Verover je droomjob met de STAR-methode
Een potentiële werkgever wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. Met de STAR-methode kan je je goed voorbereiden op lastige sollicitatievragen.
Hieronder ontkrachten wij enkele mythes die over jobgesprekken nog steeds de ronde doen.
Realiteit: Als je steeds moet wachten met antwoorden tot je een vraag wordt gesteld, wordt het gesprek meer een ondervraging dan een conversatie. Probeer je antwoorden dus steeds te eindigen met een vraag. Op die manier creër je een dialoog met je interviewer.
Realiteit: De realiteit is dat het OK is om zwaktes te hebben. In veel gevallen word je zelfs gevraagd er één (of meerdere) op te sommen. Veel kandidaten ontwijken deze vraag door een ‘goede’ zwakte op te noemen, genre: ‘Ik ben soms te gedreven bezig met mijn werk.’ Recruteerders doorzien dat meteen. Vertel ze eerder een echte zwakte, en leg dan uit hoe je deze wil wegwerken.
Realiteit: Natuurlijk wil je je potentiële nieuwe werkgever overtuigen van jouw sterke eigenschappen. Echter, jezelf omschrijven als een ‘goede communicator met uitstekende interpersoonlijke skills’, daar heeft je interviewer geen boodschap aan. Geef concrete voorbeelden van wat je met deze positieve eigenschappen in het verleden al verwezenlijkt hebt.
Realiteit: Eén van de lastigste vragen tijdens een jobinterview: wat wil je verdienen? Je antwoordt best dat je een salaris beoogt dat evenredig is met jouw inbreng in de firma. Nog beter vraag je je loon te bespreken van zodra je werkgever je de geschikte kandidaat vindt.
Realiteit: Hoewel de werkgever degene is die de uiteindelijke beslissing neemt, moet je beseffen dat je als kandidaat de beslissing een zetje in de goede richting kan geven. Je kan na je interview je interviewer een mailtje sturen en zeggen dat je heel graag bij het bedrijf wil komen werken. Zoals de volksmond het zegt: een nee heb je, een ja kan je krijgen.
Realiteit: Héél dikwijls krijgt diegene die zichzelf het best kan verkopen de job. Je zal dus moeten proberen de interviewer verbaal van zijn sokken te blazen. Zorg er dus voor dat je zelfverzekerd en vriendelijk overkomt.
Realiteit: Je hebt van die interviews waarin het echt kan klikken met je interviewer. Hou echter in het achterhoofd dat je je in een sollicitatiegesprek bevindt, en niet aan de toog. Je moet de interviewer zien te overtuigen, niet zijn vriend worden.
(jn)
12 augustus 2019Een potentiële werkgever wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. Met de STAR-methode kan je je goed voorbereiden op lastige sollicitatievragen.
Het is belangrijk om op te vallen en een blijvende indruk na te laten doorheen het volledige sollicitatieproces. Hoe pak je dat aan?
In ons land is 21 procent van de werkende Belgen overgekwalificeerd voor zijn job. Al zijn ze daarom niet ontevreden met hun job.
Jonge werknemers nemen steeds sneller ontslag. Welke struikelblokken komen zij tegen? En waarom gooien ze zo snel de handdoek in de ring?
Mario en Els runnen sinds kort een gezinshuis. Daarin bieden ze 24/7 professionele ondersteuning en zorg aan een zevenjarig meisje en binnenkort nog twee andere kinderen. “We schenken deze kinderen een plaats in ons huis én in ons hart.”
Zet jouw IT-talent in voor de MIVB en hulp miljoenen reizigers.
Ben jij iemand die in één ruk alles afwerkt, of heb je pauze nodig om beter te presteren? Feit is dat je niet zomaar pauze kan nemen wanneer je dat wil...
Filip Van de Velde is Voorzitter van het Directiecomité van FOD Financiën: “Jouw job hier heeft maatschappelijk belang”
We vroegen aan grafisch vormgever Nellle (64) uit Gent hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...