10 signalen dat je die job beter afwijst
Als we na een reeks sollicitaties een aanbieding krijgen, zijn we meestal geneigd om onmiddellijk ja te zeggen. Maar is dat wel zo verstandig?
Vroeger vond je vacatures in de krant of in de lokale supermarkt. Je verstuurde een handgeschreven brief en daarna was het vooral geduldig wachten op antwoord. Vandaag gaat het er heel anders aan toe. Solliciteren doe je nagenoeg uitsluitend online. Sterker nog: in sommige gevallen word je zelf gecontacteerd door een recruiter. Maar hoe reageer je bij het krijgen van een jobaanbieding? Wij helpen je op weg.
De headhunter heeft de eerste zet gedaan, nu is het aan jou om te onderhandelen. Niet alleen over het loon, maar ook over de functie, de voordelen en de arbeidsvoorwaarden. Onthoud goed: het is niet omdat je een aanbieding krijgt, dat je het moet accepteren zoals het is.
Ben je tevreden met je huidige baan? Zeg niet meteen neen tegen de aanbieding, maar gebruik het om je huidige werknemer een beetje onder druk te zetten. Zeker als de voorwaarden van de nieuwe job aantrekkelijker zijn. Als je huidige werkgever ziet dat anderen pogingen ondernemen om je af te snoepen, is de kans groot dat hij of zij met een beter voorstel komt om je in het bedrijf te houden. Een jobaanbieding is dus het perfecte moment om te onderhandelen over je loon, je arbeidsvoorwaarden of zelfs een promotie.
Niet geïnteresseerd in de aanbieding? Blijf dan beleefd en zorg dat de recruiter met een goed gevoel achterblijft. Wimpel de aanbieding heel vriendelijk af, en wijs de headhunter eventueel door naar iemand anders die volgens jou uiterst geschikt is voor de job. Zo bouw je een relatie op, die in de toekomst alleen maar positieve effecten kan opleveren.
Sommige mensen durven weleens denken dat wanneer ze een aanbieding krijgen, de job al binnen is. Niets is minder waar. Het geeft je wel een voorsprong op andere kandidaten, maar laat dus niet alles op je afkomen want dat kan verkeerd uitdraaien. Verdubbel je inspanningen en zet je beste beentje voor, zeker als je de job echt graag wilt.
Je bent zeker niet de enige die gecontacteerd werd voor deze job. Dus ga er ook niet van uit dat de buit al binnen is. Zoals eerder gezegd: zet je beste beentje voor en beschouw het net als een sollicitatie waarbij je zelf de eerste stap hebt gezet.
Of je nu een leuke job hebt of niet, het is heel belangrijk om je cv up-to-date te houden. En daar zijn meerdere redenen voor. De eerste is dat de recruiter zijn beslissing om contact met je op te nemen makkelijk kan rechtvaardigen als je een goed cv hebt. Ten tweede is het niet altijd aan de recruiter om de definitieve beslissing te nemen. Je moet dus niet alleen indruk maken op de recruiter, maar op het hele bedrijf.
Heb je al een job die je met hart en ziel doet? Heel fijn! Maar laat de recruiter die je een job aanbiedt niet zomaar links liggen. Je hebt de job nu misschien niet nodig, maar denk eraan dat de toekomst onvoorspelbaar is. Ook al ben je niet geïnteresseerd, blaas dan de bruggen niet meteen op. Wat doe je dan best wél?
(dt/em) - Bron: Glassdoor
3 september 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Als we na een reeks sollicitaties een aanbieding krijgen, zijn we meestal geneigd om onmiddellijk ja te zeggen. Maar is dat wel zo verstandig?
Een jobaanbieding gekregen voor een functie met een hogere verloning, maar eigenlijk wil je je huidige baan niet echt opzeggen? Misschien moet dat niet...
"De aanval is de beste verdediging om de 'war for talent' te kunnen winnen. Het is onvoldoende om via allerlei technieken nieuwe mensen aan te trekken.
Wil je tijdens je evaluatie iets in de wacht slepen? Dan kunnen de volgende onderhandelingstrucs je in het heetst van de strijd misschien wel helpen.
Rik vertelt over de jobdagen van FOD Financiën: “De perfecte manier om de diverse functies en de sfeer te ontdekken”
Je job mag jou dan wel grenzeloos veel arbeidsvreugde en zelfontplooiing opleveren, toch is het belangrijk dat je op tijd en stond je grenzen aangeeft...
Je grondig voorbereiden is de beste manier om een sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen, maar ook wat je eet of drinkt, heeft invloed.
Op 65-jarige leeftijd tevreden terugkijken op een mooie loopbaan als o.a. personeelsbegeleider bij Ziekenhuis Oost-Limburg en met een voldaan gevoel beginnen aan de pensioenjaren. Hoe Jaak nadien toch nog de weg terugvond naar zijn werkgever lees je hier.
Sinds 2018 kan je, behalve in de horeca, ook in een aantal andere sectoren met een flexie-job aan de slag. Ja, ook gepensioneerden en leerkrachten...