Schaker doet ook makkelijk goede zetten op het werk
Heb je een job waar strategisch inzicht, logica en slim vooruitplannen vereist zijn? Dan zou je profiteren van regelmatig een potje te schaken...
Stel jezelf eerst en vooral de vraag: komt je besluiteloosheid voort uit het feit dat je bang bent om de mist in te gaan? Laat je faalangst los, want je raakt er alleen maar door verlamd. Concentreer je liever op het doel dat je wil bereiken.
Lees ook: 5 tips om af te rekenen met faalangst
Natuurlijk moet je geen knopen doorhakken op basis van emoties. Maar het is ook niet slim om je buikgevoel volledig te negeren, aangezien je intuïtie ook kan omschrijven als een rijke verzameling van kennis en levenservaring die je door de jaren heen hebt opgebouwd.
Ontdek: Hoe omgaan met emoties op het werk?
In het Frans heet het 'l'embarras du choix': zo overweldigd worden door het aanbod, dat het niet meer lukt om de knoop door te hakken. Zo moet je soms het antwoord op een (eenvoudige) meerkeuzevraag schuldig blijven, omdat je te lang nadenkt en uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Zo kan goeie raad van anderen ook voor verwarring zorgen.
Wil je de juiste keuze maken, dan mag je het doel niet uit het oog verliezen. Maak daarom op voorhand uit waar je prioriteiten liggen, en laat je niet (te veel) beïnvloeden door bijkomende factoren.
'De enige gids voor een mens is zijn geweten; het enige schild voor zijn geheugen is de rechtschapenheid en oprechtheid van zijn handelingen.' Met andere woorden: laat je naar eer en geweten leiden door de 'moreel aanvaardbare' keuzes zodat je, ook als het even tegenzit, naar jezelf in de spiegel kan kijken.
Er zijn oorlogen verloren omdat het weer niet mee zat. Met andere woorden: het is nu eenmaal onmogelijk om álle factoren in te calculeren. Laat je daarom niet verlammen door de gedachte aan 'wat zou er kunnen gebeuren’, maar pas je handelswijze gewoon aan van zodra je dat nodig acht.
Help, ik kan niet kiezen! 9 tips bij keuzestress
'Wanneer je een keuze hoort te maken en je doet het niet, dan is dat ook een keuze'. Volgens psycholoog/filosoof William James is een muntje opgooien dan ook een mogelijke oplossing als je in een impasse geraakt. Besluiteloosheid komt nu eenmaal vaak voor, omdat je moet kiezen uit twee negatieve of twee gelijkaardige mogelijkheden. In beide gevallen zou het antwoord dan wel eens eenvoudigweg 'kop' of 'munt' kunnen zijn.
Raar maar waar: besluiteloosheid maakt je slimmer
(jn) - Bron: forbes.com
21 januari 2024Heb je een job waar strategisch inzicht, logica en slim vooruitplannen vereist zijn? Dan zou je profiteren van regelmatig een potje te schaken...
2023 werd door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden. Maar welke specifieke vaardigheden heb je nodig op de werkvloer?
Goed nieuws voor de twijfelaars onder ons die moeilijk een beslissing kunnen of durven nemen: besluiteloosheid heeft voordelen en het kan je slimmer maken!
De werkvloer is de plek bij uitstek waar beslissingen een enorme impact hebben. Benieuwd hoe je betere keuzes maakt? 4 tips!
Van de perfectionist tot de ontwijker: iedereen heeft weleens af te rekenen met innerlijke saboteurs. Herken jij deze negen?
Doelen. We kunnen ze vergelijken met de goede voornemens die we elk jaar stellen. Eerst zijn we enthousiast, maar dat gevoel verdwijnt wanneer de werkdruk toeneemt.
Op emoties hebben we weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed op onze werkzaamheden. Hoe ga je daar best mee om?
Wie een keuze maakt of een knoop doorhakt, maakt soms de foute beslissing. Wat doet je verkeerde beslissingen nemen en wat kun je eraan doen?
Pogingen om knopen door te hakken resulteren meestal in nieuwe discussies. Maar in feite hoeft een vergadering helemaal niet chaotisch te zijn.