Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

7 signalen dat jij te slim bent voor je job

Zit je vast in een job die je niet meer uitdaagt? Ben je misschien overgekwalificeerd? Het kan zijn dat je het niet beseft of dat je er liever niet over nadenkt. Hier zijn alvast 7 signalen die erop kunnen wijzen dat je te slim bent voor je job.
#

Verveling

We hebben allemaal graag een job die ons uitdaagt en waar we ons in kunnen vastbijten. Verveling op het werk geeft de indruk dat de dag langer duurt en dat je je talenten niet aan het benutten bent. Je verliest je concentratie en je passie voor de job.

Liz Ryan, CEO van Human Workplace, verwoordt het zo : “Je wilt dat je hersenen bezig zijn. Je wil stevige problemen oplossen, alleen of met anderen. Papegaaien en konijnen willen iets hard om hun tanden in te zetten, en dat willen wij ook.”

Toch is verveling op het werk geen constante alarmbel voor werknemers. Ze maken zichzelf wijs dat werkzekerheid boven een uitdaging gaat of dat het juist leuk is dat er weinig energie in hun taken kruipt. Sommige werknemers verkiezen verveling boven het zoeken naar werk, omdat dat tijdrovend en een heel ‘gedoe’ is.

Maar volgens Ryan kunnen we onszelf vertellen wat we willen, uiteindelijk zal het leven ons toch in situaties duwen die meer uit ons trachten te halen, die enige intelligentie van ons vergen. Volgens haar vertelt het universum ons zo om een meer stimulerende job te zoeken, binnen of buiten je huidige organisatie. Ryan somt daarom 7 tekenen op die je vertellen dat het tijd is voor een verandering, omdat je eigenlijk te slim bent voor de job die je uitoefent.

7 Signalen: tijd voor verandering!

1. Je projecten vervelen je

Als je jezelf constant vertelt dat een minimaal afgerichte aap je job kan doen dan is het tijd voor verandering. Elke job heeft wel eens zijn saaie momenten, maar als ze het hele pakket overheersen dan is het tijd om conclusies te trekken.

2. Je ziet geen toekomst

Je voelt dat je niet kan groeien. Je leert niet bij en elke andere positie waar je naartoe zou kunnen ‘klimmen’ blijkt eigenlijk een laterale beweging te zijn.

3. Je medewerkers zijn clueless

Je collega’s zijn misschien wel aardig en hulpvaardig, maar ze hebben geen idee waar je het over hebt als je je ideeën op tafel smijt. Ze geloven niet in verandering en zitten collectief vast in dezelfde routine. Hoe kan jij groeien als je blijft samenwerken met mensen die een niveau lager spelen?

4. Je leidinggevende heeft geen visie voor zichzelf, voor de afdeling of voor jou

Als je baas al geen plan heeft, hoe kan jij dan weten hoe je er in kan passen? Je leidinggevende zou je moeten inspireren en je motiveren om van hem of haar te leren. Als dat niet het geval is, wat doe je daar dan?

5. Je werkgever ziet je potentieel niet

Je zit boordevol ideeën, maar je werk leent zich niet om deze uit te werken of te delen? Verspil je verstand niet aan een job waar je je potentieel niet benut. Ideeën hebben een publiek nodig en moeten uitgevoerd worden om te kunnen overleven. Laat ze niet uitdoven.

6. “Al geprobeerd, niet gelukt” is een standaard antwoord

Als het standaard antwoord op je initiatieven “Dat hebben we al eens geprobeerd. Het was geen succes” is, dan kan je jezelf maar beter afvragen of je talenten niet genegeerd worden. Misschien zijn je leidinggevenden gewoon gestopt met experimenteren en zitten ze vast in een doelloze routine.

7. Niemand leent zich als rolmodel, mentor of gids

Je hebt niemand om mee te concurreren, niemand die je pusht om beter te presteren en niemand waar je naar opkijkt? Laat je inspireren!

Ontwerp je droomjob

Als je jezelf in deze situaties herkent, moet je niet panikeren, zegt Ryan. Het is niet nodig om vandaag of morgen al met je job te stoppen, maar het is wel belangrijk dat je begint na te denken over wat je wel zou willen doen. Ryan’s tip: “Wat zou je aan het doen zijn, moest je de job die je nu hebt niet aan het doen zijn?”.

“Schaf jezelf een notitieboekje aan en schrijf erin. Ontwerp je eigen droomjob op papier, zodat je weet welke richting je uit wil. Begin daarna met jezelf te branden voor de job die je wil.”

Haar laatste raad is om niemand je passie te laten onderdrukken. “Ze kunnen je niet genoeg betalen om dat een goede deal voor jóú te laten zijn.”

(sjv) - Bron: Human Workplace

11 augustus 2014
Anderen bekeken ook