Jobmarkt in energiesector kleurt alsmaar groener
Schone energie is goed voor de helft van de werkgelegenheid in de energiesector. Dat aandeel kan nóg groeien naarmate de overgang naar propere energie versnelt.
De energieswitch geeft de jobs in de sector een nieuw elan.
Wie energie zegt, zegt elektriciteit, en dus staat de elektricien bovenaan de lijst van knelpuntberoepen in deze sector. Al ligt dat natuurlijk in lijn met de hoge nood aan technische profielen.
Specifiek voor de energiesector denken we aan de residentieel elektrotechnisch installateur. Die zorgt voor alle elektrische voorzieningen in woningen, kantoorgebouwen of winkels, gaande van leidingen, verdeelkasten en communicatie tot de aansluiting met zonnepanelen en de thuisbatterij. De switch naar groene energie geeft ook deze job een nieuw elan.
Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod voor elektricien
Een onderhoudstechnicus kan werken op alle plaatsen waar machines gebouwd, onderhouden of gerepareerd moeten worden. Zo zijn er onderhoudstechnici werkzaam op luchthavens, in productieomgevingen, bij energiemaatschappijen enzovoort...
Specifiek voor de energiesector denken we aan het knelpunt van onderhoudstechnicus verwarmingsinstallaties, die deze in werking stelt of ze repareert. Die installaties zijn overigens divers: van verwarmingsketels van woongebouwen tot stoom- of warmwaterproductie voor de industrie, industriële ovens of de uitrusting voor een warmtekrachtkoppeling.
Interesse in een job als onderhoudstechnicus? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Als koeltechnieker sta je in voor het technisch onderhoud – en soms ook de besturing en bewaking – van klimaat- en koelsystemen. Denk aan warmtepompen, airconditioning of koelkasten en diepvriezers. In functie van knelpuntberoepen gaat het dan vooral om de technicus koeltechniek en klimatisatie, die de installatie en het onderhoud doet van koel- en klimatisatiesystemen.
Wat zeker ook speelt, is dat de zogenaamde HVAC-systemen (heating, ventilation, airconditioning) technologisch snel evolueren. Waardoor de installatie en het onderhoud van de huidige computergestuurde systemen alsmaar complexer worden.
Op zoek naar werk als koeltechnieker? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Medewerkers werken in teams of projecten, en die worden aangestuurd. Daarom staan functies als projectleider of technisch verantwoordelijke steevast in de top vijf van meest gevraagde jobs in de energiesector. Ook teamleader, ploegleider, meestergast of verantwoordelijke voor het productieproces scoren hoog in dergelijke lijstjes.
Go for happy! Bekijk het huidige vacatureaanbod voor technisch verantwoordelijke
Bij deze groep denken we aan technici voor elektronische installaties, zoals het knelpuntberoep van de technicus controle en kwaliteit. Die controleert en test elektrisch of elektronisch materiaal en staat in voor de reparatie of het conform maken van de producten.
Is een job als technicus elektromechanica iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Naast technische functies zijn ook ondersteunende functies erg van tel in de sector, zoals medewerkers in het callcenter of bij de klantendienst. Vaak wordt van die medewerkers ook technische kennis gevraagd, zoals bij de functie van technisch adviseur klantenondersteuning.
Spreekt een job als commercieel bediende jou aan? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Een technicus onderzoek en ontwikkeling in de elektriciteit en elektronica werkt productiemethodes uit – en controleert hiervan de technische haalbaarheid – op het vlak van elektriciteit, elektromechanica, elektronica of telecommunicatie. Dit profiel heeft een ruime bagage.
Naast de beroepstechnische competenties – het kunnen lezen van schema’s en de kennis van elektronica, automatisering, hydraulica en pneumatica – zijn ook soft skills noodzakelijk. Wat trouwens ook geldt voor heel wat andere knelpuntberoepen uit deze lijst.
Extra: Hoeveel verdien je in de sector energie & milieu?
(William Visterin)
17 oktober 2022Schone energie is goed voor de helft van de werkgelegenheid in de energiesector. Dat aandeel kan nóg groeien naarmate de overgang naar propere energie versnelt.
Steeds vaker houden bedrijven bij het samenstellen van hun wagenpark rekening met de milieuvriendelijkheid. Maar wat is de groenste bedrijfswagen?
Bij Aquafin halen ze het groen gas zelf uit het slib van het afvalwater en injecteren ze het daarna op het aardgasnet. Een primeur in Vlaanderen.
De energiesector is zowel een cruciale als een dynamische sector: van hernieuwbare energie en nieuwe technologie tot de klassieke energievoorziening.
Als je je toilet doorspoelt, sta je er misschien niet bij stil, maar het doorgespoelde water is niet louter afval. Integendeel, het is een bron van grondstoffen en energie.
De sectoren chemie & farma en energie & milieu staan qua gemiddeld brutoloon bovenaan in het Salariskompas. Hoe komt het dat die sectoren zo goed betalen?
Door de stijgende energieprijzen lijkt van thuis uit werken opeens minder interessant. Kun je als telewerker zomaar beslissen om te overwinteren op kantoor?
De verdere elektrificatie van het bedrijfswagenpark raakt in een stroomversnelling. Wat zijn de gevolgen voor werknemers, en wat als je geen bedrijfswagen wil?
Werkzoekenden met kennis van zaken en ervaring zijn gegeerde profielen. Maar steeds meer bedrijven zoeken vooral werknemers die ook emotioneel intelligent zijn.