Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende
Volgend artikel:

Hoe tijdens een sollicitatiegesprek uitleggen dat je ontslagen werd?

7 fouten die je niet mag maken bij het solliciteren

Klamme handen, niet uit je woorden kunnen komen, het onzekere gevoel jezelf niet te kunnen verkopen … Solliciteren is niet gemakkelijk. Je eigen onzekerheid en ongemak maken het er vaak niet eenvoudiger op.
#

Wil je graag zelfzeker solliciteren? Dan zijn er een aantal fouten die je best vermijdt. De volgende zeven fouten werden als de belangrijkste genoemd door personeelsmanagers in een enquête van de RUG over storend gedrag bij sollicitanten ...

1. Slecht uitdrukken

Wie zich maar slecht kan uitdrukken tijdens een sollicitatiegesprek, is vaak niet goed voorbereid. Je hebt niet nagedacht over de standaardvragen en vindt dus ook geen geschikt antwoord. Mogelijk heb je ook simpelweg geen zicht op waar je goed in bent. Je hakkelt je erdoor heen. Je kletst maar wat uit je nek.

Of je vergeet een onderscheid te maken tussen professioneel taalgebruik en het taaltje dat je spreekt met je vrienden. Hierdoor kom je slecht over. Je taal en taalgebruik laten een negatieve indruk na.

2. Niet goed luisteren

Vanuit je onzekerheid antwoord je maar raak. Je hebt de vraag zelfs niet goed gehoord. Je gaat er gewoon vanuit dat ze x of y willen weten. Niet goed luisteren zorgt ervoor dat je je niet kunt afstemmen op je gesprekspartner. Je geeft het verkeerde antwoord op het verkeerde moment.

3. Gebrek aan ondernemingslust, initiatief nemen en doorzettingsvermogen

Je hebt niet nagedacht welke taken, verantwoordelijkheden of acties - die je vroeger hebt ondernomen - ook van toepassing kunnen zijn op je nieuwe functie. Door deze niet te vertellen, kom je zwak over. Men krijgt de indruk dat het je aan ondernemingslust, initiatief en doorzettingsvermogen ontbreekt.

4. Niet dynamisch genoeg en onvoldoende gemotiveerd

Je denkt dat je best ‘braaf’ uit de hoek komt. Ja en nee knikken. Zelf vragen stellen komt niet in je op. Hierdoor mis je echter de mogelijkheid om na te gaan of deze job echt bij je past. Ook kom je zo niet gemotiveerd over. Je lijkt niet echt geïnteresseerd en maakt geen dynamische indruk. Daarnaast heb je ook geen informatie opgezocht over het bedrijf of de organisatie. Bij de vraag ‘wat weet je al over ons?’ blijf je een antwoord schuldig.

5. Weinig aandacht voor presentatie

Kleren maken de man, of de vrouw. Niet aangepaste kledij of bijvoorbeeld excentrieke juwelen zorgen voor een slechte indruk. ‘Je past niet in het bedrijf en in de cultuur. Of je hebt niet de vereiste competenties’ denkt men dan. Ook bij een interim-bureau ga je niet langs in slippers en short, ook al is het buiten 30 graden.

6. Onvoldoende aanpassingsvermogen

Werk verandert snel. Daarom is het vaak niet meer van belang wat je hebt gestudeerd of voor welk bedrijf je hebt gewerkt. Cruciaal is wel wat je kan, je motivatie en hoe je je aanpast.

Blijf je - misschien vanuit onzekerheid - stug bij je vroegere takenpakket? Lijkt het alsof je dat nieuwe programma niet onder de knie wil krijgen? Of heb je moeite om te werken met medewerkers uit andere culturen? Helaas, je kan de job alvast vergeten …

7. Te laat op de afspraak

Te laat? Daar gaat je goede indruk. Er zijn ongetwijfeld voldoende sollicitanten die wél op tijd zijn en net zo geknipt voor de job zijn als jij. Omdat zij echter op tijd zijn, maken ze meer kans.

De job van een recruiter of personeelsmanager in een sollicitatiegesprek kan soms makkelijk lijken. Maar het is eerder ongemakkelijk en stressvol als je mensen fouten ziet maken. Fouten die hen immers deze nieuwe baan kost. Fouten die eenvoudig vermeden kunnen worden met een degelijke voorbereiding.

Maak het leven van een recruiter dus wat gemakkelijker en vermijd deze fouten!

>> Ben je toe aan een toolbox om meer stuurkracht te geven aan je werk en leven? Om onzekerheid, overweldigd zijn of stress om te buigen in goed uit de verf komen, ook in een sollicitatiegesprek? Is de training zelfvertrouwen iets voor jou? Zie www.bureaustroom.be/zelfvertrouwendag 

(ik) - Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, hebben te veel stress, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap, zelfvertrouwen en flow.  

Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang gratis het e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven) 

Liever een cd? Met dit superkwartet van 4 CD’s kan je goed uit de voeten. Ontdek de kracht van gedachten, sterk in je schoenen staan, vergroot je innerlijke rust en onderzoek hoe leven vanuit je hart je levenskwaliteit vergroot. Bestel ze hier www.bureaustroom.be/4skil 

12 juni 2014
Anderen bekeken ook