7 redenen waarom het jouw schuld is dat je geen job vindt
In goede economische tijden steekt het niet zo nauw: elke sollicitant vindt dan wel gepast werk. In crisistijden zoals nu maken soms kleine dingen het verschil.
De 7 meest voorkomende fouten:
- Focus op jezelf
Het gaat niet over wat je zelf wil. Bedrijven willen weten of jij hun probleem kan oplossen: wat heb jij hén te bieden om het teveel aan werk aan te pakken? Dat is de cruciale vraag die je in je achterhoofd moet houden bij het schrijven van je cv of motivatiebrief, of als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.
- Alleen praten tegen je computer
Het is misschien makkelijk om mails met je cv te sturen, maar het heeft geen zin om je hiertoe te beperken. Kijk verder dan jobadvertenties. Netwerken is onontbeerlijk om aan de slag te geraken, zeker in deze crisistijden. Praat met mensen, aan de telefoon of face-to-face.
- Te weinig aandringen
Een verkoop - en solliciteren is verkopen - wordt bijna nooit gesloten na één contact, zelfs amper na het tweede. Doorzetten loont. Het is niet omdat één iemand in het bedrijf zegt dat er geen vacatures zijn of jouw profiel niet aansluit bij wat ze willen, dat een tweede of derde persoon hetzelfde vindt. Het zijn ook die doorzetters die bedrijven willen.
- Doen wat iedereen doet
90 procent van de sollicitanten stuurt een mail met zijn cv en wacht daarna op een telefoontje. Je weet zelf hoe snel een mailbox volloopt. Een telefoontje kan dus een groot verschil maken. Met LinkedIn kan je makkelijk de juiste contactpersoon vinden of je kan je doen opvallen op Twitter.
- Te weinig follow-up
Kleine dingen maken het verschil. Een telefoontje na het sturen van je cv zegt meer over je persoonlijkheid dan een vlot geschreven motivatiebrief. En waarom stuur je geen bedankingsmailtje na een sollicitatiegesprek bij een bedrijf waar je absoluut wil gaan werken?
- Gebrek aan professionalisme
In crisistijden krijgen bedrijven veel meer sollicitaties binnen voor één vacature. Een reden te meer om je professionalisme te tonen. Communicatievaardigheden, taalbeheersing, voorkomen, persoonlijkheid, houding … het bepaalt allemaal wie wint.
- Slechte attitude
Geen enkel bedrijf neemt een zaag, een pessimist of een ongemotiveerde sollicitant aan. Attitude is meestal de belangrijkste reden waarom iemand al dan niet een sollicitatieronde verder geraakt. Het heeft dus geen zin om te klagen over je vorig werk of werkgever. Toch komt dit veel voor. Vooruit kijken is de boodschap.
      
(mr) - Bron: thewisejobsearch.com
      
8 juli 2010