Loopbaancoaching versterkt je competenties
Je loopbaan de goede richting laten uitvaren. De juiste job vinden. Assertief zijn op je werk. Het zijn zaken die weleens voor muizenissen of zelfs slapeloze nachten zorgen.
Het advies vragen van anderen kan zeker goede inzichten opleveren. Maar laat je ook niet té veel leiden door externe factoren. Een vriend die aangeeft dat je waarschijnlijk goed bent in dit of dat, een collega die vertelt dat er een functie is vrijgekomen en dat jij de perfecte kandidaat zou zijn… Het is allemaal goed bedoeld en kan zeker ook nuttige opportuniteiten opleveren.
“Maar het gevaar is dat je van het ene in het andere rolt zonder je de vraag te stellen of je dat écht wel wilt. Je denkt als het ware niet na over je loopbaan en hoe je een carrièreboost kunt genereren”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.
Er zijn gegarandeerd boeken die je carrière een boost zouden kunnen geven. Misschien wil je iets bijleren over de sector waarin je werkt, over timemanagement, leiderschap, hoe je energiebalans te bewaren. Of iets helemaal anders.
Lukt het niet om dit goede voornemen in de praktijk om te zetten? “Maak een afspraak met jezelf dat je nog binnen de maand op z’n minst één boek gelezen hebt en met de inzichten ervan aan de slag gaat”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.
We hebben het hier niet over een filmpje van Kabouter Plop. Er zijn zoveel inspirerende TED talks en andere filmpjes te vinden op YouTube en de sociale media dat het zonde zou zijn om er geen gebruik van te maken.
Dezelfde topics die je aanspreken voor het lezen van een boek kan je ook hier gebruiken en als sleutelwoorden ingeven bij een zoekopdracht of voor het volgen van bekende personen of organisaties op de sociale media. Vergeet niet dat veel van die filmpjes in het Engels zijn en je dus meer kans zal maken met zoekwoorden als vulnerability, perfectionism, leadership, career, …
Meer en meer zie je dat trainingen niet meer alleen klassikaal gebeuren maar ook op een online platform plaatsvinden. Het voordeel hiervan is dat je een opleiding kan volgen bij een leiderschapsgoeroe in Amerika of een expert in Nederland of Australië …. Bovendien kan je het programma doorlopen op het moment en aan het tempo dat bij jou past.
Het enige dat je zal moeten doen is bepalen welke topics voor jou belangrijk zijn en daar dan een online training of workshop over zoeken (sommige zijn gratis en andere zijn betalend).
Welke bedrijven interesseren je (voor welke reden dan ook)? Als je hen gaat volgen op sociale media kan dat enorm inspirerend zijn voor jouw eigen loopbaan.
Bedrijven gebruiken sociale media nu anders dan een aantal jaar geleden. In plaats van enkel aan zelfpromotie te doen, posten ze nu ook tips, vacatures, interne informatie, persartikels waarbij ze betrokken zijn, opiniestukken,... Als er dus een bedrijf is waar je graag zou werken of een concurrent waar je meer over zou willen weten, volg ze.
“Als je niet weet welk bedrijf je wilt volgen, denk dan eens na over naar wie je opkijkt of wie influencers zijn in jouw interessegebieden. Het is niet zo super belangrijk wie je exact volgt, zolang je maar bewust met je loopbaan bezig bent”, zegt loopbaancoach Annelies Quaegebeur.
Het helpt je loopbaan vooruit om af en toe eens stil te staan bij wat je al bereikt hebt in je loopbaan en plannen te maken voor de toekomst.
“In plaats van ’s middags altijd met dezelfde collega te gaan lunchen, zou je ook daar je horizonten kunnen verruimen. Je kan naar een extern netwerk evenement gaan dat speciaal voor je sector is opgezet of ’s middags eens afspreken met een collega waar je minder contact mee hebt.”
Hoe groter je netwerk, hoe meer ambassadeurs je mogelijks hebt op het moment dat je bewust een nieuwe stap wilt zetten in je carrière. Netwerken laat je ook toe om meer te weten te komen over functies, bedrijven, vacatures, welke talenten gegeerd zijn op de arbeidsmarkt, jouw marktwaarde,…
Vergeet niet dat echte face-to-facecontacten altijd de beste zijn en dikwijls langer bijblijven dan snel-snel gesprekken of louter online contacten. Zelfs als je de persoon in kwestie niet heel dikwijls ziet, blijft het een extra persoon in je netwerk waar je toegang toe hebt als het nodig is.
(mr)
Met dank aan loopbaancoach Annelies Quaegebeur voor de tips. Annelies Quaegebeur is oprichtster en bezielster van A-Lissome, een organisatie die gemotiveerde professionals begeleidt die op een of andere manier worstelen met hun (loop)baan. Heb jij ook loopbaan gerelateerde vragen? Meer informatie kan je vinden op haar website en volgen kan via Facebook.
Wil je graag zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book ‘Geef Vleugels Aan Je (Loop)Baan - (Terug) Werken met Goesting en Energie’ (vol met handige oefeningen en inzichten).
3 september 2019Je loopbaan de goede richting laten uitvaren. De juiste job vinden. Assertief zijn op je werk. Het zijn zaken die weleens voor muizenissen of zelfs slapeloze nachten zorgen.
Netwerken, het is steeds vaker dé uitgelezen manier om een job te vinden of opportuniteiten te creëren. Toch zijn er een hoop zaken die kunnen mislopen.
Een alternatieve aanpak om een job in de wacht te slepen kan ervoor zorgen dat jij gekozen wordt uit die grote groep sollicitanten.
Het gebruik van loopbaancentra is in Vlaanderen op 2 jaar tijd verdubbeld. Voor wie is een loopbaancoach? Hoe werkt het? 3 coaches praten over hun aanpak.
Waarom oefen jij je droomjob nog niet uit? Soms is het omdat je niet goed weet wat je wil. Maar vaak is het gewoon een kwestie van lef en durven vragen.
Belgische werknemers weten dat netwerken cruciaal is voor hun carrière. Maar slechts 1 op 4 doet het graag. Gelukkig is netwerken iets dat je kan leren.
Hoeveel verdien je als je bij de overheid gaat werken? En is dat meer of minder dan dat je als bediende in de privésector aan de slag gaat?
Solliciteren = stress. Je wil dé perfecte sollicitatiebrief schrijven en alles wat jij belangrijk vindt vertellen. Hoe lang is de ideale sollicitatiebrief?
We merken allemaal dat het leven duurder geworden is. Een voorschot op je loon om kosten te betalen, zou handig zijn. Maar kun je dat vragen aan je baas?