Kleding op het werk: do's
Hoe kleed je je het best om te gaan werken? Styliste Lien Degol vertelde het aan Jobat.
De gentleman is terug van weggeweest en hij valt niet enkel meer te bewonderen in modeblaadjes. Hij is prominent aanwezig op zowat elk televisiescherm en ook in het straatbeeld begint hij weer zijn weg te vinden. Niet dat we jeans, lollige t-shirts en slobbertruien niet charmant vinden, maar deze gladgestreken, goed gecoiffeerde powerdressers zijn wel eens een aangename afwisseling.
Dress to impress is geen populaire uitdrukking voor niets. Wie statements maakt, ook in kledingkeuze, doet een gooi naar succes. Hierbij is niet alleen de keuze van het kostuum belangrijk, maar ook accessoires, schoenen en… het kapsel. Enkele tips en richtlijnen om je op weg te helpen:
Een slobberig kostuum waar je in verdrinkt, is slordig. Zorg ervoor dat je pak goed getailleerd is. Bij mannen is het belangrijk dat vooral de schouders goed geaccentueerd worden.
Het is een veilige keuze en komt dus wat ouderwets en onopvallend over. Maak een statement! Kies voor hemelsblauw of ga voor een gedurfd patroon. Kies ook voor een gespreide kraag, zodat je das goed opvalt.
Ja, wat met die das? Het belangrijkste accessoire, de finishing touch, de eyecatcher! Wees hier dus creatief mee. Een normale breedte is aan te raden, maar in het patroon mag wat persoonlijkheid. Vermijd wel streepjes, polka dots en egaal is vaak maar saai. Make it work!
Een accessoire dat wel bijna uit de dagelijkse mannengarderobe verdwenen is, is de dasspeld, maar een revival is in zicht. Het is functioneel en geeft je outfit net dat extra beetje klasse. Een subtiel zilverkleurig exemplaar is meer dan genoeg om je outfit stijlvol af te werken.
Het pochet (lees: het gevouwen doekje in de borstzak) is nog zo’n subtiele afwerking waar je jezelf mee kan profileren. Deze afwerking komt in verschillende kleuren, maten, patronen en materialen, maar wees toch voorzichtig met de manier waarop je je hiermee wilt onderscheiden… Overdrijf bijvoorbeeld niet met patroon en kleur op het werk en kies voor een stijlvol materiaal (zoals bijvoorbeeld zijde). Gesofisticeerd subtiel is de sleutel. Op kantoor match je je pochet best met de kleur van je shirt. Een flamboyant, dandy-achtig exemplaar hou je beter voor speciale aangelegenheden.
Oh, en nog iets… Gebruik je pochet niet als zakdoek! Het is een verfraaiingselement, geen functionele snotvanger. In uiterste gevallen kan je hem misschien gebruiken om de tranen van een damsel in distress op te vangen.
Laat je schoenen glimmen! Een lichte glans geeft je schoeisel net dat ietsje meer pit en straalt succes uit. Tegenwoordig kan je schoenen gemakkelijk met een gepolijste neus kopen, maar een goede schoenmaker kan dit ook even voor je bijwerken.
De meeste mannen weten al wel dat witte sokken een no go zijn en blote voeten in stijlvolle schoenen ook iets wat je beter niet doet. Maar waar moeten deze vaak onzichtbare niemendalletjes dan wel aan voldoen? Tip: zorg dat de kleuren van je kostuum, shirt of das terugkomen in je sok. Hoe beter deze kledingstukken op elkaar zijn afgestemd, hoe beter het totale plaatje klopt. Wees dus niet bang van kleur en patronen!
(sjv) – Bron : manners.nl
13 november 2014Hoe kleed je je het best om te gaan werken? Styliste Lien Degol vertelde het aan Jobat.
Doe de test in je vriendenkring: vaak kan je aan de professionele kleding van je vrienden meteen zien voor welk bedrijf ze werken. Kleding bepaalt immers mee het imago van een bedrijf en geeft expliciet vorm aan de identiteit ervan.
Elke werknemerkledij heeft zo zijn eigen kleur die hem het beste gaat. Enkele eenvoudige richtlijnen kunnen vaak vermijden dat in een opwelling gekochte felle bloesjes in de kast moeten blijven hangen.
Hoe vermijd je kledingblunders op je job? Styliste Lien Degol wijst je de weg.
Vijf nieuwslezeressen van de Arabische nieuwszender Al Jazeera hebben ontslag genomen nadat ze de kritiek kregen zich niet conservatief genoeg te kleden.
Twee gemeenten hebben een wel heel origineel plan bedacht om de uitkeringen te drukken. Ze geven vrouwen een makeover cadeau in de hoop dat ze zo een man of een baan vinden om hen te onderhouden.
Het dragen van bepaalde kledij kan omwille van hygiënische of veiligheidsredenen voorgeschreven zijn in een cao. If so, moet je baas die kledij dan betalen?
Als je elke dag met tegenzin naar je werk vertrekt, zoek je best een andere job. Zeker bij deze vier signalen...
Een omscholing is niet noodzakelijk de sleutel tot succes. Daarom geeft jobat je enkele tips mee.