Collega's
Vorige

1 van 599

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

7 foute manieren om een complimentje te maken

foute manier van complimentjes geven
Geen betere waardering voor perfect uitgevoerd werk dan een complimentje. Deze vorm van positieve aandacht is dan ook van onschatbare waarde. Maar toch worden complimenten niet altijd op de juiste manier geuit.

Wie zijn timing slecht kiest, of wie het compliment aan de verkeerde persoon richt, doet net meer stuk dan dat hij er een positief effect mee bereikt. Hieronder volgen zeven foute manieren om een compliment te geven.

1. Een compliment als verborgen kritiek

Helaas heeft een compliment niet altijd de bedoeling om de ander in een positief daglicht te plaatsen. Soms wordt met een compliment al eens iemand op een ironische manier bekritiseerd. Bijvoorbeeld wanneer een collega weer eens te laat op het werk toekomt. Iemand die zegt: "Je bent weer lekker op tijd", bedoelt dat natuurlijk niet als compliment, maar als punt van kritiek.

2. Een compliment voor aangepast gedrag

Soms hebben medewerkers een uiteenlopende visie over hoe een bepaalde taak moet worden uitgevoerd. Mensen blijven er dan op hameren dat anderen zich moeten conformeren. "Doe dat nu toch eens zo," hoor je al wel eens, tot het punt dat de medeweker niet anders kan dan zich – met tegenzin – aan te passen. Als daarna het compliment volgt ("Dat heb je nu eens goed gedaan, zie," of "zie je wel dat je het kan")dan zal dat niet als een vorm van waardering aanvoelen, maar eerder als een zoveelste vorm van kritiek.

3. Een compliment als bevestiging van zwaktes en fouten

Soms geven mensen complimenten als bevestiging dat iemand ergens écht slecht in is. Bijvoorbeeld wanneer een medewerker iets aan zijn of haar werkgedrag heeft verbeterd. Dan luidt het al eens: "Wow, Marie, dat rapport is bijna foutloos geschreven – je gaat erop vooruit!". Voor werknemers kunnen dergelijke complimenten natuurlijk heel demotiverend zijn.

4. Een compliment met een verkeerd accent

Waardeer vooral wat de ander belangrijk vindt, en niet zozeer wat jij belangrijk vindt. Als je een compliment geeft met een verkeerd accent, dan komt dat slecht over. Bijvoorbeeld wanneer je een IT'er enkel complimenteert met de hoeveelheid tijd die hij heeft overgewerkt om een aantal files te kunnen recupereren… Of wanneer vrouwen enkel complimenten krijgen van hun baas over hun uiterlijk, en niet omwille van hun gepresteerde werk.

5. De verkeerde persoon complimenteren

Het gebeurt wel eens dat de verkeerde persoon met de pluimen gaat lopen voor het verrichte werk. Diegene die zich echter het meest heeft ingezet, zal zich dan gepasseerd voelen, en dat kan een averechts effect creëren. Daarom: als je niet zeker bent wie verantwoordelijk is voor een succes, laat complimenten dan uit.

6. Een compliment met bedenkelijke toevoeging

Het komt al eens voor dat iemand met de beste bedoelingen een compliment geeft, maar dat dit compliment wordt onderuit gehaald door een verkeerde toevoeging. Bijvoorbeeld: "Heel goed gedaan! Voor iemand die hier nog niet zolang meedraait tenminste."Of: "Jij bent één van onze beste account managers. En dat voor een vrouw!"

7. De voorwaardelijke complimentering

Een compliment dient steeds onvoorwaardelijk te zijn. Spijtig genoeg is het voorwaardelijke compliment nog steeds niet uitgeroeid. Enkele voorbeelden: "Perfect! Als je zo doorgaat, ga ik je wel promotie moeten geven" of "Als je die pitch weet binnen te halen, zal ik dat ten stelligste waarderen…". Voorwaarden sluipen in complimenten voor je er erg in hebt. Let er dus op dat dit niet gebeurt. Want complimenten die niet aan voorwaarden zijn verbonden, stijgen sterk in waarde.

(jn) – Bron: Lichaamstaal.nl 

17 februari 2020
Anderen bekeken ook