’s avonds al je werkoutfit voor de dag nadien samen te stellen. Dan heb je immers genoeg tijd om te kiezen welke schoenen, jas of handtas bij je outfit passen. Zo begin je de volgende dag al heel wat minder gestresseerd en kan je iets langer genieten van je dagelijkse portie koffie. Een tip om nóg meer tijd te winnen: hou je werk- en vrijetijdsoutfits in je kast gescheiden van elkaar.
Iedere werknemer zou een aantal basisstukken in zijn of haar kleerkast moeten hebben hangen. Deze basics hangen af van het werk dat je doet en of je al dan niet dagelijks met klanten in contact komt. "En dat hoeven heus niet de duurste spullen te zijn", aldus Lien Degol in haar boek 'De juiste look op je werk'. Idealiter combineer je een aantal kwalitatieve, en wellicht dus ook iets duurdere, stukken met goedkopere basics. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen.
Ontdek: Hoe casual gekleed kun je gaan werken?
Het is ontzettend belangrijk dat je je kledingmaten kent. "Zowel te grote als te kleine kleding verdikt. Het heeft dus geen enkele zin een tentzeil over je heen te trekken om die vetrolletjes te verdoezelen. Mensen zullen denken dat je één grote vetbol bent."
Iedereen kent ongeveer wel zijn of haar eigen (lichamelijke) troeven. Accentueer ze dan ook. Mooie armen of een mooie hals? Laat ze gerust zien en trek er de aandacht naartoe!
CHECK: Welk soort kledingtype ben ik?
Let op met streeppatronen. Verticale strepen zijn oké, zolang ze recht blijven lopen. Horizontale strepen zijn dan weer gevaarlijk als je niet een van de magersten bent.
Lien Degol: "Zwart slankt af, maar draag liever niet elke keer een volledig zwarte outfit. Dat is saai en somber". Vrolijk je zwarte outfit op door er een beetje kleur aan toe te voegen. Draag je toch liever donkere kledij, speel dan met het type materiaal.
Lees ook: Waarom je met rode sneakers aan succesvoller lijkt
Tot slot kan je met de juiste styling andere mensen overtuigen van kwaliteiten die je eigenlijk zelfs niet hebt. Met de gepaste kledij kan je als het ware een illusie van jezelf verkopen. "Dat is niet aan te raden, maar het is wel een kunst."
Extra: Kan de werkgever jou een dresscode opleggen?
(nm) – Bron: ‘De juiste look op je werk’ van stijlcoach Lien Degol, Uitgeverij Van Halewijck. Foto: An De Smedt
31 oktober 2021De kleren maken de man, of vrouw… ook tijdens de werkuren. Maar niet bij elk beroep hoort een universele dresscode of praktisch uniform.
Elke werknemerkledij heeft zo zijn eigen kleur die hem het beste gaat. Enkele eenvoudige richtlijnen kunnen vaak vermijden dat in een opwelling gekochte felle bloesjes in de kast moeten blijven hangen.
Doe de test in je vriendenkring: vaak kan je aan de professionele kleding van je vrienden meteen zien voor welk bedrijf ze werken. Kleding bepaalt immers mee het imago van een bedrijf en geeft expliciet vorm aan de identiteit ervan.
Als werknemer kun je maar best verzorgd en netjes voor de dag komen. Maar kan je werkgever jou verplichten om een dresscode te volgen?
Wie professioneel wil overkomen, houdt zich aan de dresscode van z’n bedrijf. Wie succesvol wil overkomen… draagt gewoon wat hij of zij zélf wil.
Een sollicitatiegesprek op zich is al stresserend genoeg, het laatste wat je wil is je zorgen moeten maken over je kledij. Stijlcoach Lien Degol geeft tips!
Beauty-experte en radio- en tv-persoonlijkheid Victoria Snee uit Dallas zet beautyblunders op een rijtje, zodat niemand er nog tegen zou zondigen.
Geen zin om je elke dag uit te dossen om naar het werk te gaan? Wel, je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor de casual look. Maar hoe ver mag je daarin gaan?
Wist je dat je via de radio een job kunt vinden? Of nieuwe werknemers bereikt voor je bedrijf?