Hoe het risico op een burn-out verlagen?
Een burn-out voorkomen. Dat doe je niet door een pilletje voor te schrijven, wel door medewerkers aan te moedigen hun veerkracht op peil te houden.
Optimaal functioneren en je goed voelen op je werk hangt af van je gezondheid en je attitude. En van je competenties zoals positief denken, persoonlijke efficiëntie en creativiteit. Maar er zijn ook randvoorwaarden. “Je fysieke en sociale werkomgeving hebben een directe impact op je welbevinden”, zegt Tim Vermeire.
“Een collega die te luid praat of veel rondlopende medewerkers kunnen je snel afleiden. Maar evengoed hebben beslissingen op een ver hoofdkwartier impact op jouw functioneren en welbevinden. Naast die proximale en distale factoren kun je ook zelf de oorzaak zijn van je onbehagen. Inzicht daarin helpt je bij je mentale zelfaudit.”
Maar hoe ga je aan de slag met die inkijk in jezelf en je werk? “Ga vooral zelf aan het stuur zitten”, zegt Tim Vermeire. “De grens tussen privé en werk is voor velen vaag. We staan op, grijpen onze smartphone en checken op automatische piloot berichten en mails. Daarmee kom je al snel op je werkterrein. Las dus eerst een kort ochtendritueel in, overloop drie keymomenten van je dag en focus op die persoonlijke doelen.”
“Je fysieke, mentale en emotionele batterijen zullen minder snel leeglopen als je meer leiding neemt en minder afleiding toelaat. Investeer tijd in jezelf. Verwerf je mentale zelfcontrole, dan krijg je daar mentale gezondheid voor terug.”
Hét heikele punt in onze snel veranderende samenleving is aandacht. Sociale media en andere nieuwskanalen leiden af. “Geïnformeerde aandacht staat voor hoe diep we ingaan op alle informatie die we opnemen”, zegt Tim Vermeire.
“We besteden te veel aandacht aan dingen die niet relevant of belangrijk voor ons zijn. Daar kruipt erg veel tijd in – ga maar eens na voor jezelf. Besteed geen aandacht aan wat je niet volledig vat óf verdiep je erin. Maar meesurfen op wat de maatschappij van je verwacht zonder je te verdiepen en te kiezen, maakt je sneller overprikkeld en moe.”
Geïnformeerde aandacht moet je ook blijven richten. “Vraag jezelf eens af hoe snel je afgeleid raakt”, oppert Tim Vermeire. “Geef je bewust aandacht aan iets of iemand, dan komt het erop aan om die ook vast te houden. Focus op het nu en op één taak tegelijk. In blokken van ongeveer drie kwartier werken, is ook een handig hulpmiddel. Fladdert je aandacht toch te vaak weg, dan bestaan er technieken zoals mindfulness die je jezelf kunt aanleren.”
(Wieland De Hoon) - Bron: MARK Magazine - Foto: Fotofelux
Een burn-out voorkomen. Dat doe je niet door een pilletje voor te schrijven, wel door medewerkers aan te moedigen hun veerkracht op peil te houden.
Boomers, Gen X, millennials en Gen Z: hoe krijg je alle vier de generaties op één lijn?
Bezinnen over jezelf is bijna onmogelijk in een maatschappij waar alles snel gaat, productiviteit belangrijk is en constante bereikbaarheid de norm bepaalt.
Emotionele intelligentie is een belangrijke sleutel tot succes. Maar dé vraag is natuurlijk: wat maakt die mensen nu zo succesvol? Een overzicht ...
Bij Stad Hasselt wordt begin oktober een heuse Gezondheidsweek voor het personeel georganiseerd, in het teken van mentale veerkracht.
Joke Adins coacht bedrijven en scholen in burn-outpreventie. Ze leert mensen om op het juiste moment zowel ‘ja’ als ‘neen’ te zeggen.
Iedereen heeft de mond vol van een te hoge werkdruk en stress. Maar soms is een beetje stress goed voor je.
Tijd voor een nieuwe lifestyle trend. Eentje die je ook op je carrière kan toepassen en niet enkel in je interieur.
“Ik tracht aan te tonen hoe je energieniveau in evenwicht kan blijven”, vertelt voormalig tenniskampioene Dominique Monami.