Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

7 simpele stappen tegen angst en stress tijdens Covid-19

Covid-19 stress
Schrik hebben voor het onbekende is een heel menselijke reactie. Maar het bezorgt je in deze ongewone periode wellicht ook een hoop extra stress. Met enkele kleine ingrepen maak je er komaf mee.

“Het is een vraag bij veel medewerkers: wat als ik terug op de werkvloer word verwacht tijdens deze coronacrisis?”, stelt Edelhart Kempeneers, arbeidsarts en medisch directeur bij HR- en Well being-specialist Attentia. Met hem overlopen we zeven tips om het stressniveau onder controle te houden in deze coronaperiode.

1. (H)erken uw emoties

“Nogal wat mensen zijn angstig en voelen een zekere ongerustheid door de gevolgen van COVID-19. Perfect normaal dat deze emoties er zijn”, oppert Edelhart Kempeneers. Het is belangrijk om de emoties te (h)erkennen en aanvaarden, maar laat ze je niet verlammen. “Verdring de stressbron niet, maar sta er dagelijks even - 15 minuten - bij stil. Nadien focus je de rest van de dag op het positieve.”

2. Informeer u, maar beperkt

In tijden van onzekerheid is het belangrijk om goed geïnformeerd te blijven. Dat is niet evident met alle nieuwsapps en sociale media waar met fake news ook veel onwaarheden verschijnen. Tracht de overvloed te vermijden, vindt Kempeneers. “Beperk je tot een paar betrouwbare nieuwsbronnen die je ook maximaal twee keer per dag raadpleegt. Zo blijf je de nieuwsstroom - en je ongerustheid - de baas.”

3. Kies voor structuur

Door plots te moeten thuiswerken, valt de vaste dagelijkse routine weg. De tijdsbeleving is anders en het voelt aan of het allemaal wat ‘meer vrijblijvend’ mag. Maar die extra vrijheid houdt ook gevaren in. “Hanteer daarom een goede en evenwichtige dag- en weekplanning en zorg voor een vaste structuur. Sta op tijd op, begin je thuiswerkdag op hetzelfde moment en eet op vaste tijdstippen.”

4. Blijf bewegen in je kot

“Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijke factor om donkere en depressieve gedachten te verjagen”, oppert de dokter. “Blijf daarom in beweging door een korte break in te lassen om bijvoorbeeld even te gaan wandelen of fietsen. Voor wie niet zo sportief is, kan een halfuurtje in de tuin werken ook wonderen doen. Of neem deel aan een online sport- of yogasessie.”

Edelhart Kempeneers

Hou ook je brein actief. “Misschien kan je de gewonnen filetijd invullen om enkele hobby's opnieuw op te nemen. Dit zal je helpen om je moraal in balans te houden. Van gitaar spelen of een stilleven schilderen tot een boek uit de boekenkast nemen.”

5. Sociaal contact

Een veelgehoorde klacht in deze periode is het gemis aan sociaal contact. “Je kan natuurlijk mailen of telefoneren, maar de collega’s zien (via FaceTime, Zoom, Skype of Teams) heeft een positievere impact. Hulp bieden ondersteunt het gevoel van verbondenheid.”

6. Me-time

Denk tegelijk ook even aan jezelf om de stress te verlagen en neem tijd voor jezelf, oppert de arbeidsarts. “Dat kan een fysieke activiteit zijn, iets creatief waar je meer energie van krijgt, die topserie eindelijk bingewatchen of gewoon relaxen. Maak hierover goede afspraken met het gezin zodat je dit ongestoord kan doen.”

7. Verhoog je veerkracht

Een sterke mentale veerkracht is misschien het beste middel om met angst en stress om te gaan. Door die persoonlijke draagkracht te verhogen ben je, zo benadrukt Kempeneers, beter gewapend tegen de onzekerheid. “Hoe je dat doet? Simpel! Door bijvoorbeeld dagelijks drie dingen op te sommen waarvoor je dankbaar bent.”

(William Visterin) - Meer info: Attentia

25 mei 2020
Anderen bekeken ook