Te hoge werkdruk? Slechts helft werknemers slaat alarm
Onderzoek wijst uit dat hoogopgeleide werknemers regelmatig werkdruk ervaren. Slechts de helft trekt daadwerkelijk aan de alarmbel wanneer het te ver gaat.
“Een hoge werkdruk is niet altijd per se een probleem”, vertelt stress- en burn-outexpert Nell van de Ligt . “Maar wanneer die tijdelijke hoge werkdruk een langdurige situatie wordt, moet je wel oppassen. Want dan loopt een bedrijf extra risico dat er werknemers uitvallen en wordt de goedkope tijdelijke oplossing (geen extra werkkracht inschakelen) een langdurige dure oplossing.”
Als er een hoge werkdruk is op het werk, dan is stress een logisch gevolg. “Door deze extra druk kan er spanning en stress ontstaan. En stress kan schadelijke gevolgen hebben, tenminste als stress te lang aanhoudt.”
“Is de hoge werkdruk van korte duur, dan heeft dat weinig gevolgen. Als je het als werknemer een tijdje druk hebt, hoeft dat niet vervelend te zijn. Iedereen weet dat het een tijdelijke situatie is. De eindstreep staat vast en na de drukte is er weer ruimte. En weet je, sommige medewerkers floreren zelfs bij drukte.”
Maar blijft de hoge werkdruk lang aanhouden, dan moet een bedrijf zich zorgen gaan maken. Er zijn werknemers die de hogere werkdruk goed kunnen managen, en dan is er geen probleem. Maar dikwijls zal er door te hoge belasting stress ontstaan, en dan is ingrijpen wel belangrijk. “Want langdurige hoge werkdruk kan tot psychische en fysieke klachten leiden. Het risico op ziekteverzuim neemt dus toe”, aldus Nell van de Ligt.
“Daarom dat het belangrijk is dat de manager bij een hoge werkdruk bekijkt of dit kort of lang zal duren. Ook met het personeel overleggen over de te verwachten tijdsduur is cruciaal.”
Een goede inschatting van de tijdsduur is niet altijd evident. “Want een oorspronkelijk korte verhoging van de werkdruk kan langdurig worden. Bijvoorbeeld een zwangerschap of bevalling die veel complicaties geeft, waardoor een medewerker langer afwezig is. Of een werknemer die hervalt en opnieuw geruime tijd afwezig is. Dat kan een manager van te voren niet inschatten, en dan kunnen de achtergebleven collega’s wel eens heel lang overuren moeten draaien.”
Zeker in crisistijd is het aanlokkelijk om bij ziekteverzuim op de afdeling voor een minder dure oplossing te kiezen en de werkdruk te verhogen, en niet tijdelijk een extra werkkracht in te schakelen. “Een begrijpelijke oplossing als de financiën onder druk staan, maar er schuilt wel een gevaar in. Naast de tijdelijke afwezigheid van die ene ervaren kracht, vallen er bij langdurig verzuim dan vaak nog meer medewerkers uit. Dan krijg je het zogenaamde domino-effect.”
1. Hoge ziekteverzuimkosten
Langdurige stress en een te hoge werkdruk kunnen leiden tot overspannenheid en burn-out, en dat kan weer leiden tot (langdurig) ziekteverzuim bij de werknemers.
2. Minder inzet en motivatie van de werknemers
Hoge werkdruk en stress ontnemen werknemers hun werkplezier. Het gevolg is vaak dat ze minder gemotiveerd zijn en zich minder inzetten voor het bedrijf.
3. Mindere prestaties
Hoge werkdruk geeft stress, en stress maakt dat je het werk minder goed overziet en je werk niet meer in de hand houdt. Werknemers zijn dan minder geordend, misschien zelfs slordig, waardoor efficiënt werken moeilijker gaat.
4. Het werkklimaat op de afdeling wordt slechter
De werksfeer wordt slechter. Medewerkers hebben minder ruimte en de onderlinge samenwerking verloopt moeizamer. Er is minder geduld en begrip voor elkaar.
5. De kwaliteit van het product komt onder druk te staan
Een gevolg van een te hoge werkdruk kan zijn dat de deadline van de levering niet gehaald wordt of dat de dienst niet zorgvuldig wordt uitgevoerd.
6. Verlies van klanten
Klanten verwachten kwaliteit en een klantvriendelijke service. Als je niet kan leveren wat je klanten verwachten, gaan ze klagen of lopen ze weg.
7. De mentale weerbaarheid vermindert
Werkdruk en overbelasting kunnen ook gevolgen hebben voor de thuissituatie. Bijvoorbeeld een klagende oververmoeide partner die zijn spanningen thuis afgereageerd, in de zetel blijft liggen en niets meer doet. Deze spanningen komen bovenop de werkdruk en stress van het werk. Het gaat zich opstapelen. Hierdoor wordt de draagkracht minder en is een werknemer kwetsbaarder voor verzuim.
(mr)
18 maart 2014Onderzoek wijst uit dat hoogopgeleide werknemers regelmatig werkdruk ervaren. Slechts de helft trekt daadwerkelijk aan de alarmbel wanneer het te ver gaat.
Werknemers die minstens 60 uren per week werken, regelmatig overwerken en een veeleisende job hebben, maken 15 keer meer kans op een depressie.
Je smartphone 's avonds laat nog gebruiken is nefast voor je slaap en je werkprestaties de dag nadien. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.
Wie meer dan drie tot vier uur per dag overwerkt, heeft meer kans op een zware depressie dan andere werknemers.
Op mijn afdeling is overwerken ingeburgerd. Wat winnen mijn collega's erbij om zo lang mogelijk op kantoor te blijven?
Of er nog werk is in de bouwsector? Absoluut. Er is helaas weinig doorstroming van jonge afgestudeerden met stielkennis. Komt daar nog verandering in?
We tippen 10 jobs voor werknemers die niet aan een bureau willen zitten!
De werkende Belg gaat er qua loon opnieuw op vooruit. En toch daalt de algemene tevredenheid over het loonpakket en het algemene geluksgevoel op vlak van werk.
Draag je graag zwart? Denk dan best twee keer na vooraleer je je naar je werk begeeft. Misschien kom je bij je collega's dan wel lui over ...