7 simpele én lekkere lunchrecepten
Een boterham met choco is snel en kan ‘s middags wel eens smaken, maar soms ben je dat zo beu als… de boterhammen met choco die je ’s morgens al hebt gegeten. Het mag wel eens iets meer zijn. Daarom enkele tips voor een snelle, gevarieerde en smakelijke zelfbereide lunch.
Ja, choco, confituur en smeerkaas zijn lekker, maar kunnen na verloop van tijd wel eens saai worden. Soms willen we onszelf (en onze smaakpapillen) wel eens verrassen met een gevarieerdere brooddoos. Daarom geven we enkele alternatieven voor je broodbeleg.
Geplette witte bonen & avocado dubbeldekkerclub
Benodigdheden (voor 4 porties)
- 2 blikken witte bonen
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- 12 sneedjes multigranen brood
- 1 kleine rode ajuin (dun snijden)
- 1 komkommer (dun snijden)
- 2 avocado’s, ontpit en in dunne plakjes gesneden
- 1 bakje kiemgroenten (tuinkers, radijskers, sojascheuten…)
Hoe maak je het klaar?
- Voeg de bonen, olie, zout en peper samen in een grote kom. Plet het mengsel grof met de achterkant van een vork.
- Plaats 8 sneden brood op je (keuken)tafel of aanrecht. Verdeel de geplette bonenmix over de sneden. Werk af met de gesneden ajuin, komkommer, kiemen, en de sneden avocado.
- Stapel nu de belegde boterhammen per twee op elkaar, zodat je 4 stapeltjes hebt. Bedek deze belegde stapeltjes met de 4 resterende botherhammen.
- Et voilà, een dubbeldekker sandwich. Klaar voor in de brooddoos.
Prosciutto sandwich met geroosterde rode pepers
Benodigdheden (voor 4 porties)
- 1 stokbrood
- 2 eetlepels mosterd
- 100 gram dun gesneden prosciutto (of salami)
- 100 gram Parmezaankaas (in plakjes)
- 1 pot geroosterde rode pepers (gehalveerd)
Hoe maak je het klaar?
- Snij het stokbrood door midden (horizontaal, in de lengte)
- Bedek de onderste helft met de mosterd en beleg met de prosciutto (of salami), kaas, en de rode pepers.
- Bedek met de bovenste helft van het stokbrood en snij in 4 stukken.
Brooklyn Ricotta Roll
Benodigdheden (voor 2 porties)
- 2 pistolets
- +/- 60 gram versneden mozzarella
- +/- 60 gram ricotta
- 6 blaadjes verse basilicum
- Folie
Hoe maak je het klaar?
- Verwarm de oven tot +/- 230 graden C°
- Snij de pistolets horizontaal in de helft. Hol ze uit door het broodkruim grotendeels uit de bovenste en onderste helft te verwijderen.
- Verdeel de mozzarella gelijkmatig over de 4 uitgeholde helften. Verdeel de ricotta gelijkmatig over de twee onderste helften. Werk af met drie basilicumblaadjes op elke onderste helft. Voeg de bovenkant en onderkant weer samen.
- Wikkel de twee pistolets elk apart in folie. Bak in de oven tot de buitenkant krokant is en de kaas gesmolten. Ongeveer 20 minuten. Laat 5 minuten afkoelen. Snij in de helft, en ta-dah.
Kalkoen en perzik broodje
Benodigdheden (voor 4 porties)
- 2 eetlepels honingmosterd
- 4 dikke sneden brood met een stevige korst
- 350 gram dun gesneden geroosterde kalkoenfilet
- 2 perziken, ontpit en dun gesneden
- 170 gram brie, in plakjes
- Zout en peper
- Een bosje rucola (hoeveelheid is naar smaak)
- ½ kleine zoete ajuin, dun gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
Hoe maak je het klaar?
- Smeer de honingmosterd gelijkmatig over het brood
- Werk af met de kalkoenfilet, perzik, en brie. Breng op smaak met het zout en de peper.
- Meng de rucola, ajuin, olie, en halve theelepel zout. Serveer als een slaatje bij het broodje.
PS. Een open broodje is minder gemakkelijk om mee te nemen naar kantoor. Je kan eventueel de aparte benodigdheden meenemen en op kantoor je broodje samenstellen en de salade op voorhand klaarmaken en meenemen in een zakje of potje. Of je kan extra sneedjes brood rekenen om er gewoon een gesloten sandwich van te maken.
Krokante Pita met kikkererwten
Benodigdheden (4 porties)
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 blikken kikkererwten, afspoelen en laten uitlekken
- 3 eetlepels citroensap
- Een half kopje peterselie
- 3/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 4 tomaten, in blokjes
- 4 pitabroodjes of plat brood, warm
- 225 gram hummus (ongeveer)
- 1 kleine rode ajuin, dun gesneden
- 1 theelepel pikante saus (bv. Tabasco)
- 1/2 potje yoghurt (natuur)
- 1 citroen, in schijfjes
Hoe maak je het klaar?
- Doe de 2 eetlepels olie in een pan en verwarm. Voeg de kikkererwten toe en bak ze verder, goed omroeren, tot ze lichtjes gebruind zijn. (+/- 5 minuten)
- Haal de pan van het vuur. Voeg het citroensap, (versneden) peterselie, zout, en wat peper eraan toe. Goed mengen.
- Meng de rest van de peterselieblaadjes, tomaten, en de rest van de olie, zout, en peper, in een kleine kom.
- Verdeel de hummus over de broodjes. Werk af met de kikkererwtenmix, ajuin, en pikante saus. Serveer met de tomaten en peterselie salade, yoghurt, en citroenschijfjes.
Cheddar en appel sandwich
Benodigdheden (1 portie)
- 2 sneden brood (liefst multigranen)
- 1 theelepel mosterd
- 30 gram dun gesneden cheddar
- Meerdere dunne sneedjes appel
Hoe maak je het klaar?
- Smeer de mosterd over de twee sneden brood.
- Bedek 1 sneedje brood met cheddar en sneedjes appel. Maak er een sandwich van door de andere helft erop te leggen.
Ham en ananas wrap
Benodigdheden (6 porties)
- ½ ananas, in dunne schijfjes (of schijfjes in blik)
- 2 wortels, in lange slierten gesneden
- 10 dadels, ontpit en grof versneden
- 350 gram gekookte ham, in slieren gesneden
- 1 kool, dun gesneden
- 1 potje zure room (sour cream)
- 60 ml witte wijnazijn
- 2 theelepels zaadjes (naar keuze, bv. chia of karwij)
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel zwarte peper
- 12 grote tortillas
Hoe maak je het klaar?
- Mix de ananas, wortels, dadels, ham- en koolreepjes in een grote kom.
- In een andere pot mix je daarna de zure room, azijn, zaadjes, zout, en peper. Giet deze mengeling daarna over het slaatje dat je in de vorige kom hebt gemaakt. Goed mengen.
- Verdeel het slaatje over de tortillas en rol er een wrap van.
Smakelijk! Misschien kan je delen met je collega’s?
(sjv) – Bron : Realsimple.com
30 maart 2017