Snacks op kantoor: zo hou je het gezond
We willen helemaal niet dat je jouw verdiende tussendoortjes vaarwel moet zeggen, maar het kan best wat gezonder, niet? Enkele tips!
Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor de negatieve effecten van cafeïne. Toch dichten we ons dampende kopje koffie vaak allerlei magische krachten toe, die ons door de dag heen helpen. Maar welke (soms effectievere) alternatieven zijn er nu eigenlijk?
Algemeen bekend als het gezondste alternatief voor koffie. Wie groene thee drinkt verlaagt onder andere zijn kans op hartziektes en type 2 diabetes, dankzij de hogere concentratie van antioxidanten.
Het drankje bevat nog wel cafeïne, maar een veel lagere dosis dan een gewoon kopje koffie. Het bezorgt je ook een mentale boost, waardoor je alerter wordt, en volgens enkele studies word je er ook slimmer door. Het zou onder andere je geheugen verbeteren en cognitieve capaciteiten.
Dit klinkt misschien niet erg productief, integendeel zelfs. Toch hebben onderzoeken aangetoond dat regelmatige pauzes je productiviteit net verbeteren.
Onderzoek bewees bijvoorbeeld dat te lange ononderbroken aandacht aan één taak de uitvoering ervan net hinderde. Terwijl korte afleidingen die de hersenactiviteit deactiveren en reactiveren er juist voor zorgen dat mensen zich beter kunnen focussen.
Onvoldoende slaap is ongezond voor onze hersenen. Je wordt minder productief, maakt gemakkelijker fouten en hebt moeite met het focussen op kerntaken. Je zal jezelf er misschien ook wel eens op betrappen in te dommelen tijdens vergaderingen ...
De kosten van productiviteitsverlies te wijten aan een tekort van slaap lopen jaarlijks op tot ongeveer 1.500 euro per werknemer. De National Sleep Foundation raadt 7 tot 9 uren slaap per dag aan. Is dat geen optie? Een middagdutje of power nap tijdens de dag kan ook erg effectief zijn en verhoogt je productiviteit. Volgens een studie, die werd gevoerd door NASA, kan 26 minuten de ogen sluiten je al 34% beter doen presteren en maakt het je 54% alerter. Wat het effectiever maakt dan cafeïne, ook op het vlak van geheugen en leercapaciteiten.
Fitnessen is niet alleen goed voor je lichaam, maar mentaal en productiviteitsgewijs geeft het je ook een boost. Fysieke activiteit geeft je energie, die zorgt ervoor dat je helderder kan denken en sneller met nieuwe, frisse ideeën komt. Wie een fysieke activiteit kan uitoefenen tijdens de werkdag, ziet volgens een Zweeds onderzoek zijn productiviteit drastisch omhoog gaan.
Je hoeft zelfs geen uren in de gym te gaan zweten. 10 tot 40 minuten fysieke activiteit is al voldoende om je concentratievermogen te doen stijgen, omdat de bloedtoevoer naar je hersenen verbetert. Dit effect blijft je focus verhogen tot drie uur na de fysieke inspanning.
Heb je te weinig tijd om naar de fitness te gaan? Doe dan stiekem wat oefeningen door bijvoorbeeld de trap een paar keer op en af te lopen of door wat push-ups te doen in een leeg kantoor.
Een energiedip? Je zal nog wel ergens een onbekeken video met klunzige katten liggen hebben of een vlog van je favoriete komiek. Zoniet, dan zal YouTube wel enkele suggesties klaar hebben, of kan je teruggrijpen naar oude getrouwe filmpjes die je eerder al deden lachen.
Onderzoekers van de universiteit van Warwick merkten op dat werknemerstevredenheid omhoog ging als ze chocolade kregen en grappige filmpjes zagen. Het verhoogde de productiviteit met 12%!
Kies je voor chocolade? Ga dan voor pure chocolade in plaats van melkchocolade. Pure chocolade bevat een klein beetje cafeïne waardoor je alerter wordt. Het stimuleert tegelijkertijd de aanmaak van serotonin, endorfines die je goed doen voelen. Warme chocolademelk (van pure chocolade) is ook effectief om je hersenactiviteit te verhogen. Het zorgt er gedurende twee of drie uur voor dat je beter presteert en het verhoogt je algemene waakzaamheid.
Is het fris in je kantoor? Dat kan ervoor zorgen dat je productiviteit samen met de temperatuur daalt. Onderzoek wees uit dat werknemers in kantoren met een temperatuur onder 20 C° maar liefst 44% meer fouten maakten en maar half zo productief waren als werknemers in een warm kantoor (+ 25 C°).
Wanneer de lichaamstemperatuur begint te dalen, gebruikt het je energie om warm te blijven. Hierdoor hebben de hersenen minder energie om zich te kunnen focussen of om creatief te zijn. Kan je zelf de temperatuur in je kantoor niet aanpassen, neem dan een trui mee of zorg voor een verwarmingselement.
Als dat allemaal niet werkt, dan kan je altijd nog teruggrijpen naar je kopje koffie ... toch?
(sjv) – Bron : Fastcompany.com
3 augustus 2015Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We willen helemaal niet dat je jouw verdiende tussendoortjes vaarwel moet zeggen, maar het kan best wat gezonder, niet? Enkele tips!
Sneller, beter, meer… Soms voel je de energie uit je wegvluchten en probeer je dat kleine vluchtgaatje zo goed mogelijk te dichten.
Koffie, gezond? Jazeker, toch als we verschillende studies mogen geloven. Enkele wetenschappelijk bewezen 'gezondheidsvoordelen' van koffie op een rij …
Energie te kort? Begin je werkdag niet met een dipje, maar ga er enthousiast tegen aan. Met deze 10 tips geef je jouw energie de nodige boost!
Mensen die snel een oppepper nodig hebben, grijpen vaak naar een tas koffie of een blikje Red Bull, maar dat zou wel eens anti-productief kunnen zijn.
Koffie op de werkvloer is een grote kostenpost, maar toch zien facility managers er tegenop om hierop te bezuinigen.
Een kwart van de bedienden uit de privésector in ons land krijgt dit jaar een bonus. Hoe groot is jouw bonusbedrag dit jaar?
Een eerste indruk valt en staat met een krachtige openingszin waarmee je de toon zet. We geven je enkele tips om het ijs te breken tijdens een sollicitatie!
Faalangst doet veel werknemers verlammen. Coach Els Vandervaeren tipt een lijstje concrete do’s om jouw faalangst te beteugelen.